Main menu

header

889 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Când ajungeți în Parcul Național Semenic din Banat, mai exact în Cheile Carașului, pe drumul care leagă orașul Anina (34 de km sud de reședința județului Caraș Severin, Reșița, pe DN58) de Peştera Comarnic (n-o ratați dacă tot sunteți acolo!), lângă cantonul silvic Naveș de pe raza comunei Carașova, veți avea ocazia să vă odihniți, și să vă fotografiați, cu siguranță, la umbra unui copac uriaș: 45 m înălțime și peste 5 m circumferință! Este un exemplar rar de sequoia, cel mai mare arbore din lume. Nimeni nu știe cum a ajuns sămânța lui în România, specia fiind acasă la ea în Munţii Sierra Nevada, SUA, până pe la 700 m altitudine. Vârsta „singuraticului” din Cheile Carașului este aproximată la 200 de ani. Mai are destul de trăit, durata medie de viață a speciei urcând până la... 5.000 de ani!

Atracțiile turistice se... „îmbulzesc” în zona Semenic 

După ce v-ați tras răsuflarea la umbra nucului bătrân... pardon sequoia bătrân... aveți de ales dintr-o mulțime de obiective turistice din perimetrul Parcului Național Semenic - Cheile Carașului. În cele 8 rezervații naturale, principalele atracții sunt Peștera Comarnic, chiar lângă „copăcelul” amintit, și suratele subterane Popovăț, Răsuflătoarea sau Exploratorii ’85. Nu aveți voie să ratați izvoarele și cheile Nerei, izvoarele și cheile Carașului, aflate la 12 kilometri de Reșița. Succesiunile de fenomene carstice spectaculoase, stânci abrupte, peșteri, chei, cascade, doline, vă vor tăia răsuflarea.

Râul Buhui curge peste 3 km pe... sub pământ!

În același perimetru de 36.664 ha al Parcului Național Semenic - Cheile Carașului se vălurește și Lacul Buhui, urcat la o altitudine de 640 m, primul lac de acumulare artificial amplasat pe calcare din România. Tot în această arie protejată șerpuiește, și nu oricum!, cel mai lung curs de apă... subteran din România, nu mai puțin de 3,2 km din lungimea râului Buhui curgând pe sub pământ.

La Herculane „trăiește“ un alt „frate“ sequoia, plantat în 1862, cu prilejul amenajării parcului de la cazinou, pe atunci Parcul Gisela, azi Parcul Central. Fiind ceva mai „tânăr“, are „numai“ 30 m înălțime, 1,5 m diametrul trunchiului și aproape 5 m circumferință la bază