de Gheorghe Zmaranda
Pe măsură ce oamenii conștientizează că au nevoie să își „încarce” bateriile din natură, turismul începe să îmbrace mai multe forme. Glampingul este una dintre modalitățile prin care oamenii se pot bucura de confortul oferit de unitățile de cazare clasice, dar prin care pot experimenta în același timp plăcerea și emoțiile unui concediu petrecut în inima naturii. Există și în România câteva destinații pe care le puteți alege în cazul în care doriți să vă petreceți nopțile într-un cort de lux, prin acoperișul căruia să priviți cerul și natura. Lucian și Raluca Crăcană sunt doi antreprenori care au intuit potențialul unei astfel de afaceri și au construit în Costești-Vâlcea o astfel de infrastructură.
Îmbină noțiunea de camping cu luxul
Cei care aleg să meargă în această locație au posibilitatea de a dormi în igloo-uri izolate termic, iar inedit este faptul că poți privi din confortul lor peisajele din jur. Ca acest lucru să fie posibil 30% din suprafața pereților este realizată dintr-un material transparent, bine izolant. Pentru că acest concept de glamping îmbină noțiunea de camping cu luxul, în Brâncoveanu Glamping turiștii au parte de tot confortul necesar, respectiv pat matrimonial, baie privată cu duș, toaletă, lavoar, feon și apă caldă disponibilă instant. În plus, întotdeauna în igloo-uri, indiferent că afară sunt 30 de grade Celsius sau -15 grade Celsius, temperatura poate fi setată la nivelul dorit. „Brâncoveanu Glamping este o afacere de familie gândită cu mult suflet, deoarece am vrut să creăm o adevărată destinație de vacanță în care dacă am merge noi am vrea să ne simțim și să fim tratați așa cum ne-ar plăcea. Ca atare, noi ne așteptăm vizitatorii cu produse naturale bio, cu un pahar cu vin sau cu țuică din partea casei, cu ciorbe și grătare, cu salate, zacuști și dulciuri de sezon, toate cultivate și recoltate local pentru a le putea oferi cele mai bune gusturi și arome. Proiectul nostru reprezintă în fapt un colț al naturii în vârf de munte, unde vă puteți relaxa citind o carte sau savurând o cafea și unde aveţi posibilitatea să vă bucuraţi de liniștea oferită de acest loc minunat”, mărturisește Raluca Crăcană.
Cazare în destinații exotice
Dacă în România glampingul este încă un concept nou care trebuie să-și câștige „adepții”, la nivel mondial acesta se bucură de mai multă apreciere. De fapt, în foarte multe locuri din această lume există această infrastructură care permite turiștilor să se reconecteze cu natura, dar fără să fie nevoiți să renunțe la confort. Vă invit așadar într-o călătorie virtuală către destinații exotice din diferite regiuni ale pământului unde puteți opta pentru varianta glamping de lux. Camp Sarika din America de Nord este o colecție de 10 pavilioane elegante și spațioase, completate cu corturi în inima deșertului Utah. Promotorii acestei destinații susțin că turiștii vor avea parte de confort, dar experiența va fi una foarte naturală, pentru că mediul natural nu este alterat de intervenţia umană și, ca urmare, fiorul sălbăticiei se simte profund. În Croația, pe una dintre cele mai frumoase insule, Brač, a fost ridicată o infrastructură cu opt corturi de lux (Abeille Maison), cu o piscină privată și vederi uluitoare la Cornul de Aur, una dintre cele mai frumoase plaje ale țării. O altă destinație de lux este în Suedia. Treehotel este o locație inedită din nordul Suediei. Aici au fost construite într-o pădure mai multe căsuțe în copaci. Eleganța și simplitatea lor nu fac deloc notă discordantă cu natura, iar turiștii au posibilitatea de a se bucura de o vacanță relaxantă în mijlocul sălbăticiei. Iar șirul exemplelor de glamping de lux poate continua.
Alte tipuri de adăposturi
În ceea ce privește adăposturile pe care glampingul le pune la dispoziție, acestea sunt de mai multe feluri. În anumite părți ale lumii s-au construit diferite tipuri de căsuțe în copac, s-au instalat structuri de corturi precum cele de lux și boutique, corturi de safari, iurte și domuri. În egală măsură au fost realizate stațiuni cu spații de cazare luxoase și extravagante din structuri permanente, dar care mențin totuși un contact autentic și direct cu mediul natural. În această categorie intră cabanele safari, corturile stil vilă, bungalourile construite deasupra apei. Pentru cei care vor mai multă săl- băticie și aventură există unități de cazare care nu includ, spre exemplu, facilități precum baia privată. În această categorie intră tipiile, un tip de corturi rudimentare, corturi cu clopot sau tip pavilion.
Descoperiţi activităţile şi drumeţiile din judeţul Vâlcea
Județul Vâlcea are un „patrimoniu” cultural și natural impresionant, așa că cei care se cazează în glampingul din Costești au posibilitatea de a pleca fie pe trasee montane, fie către mănăstirile din zonă sau în satele rustice unde pot participa la tot felul de activități. „Zona în care se află locația noastră oferă multe opțiuni turiștilor care vor să descopere județul Vâlcea. Spre exemplu, se poate vizita satul Olari și centrele de ceramică Horezu. Putem organiza vizite la maeștrii olari care vă vor arăta cum se creează celebra ceramică de Horezu. Turiștii se pot «juca» cu lut și pot crea sub îndrumarea meșterilor oale, farfurii sau ulcioare. Celor care preferă drumețiile în natură le recomandăm să pornească într-o excursie în Parcul Național Buila-Vânturarița sau pe Cheile Bistriței, cele mai înguste chei în calcar din țară și care oferă imagini spectaculoase. De asemenea, la doar 38 de kilometri de locația noastră se află Salina Ocnele Mari care reprezintă una dintre cele mai impresionante mine de sare din România. Are o suprafață de 10.000 de metri pătrați, zona de vizitare aflându-se la 225 de metri față de nivelul mării. Alte obiective ce pot fi vizitate în zonă sunt Peștera liliecilor și Muzeul Trovanților, Mănăstirea Arnota, Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Bistrița de Vâlcea”.