Main menu

header

888 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Oamenii visează să câștige la loterie ca să se laude cu realizările lor, să renunțe la locul de muncă, să cumpere bunuri de lux sau să se mute din țară. Cu toate acestea, un procent uluitor, de 44%!, dintre câștigători ajung faliți. Sau mai rău…

Callie Rogers: „Victoria a fost un blestem”

888 29 2În 2003, cea mai tânără câștigătoare la loterie din Marea Britanie, Callie Rogers, dăduse lovitura - avea 1,9 milioane de lire sterline. Tânăra de 16 ani a renunțat la slujba sa și a început să-și cheltuie banii. În decurs de o lună, Callie, care se afla în plasament după ce plecase de acasă când părinții săi s-au despărțit, cumpărase două case și a început să dea petreceri sălbatice, cu multe droguri și să toace banii pe haine de firmă. Dar nu a durat mult până când, după cum a mărturisit mai târziu pentru Closer Magazine, a încercat să se sinucidă: „Din fericire, familia mea m-a găsit și m-a dus la spital. Victoria la loterie s-a dovedit un blestem”. Callie a rămas dependentă de droguri și a fost implicată într-un grav accident de mașină în timp ce era sub influența cocainei, în 2020, când s-a aflat și că trăia din ajutor social.

William Post al III-lea: „Nimeni nu realizează coșmarurile care urmează”

888 29 3Cunoscut prietenilor sub numele de Bud, William Post al III-lea și-a amanetat puținele lucruri pentru 40 de dolari și a cumpărat bilete la loterie de toți banii. Pariul său cu destinul a dat roade: unul dintre acele bilete i-a adus 16,2 milioane de dolari la loteria din Pennsylvania. Câștigătorul a cheltuit cea mai mare parte a primei tranșe anuale de bani, peste 400.000 de dolari, în doar două săptămâni. După un an, avea datorii de o jumătate de milion de dolari. „Toată lumea visează să câștige bani, dar nimeni nu își dă seama de coșmarurile și problemele care urmează”, spunea William mai târziu. Iubita l-a dat în judecată, iar instanța i-a dat dreptate și i-a înghețat conturile norocosului. Bud a trebuit să declare faliment și a reușit să păstreze doar 2,6 milioane de dolari - pe care i-a cheltuit imediat. Ulterior, William a fost arestat pentru agresiune. Mai rău, fratele său a angajat un asasin să-l omoare, ca să moștenească banii. 13 ani după momentul câștigului, Bud murea singur și fără bani, după ce trăise mult timp din asistență socială.

Andrew Whittaker: „Mi-aș dori să fi rupt acel bilet”

888 29 4Spre deosebire de mulți câștigători, Andrew „Jack” Whittaker era deja bogat când a pus mâna pe cel mai mare jackpot acordat vreodată unui singur câștigător Powerball. În dimineața de Crăciun din 2002, americanul a câștigat 314,9 milioane dolari. Când a cumpărat biletul, compania sa aducea aproximativ 15 milioane de dolari pe an în contracte. Cu toate acestea, Jack Whittaker a descoperit că loteria l-a schimbat mai mult decât averea pe care o câștigase el însuși, prin muncă. Omul a făcut mult bine și chiar a fost remarcabil de generos cu femeia care i-a vândut biletul câștigător - i-a oferit o casă nouă, o mașină și o sumă importantă de bani. Dar norocul lui Whittaker a fost mediatizat pe scară largă și asta i-a adus numai necazuri - era asaltat de oameni care cereau bani și favoruri. Apoi, în timp ce era într-un club de striptease, cineva i-a furat aproximativ jumătate de milion de dolari din mașină. Compania sa a fost lovită de tot felul de procese deschise de persoane care încercau să-i ajungă la conturi, iar taxele acestor pocese l-au costat milioane. Whittaker a început să bea și să intre în conficte violente. Relația lui cu soția sa s-a deteriorat, iar când iubitul nepoatei sale, Brandi, a murit din cauza unei supradoze într-o proprietate în construcție a lui Whittaker, omul a avut și probleme cu legea. Incidentele devastatoare au curs: fiica norocosului a fost găsită moartă, soția a divorțat de el, a pierdut și banii, și prietenii. „De când am câștigat la loterie, constat că nu există limită pentru lăcomie. Mi-aș dori să fi rupt acel bilet”, a spus mai târziu Andrew Whittaker, care a murit în 2020.

Abraham Shakespeare, ucis și îngropat sub beton

888 29 5După ce a câștigat 40 de milioane de dolari de la Loteria din Florida, în 2006, Abraham Shakespeare, un american care abandonase școala și abia știa să scrie și să citească, a fost mai mult decât generos cu banii săi - a ajutat aproape pe oricine. Dar și necazurile au început imediat. Colegul cu care intrase într-un magazin să cumpere biletul câștigător l-a dat în judecată, acuzându-l că i-l furase lui. Deși Shakespeare a câștigat procesul, ghinioanele au continuat. Omul a cunoscut-o pe Dee Dee Moore, care a spus inițial că vrea să scrie despre experiențele lui, apoi să-l ajute să-și gestioneze banii, iar în final i-a luat averea în stăpânire. Dar nu i-a ajuns: femeia l-a ucis pe Shakespeare și i-a îngropat trupul sub plăci de beton, în casa iubitului său. Crima a fost descoperită și femeia a fost condamnată. Dar pentru cel care câștigase cândva atâta bănet nu mai conta…

Billy Bob Harrell Jr.: „Cel mai rău lucru care mi s-a întâmplat vreodată”

888 29 6Billy Bob Harrell Jr., din Texas, a decăzut după o încercare nereușită de a deveni politician ales. Apoi a câștigat 31 de milioane de dolari la loterie și se părea că găsise o modalitate de a-și întreține familia și de a lăsa problemele în urmă. Billy a fost generos cu banii, ajutându-și familia, enoriașii nevoiași și donând bisericii. Dar cererile de bani nu au încetat, iar investițiile sale neinspirate au pus o presiune în plus asupra familiei. Căsnicia lui Bill s-a încheiat și alți membri ai familiei au început să se ia la harță. „Câștigul la loterie a fost cel mai rău lucru care mi s-a întâmplat vreodată”, afirma Billy, la un moment dat. Apoi, într-o zi în care trebuia să ia cina cu fosta soție, Billie Bob Harrell, Jr. a decis să se sinucidă. Trecuseră mai puțin de doi ani de la momentul în care dăduse lovitura la loterie.

Probabilitatea ca o persoană să fie ucisă de un rechin este de 80 de ori mai mare decât de a câștiga la loterie (Florida Museum)

Urooj Khan, otrăvit cu cianură

Imigrant din India, Urooj Khan conducea trei mici puncte de curățătorie în Chicago când a câștigat un milion de dolari la o loterie din Illinois, în 2012. La o zi după ce statul i-a dat ce rămăsese din sumă după reținerea taxelor, Khan a scuipat sânge și a murit. Medicul legist a stabilit inițial că decesul a survenit din cauze naturale. Dar șase luni mai târziu, autoritățile, presate de o rudă, au efectuat teste suplimentare și au stabilit că marele câștigător fusese de fapt otrăvit cu cianură. Nimeni nu a fost acuzat...