Main menu

header

889 18 1de Ștefania Băcanu şi Silviu Ghering

Forma feței, a ochilor, a nasului, fruntea, bărbia, maxilarul, dinții și chiar zâmbetul pot spune foarte multe lucruri despre noi. Dacă avem alături o persoană care știe să analizeze chipuri, ne transformăm într-o carte deschisă. În interviul de mai jos, fizionomistul Ciprian Cucu (medalion) ne-a vorbit despre maxilar, dinți și bărbie. Ce semnifică în funcție de forma lor, dar și dacă se moștenesc de la părinți și cum putem scăpa de acest „bagaj”. 

„Trăsăturile definesc care este și cum poți ajunge în elementul tău”

- Ce pot spune trăsăturile faciale despre noi?

- Tot ce se poate spune despre un om, chipul nostru ne spune deja! Plecând de la personalitate, la temperament, comportament, modul de a privi lucrurile, viața, felul în care acesta se raportează la bani, relații, carieră, perioadele din zi în care dăm randament mai bun, nivelul de sănătate, forța și dorințele noastre. Trăsăturile îți arată care este și cum poți ajunge să te simți în elementul tău.

- Adică, suntem ca o carte deschisă pentru cei din jur?

- Exact! La fel ca atunci când vrei să ascunzi că ești trist, dar asta se vede pe fața ta. Nu ne referim la mimică, însă, ci la forma trăsăturilor noastre care sunt permanent pe chip. Există diferite tehnici de citire a chipului pe care un fizionomist le folosește pentru a interpreta corect persoana din fața sa. Practic, e cel mai puternic și util instrument de cunoaștere a omului. Dacă vrei să știi că interlocutorul tău ți-a făcut o propunere serioasă sau ce gen de persoană este sau care îi este scopul. Toate acestea se pot vedea pe chip în câteva secunde.

„Mandibula ne arată cât de angrenați suntem în stările noastre”

889 18 2- De exemplu, ce spune despre noi maxilarul?

- Maxilarul sau mandibula ne arată cât de angrenați suntem în stările noastre. Sunt oameni care trec dintr-o stare în alta și alții care rămân fermi în emoțiile lor. Mandibula bine definită este un semn al oamenilor care sunt mai extroverți, care au mai mult curaj să se impună, uneori, chiar prin forță. În cazuri mai puțin pozitive, dar des întâlnite, oamenii cu mandibula bine definită trăiesc mai des stări de furie, de nervi, pe care adesea le și manifestă. Aceasta este o trăsătură masculină, des întâlnită la oamenii periculoși, duri, scandalagii.

- Ce simbolizează un maxilar proeminent, cu dinţi mari, laţi?

- Dinții, în fizionomia asiatică, aparțin elementului Apă, un semn al curajului, dar și al temerii, al cunoașterii, al informației, al artei și al seducției. Dinții mari, adesea, arată o persoană cu o bună memorie, dar leneșă. Acești oameni își pun multă încredere în propria lor minte, de multe ori putând fi considerați și încrezuți.

„Dinții haotici aparțin persoanelor care nu au avut o copilărie fericită”

- Dar unul normal, obişnuit?

- Dacă ne referim la dinți drepți, fără deformări, cu lungime normală, atunci asta e varianta ideală. Sunt printre cele mai favorabile trăsături care pot exista pe chipul unui om. Arată o persoană plăcută, optimistă, empatică, care nu merge prin viață derizoriu. Practic, când ai o dantură frumoasă, îți este la îndemână să zâmbești mai des. Atât ție, în oglindă, cât și oamenilor pe care îi întâlnești. Un zâmbet frumos poate aduce mai multe beneficii decât orice altă trăsătură sau mimică a chipului.

- Dinţii înghesuiţi, strâmbi ce comunică?

