Main menu

header

888 30 1de Irina Țolea şi Adrian Barna

Spectacole în premieră națională și mondială, evenimente pline de originalitate, inspirate din realitate și având mesaje puternice sunt pregătite să vă surprindă în sălile de spectacol, în aer liber și în online. Expoziții, spectacole de teatru, dans și concerte, având  o serie de protagoniști de excepție, îmbogățesc agenda culturală a săptămânii, din care în continuare vă re- comandăm câteva evenimente pe care nu trebuie să le ratați.

Maraton cultural la Sibiu: Festivalul Internațional de Teatru, ediția XXIX

Peste 3.500 de invitați din 75 de țări participă între 24 iunie și 3 iulie la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, într-o ediție derulată sub mottoul „Frumusețe”. Peste 700 de evenimente (spectacole de teatru, dans, circ, expoziții, lansări de carte, proiecții de film) se vor desfășura în spații închise, în aer liber, dar și online. Din program nu lipsesc spectacolele și paradele stradale, cu intrare liberă ori concertele având un repertoriu extrem de variat: muzică clasică, muzică militară, pop rock, folk, gospel și muzică populară, între invitați numărându-se trupa Holograf, Horia Brenciu, trupa „Tumultul pasiunii” (flamenco), London International Gospel Choir, Marius Mihalache, ori celebra Fanfară din Cozmești. Spectacole inedite de teatru meditativ, magie, marionete, expoziții de măști japoneze sau bucăți de săpun, reprezentațiile inspirate de pandemie ori de războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre evenimentele inedite din agenda Festivalului. Încheierea Festivalului va fi marcată de un show de muzică și lumină, o premieră în România, în care peste 200 de drone cu lasere vor „desena” povești pe cer, în Piața Teatrului de la Sibiu. Programul complet al evenimentelor îl găsiți pe pagina www.sibfest.ro.

Teatrul Masca lansează „Jilava - Am ars un bloc”, în Parcul Tineretului din Capitală

Ce lucruri nebănuite se ascund în spatele unor drame contemporane, vă invită să aflați echipa Teatrul Masca din Capitală, într-o nouă producție inedită. Pe 25 și 26 iunie, de la ora 19:00, la Skatepark Tineretului din București, are loc premiera spectacolului „Jilava - Am ars un bloc”. Textul scris și regizat de Ioana Păun, este inspirat din realitate și pornește de la cazul adolescenților care au incendiat, anul trecut, un bloc din Constanța. Regizoarea propune publicului o experiență artistică originală: în atmosfera unui spațiu autentic (de cartier), spectatorul primește o pereche de căști audio care-l transportă în universul unor tineri care, din greșeală, tocmai au dat foc unui întreg bloc. Tragedia este ilustrată de interpretarea protagoniștilor Bianca Temneanu, Cristina Panait și Petru Mărginean. Accesul la spec- tacol este gratuit, în limita locurilor disponibile, rezervarea locurilor se face online, pe site-ul Teatrului Masca.

Reprezentații lirice de excepție la prima ediție „Bucharest Opera Festival”

Peste 1.000 de artiști, instrumentiști și balerini vor participa între 24 iunie și 3 iulie la prima ediție a „Bucharest Opera Festival”, un eveniment de excepție ce dorește să pună în valoare creațiile companiilor de operă și balet din țară. Festivalul aduce în fața publicului reprezentații de succes ale instituțiilor naționale de profil, cu montări spectaculoase, semnate de regizori renumiți (Andrei Șerban, Tompa Gabor ori Silviu Purcărete), cu participarea a nouă orchestre, opt coruri, două companii de balet și sute de soliști. Spectacolele vor fi prezentate după următorul program: 24 iunie - „Don Giovanni”, de W.A. Mozart (Opera Națională București); 25 iunie - „Lacul lebedelor”, de P.I. Ceaikovski (Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” Chișinău); 26 iunie - „Ora spaniolă & Copilul și vrăjile” (Opera Maghiară Cluj Napoca); 27 iunie - „Zorba”, de Mikis Theodorakis (Opera Națională Cluj-Napoca); 28 iunie - „Mefistofele” (Opera Română Craiova); 29 iunie - „La Serva Padrona”, de G.B. Pergolesi (Opera Națională Timișoara); 30 iunie - „Povestirile lui Hoffmann”, de J. Offenbach (Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța); 1 iulie - „Indiile galante”, de Jean-Philippe Rameau (Opera Națională Iași); 2 iulie - „Candide”, de L. Bernstein (Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian”). Toate spectacolele încep de la ora 19:00.

Raluca Aprodu, recital actoricesc în „Fete și Băieți”, la Teatrul Act

888 30 2O analiză ingenioasă a relației dintre sexe, dintr-o perspectivă provocatoare este prezentată în cel mai nou spectacol, montat pe scena Teatrului Act din Capitală. Pe 23 iunie, de la ora 19:00, puteți vedea, în premieră națională, spectacolul „Fete și Băieți”, de Dennis Kelly, în regia lui Cristi Juncu. Textul spune o poveste aparent banală: doi tineri se cunosc într-un aeroport, trăiesc o poveste de dragoste intensă, se căsătoresc, au succes în carieră, devin o familie cu doi copii și rate la bancă. Totul merge bine până când în proiectul lor comun încep să apară „fisuri”, raportul de forțe se schimbă și relația ia o întorsătură neobișnuită. Piesa este prezentată în formula unui one-woman show, întreaga istorie fiind reflectată din perspectiva soției care împărtășește publicului povestea ei de viață. Rolul complex este strălucit interpretat de Raluca Aprodu, care umple scena cu momente de nostalgie și furie, mărturisiri, regrete, emoții și speranțe. Următoarele reprezentații au loc pe 29 și 30 iunie.

Povestea lui Jack Spintecătorul, pe ritm de rock, în premiera mondială la București

Unul dintre cele mai tenebroase personaje din istorie se destăinuie publicului într-o formulă inedită. Pe 25 și 26 iunie, de la ora 19:00, la Teatrul de Operetă „Ion Dacian” din Capitală, are loc premiera mondială a spectacolului „Jack, între dragoste și nebunie”, un musical pe muzica și libretul lui Diego Mecchi. Inspirat de legenda lui Jack Spintecătorul, ucigașul care a terorizat Anglia victoriană și a rămas o enigmă nedeslușită, spectacolul formulează o nouă variantă a evenimentelor, pornind de la o istorie de iubire și frământările unei minți alienate. Intriga este prezentată pe muzică și în pași de dans, într-o variantă tip crossover, care îmbină genul rock cu interpretarea belcanto, ilustrând momente pline de mister, pasiune suspans ori în scene de nebunie și tumult psihotic. Povestea captivantă prinde viață cu ajutorul protagoniștilor George Vârban, Gabriela Daha, Adrian Nour, Florin Ganea, Daniela Bucșan, Daniela Găină și Andrei Pleșca, alături de care evoluează soliștii Baletului, Corului și Orchestrei Teatrului de Operetă „Ion Dacian”.