Main menu

header

887 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Șuncuiuș este o comună din județul Bihor, la poalele Munților Pădurea Craiului, pe cursul mijlociu al râului Crișul Repede, în Parcul Național Apuseni. Pe scurt și... concret, 64 km de Oradea, 103 km de Cluj, 230 km de Timișoara și 544 km de București. Acolo, la Șuncuiuș, veți găsi o plajă care amintește de... Thailanda! Cei care ați fost în Asia, veți putea face comparația „documentați” la fața locului. Cert este că plaja de la Șuncuiuș pare desprinsă dintr-o superreclamă pentru locuri exotice musai de vizitat în paradisuri tropicale.

Trasee de via ferrata direct din nisip!

Nisip fin, ca la... mare, șezlonguri la fel, doar apa diferă. Și... orizontul. O stâncă semeață izbucnește din Crișul Repede, ridicând pitorescul locului la nivel mondial. „Vinovat” este și râul, care a săpat forme bizare și spectaculoase în stâncile din zonă. Relaxare, relaxare și iar relaxare în aerul de munte puternic ozonificat, bronzat natural, bălăceală fără frontiere (a se citi „geamanduri”). Chiar lângă plajă sunt amenajate câteva trasee de via ferrata, pentru toate nivelurile de experiență. Traseele de via ferrata („drum de fier” - în italiană) sunt trasee montane dotate pe întreaga lor lungime cu structuri metalice - trepte de fier, șufe metalice, pitoane, poduri suspendate etc. - care permit persoanelor mai puțin experimentate în domeniul alpinismului să parcurgă în siguranță trasee asemănătoare cu cele de alpinism.

Rafting și speologie completează oferta de relaxare

Oferta de relaxare este completată de rafting pe Crișul Repede și speologie. În imediata apropiere se află cea mai lungă peșteră din România, Peștera Vântului, alte „hăuri” subterane de menționat fiind Peștera Unguru Mare, Peștera Bătrânului, Peștera Cotuna de Sus și Cotuna de Jos sau Peștera Izbândiș. În sud-vestul Șuncuiușului veți găsi Izbucul Izbândiș, cu o adâncime de 100 m și un debit mediu cuprins între 100 l/s și 200 l/s. La viituri poate crește, însă, până la peste 3.000 l/s. Se varsă în Crișul Repede. Plaja de la Șuncuiuș aparține pensiunii „Lavinia”, de aceea, pentru acces și rezervare de șezlong, este necesar să sunați la numărul de telefon +40 770 641 121.

Rezervarea se face cu 1 sau 2 zile înainte ş̦i este valabilă doar cu confirmare. După ora 11, rezervarea se pierde. Ş̦ezlongurile se ocupă în ordinea sosirii ş̦i se achită la barul pensiunii „Lavinia“. Nu sunt permise produsele alimentare și bă̆uturile din exterior, ca și cearceafurile, păturile, rogojinile și ş̦ezlongurile turiștilor