- Dinții haotici aparțin, adesea, persoanelor care nu au avut o copilărie lină și fericită, ci una cu dificultăți, posibil să fi fost mai neascultători sau pur și simplu să nu fi beneficiat de cea mai bună educație din partea părinților. Recomand acestor oameni să și-i îndrepte fiindcă, dacă rămân așa, nu vor avea mult succes nici la vârste mai înaintate.

„Cei cu spații naturale caută doar confortul”

- Dinţi mici, scurţi?

- Aceștia sunt foarte vizuali și auditivi! Dacă le arăți și le spui ce și cum trebuie să facă, sunt cei mai buni la replicat. Nu degeaba asiaticii au adesea dinții mici. Sunt persoane care învață rapid orice e nou.

- Dar dacă nu îi avem pe toţi, ne lipseşte unul, să zicem?

- Când ne lipsesc unul sau mai mulți dinți, se creează niște spații între aceștia. Sunt oameni care au goluri vizibile între dinţi, natural, chiar dacă îi au pe toți. Aceștia pot fi malefici, chiar cu un caracter animalic. În trecut, așa erau sculptați demonii. Sunt oameni care caută uneori doar confortul personal. Dacă ne lipsește unul dintr-un motiv anume, e recomandat să nu stăm așa. Dinții au legătură cu sănătatea noastră fizică, psihică și felul în care viața ne zâmbește!

„Persoanele cu strungăreață pot face mulți bani”

- La fel se întâmplă și cu strungăreaţa?

- Strungăreața are o specificitate aparte față de spațiile dintre ceilalți dinți. Foarte mulți actori sau artiști o au. Sunt persoane dezinvolte, pot face mulți bani, dar nu prea știu să îi păstreze și adesea sunt considerați caraghioși sau aiuriți. Asta poate și din cauză că au un spirit mai aventuros.

- Forma maxilarului şi a dinţilor se moşteneşte?

- Sunt studii care spun că dinții de culoare mai gălbuie arată că în viața acelei persoane mama a avut un aport prea mare și uneori negativ. La fel cum preluăm diferite aptitudini și trăsături de la strămoșii noștri, putem moșteni și forma maxilarului, dar la fel de bine, dantura poate fi formată în funcție de cum am simțit, copii fiind, mediul de atunci! Ba mai mult, cel mic deja a trecut prin niște experiențe care s-au dus direct în subconștient, în momentul în care dispar dinții de lapte și apar cei normali.

„Dacă ne schimbăm dantura cu ajutorul aparatului corector, nu se mai păstrează moştenirea genetică“

„Bărbia ascuţită exprimă o intuiţie dezvoltată“

- Ce ne spui despre bărbie?

- În fizionomia asiatică, bărbia ascuțită este o trăsătură a elementului Foc! A dorinței, a veseliei, a curiozității, a vieții, dar și a instabilității. Aceste persoane au o intuiție dezvoltată, însă nu știu să-și pună în ordine sentimentele. Iau decizii rapid, atât în carieră, cât și în dragoste.

- Lată şi groasă?

- Oameni onești, dar încăpățânați! Aceasta e o trăsătură întâlnită des la manageri, fiind o caracteristică a succesului. Nu prea fac compromisuri, nici în dragoste. Dacă ajung să observe că sunt înșelați, sub orice fel, renunță în următoarea secundă la acea relație.

- Vorbim despre un tot? Maxilarul, dinţii şi bărbia care, împreună, spun lucruri despre noi?

- De la baza nasului și până unde se termină bărbia, toată zona de jos a chipului, vorbește predominant despre stările și emoțiile noastre. Cum înțelegem confortul, cum ne place să iubim și să fim iubiți, despre cât de mult curaj și fermitate avem. Nu se exclud una pe alta, ci se completează. Pe lângă dinți și bărbie, avem și buze și un șanț nazo-labial, o distanță între acestea, care ne pot genera informații de la latura sexuală și cea a plăcerilor imediate, până la cea a iubirii și a creației!