Main menu

header

891 29 1de Camelia Onciu

Fulgerul este o descărcare electrică între nori cu sarcini electrice diferite. Atunci când arcul electric atinge pământul, vorbim despre trăsnet, un fenomen meteorologic absolut normal, dar foarte periculos. Instinctiv, atunci când e furtu- nă ne adăpostim în casă. Dar, în fiecare an, zeci de mii de oameni din toată lumea surprinși de furtună în loc deschis sunt loviți de trăsnet. Nouă din zece supraviețuiesc, dar rămân cu sechele invalidante sau cu tulburări misterioase, pe care medicii nu le pot explica.

Poate duce la pierderea cunoștinței, stop cardiac, arsuri în formă de ferigă, leziuni ale organelor interne și ale sistemului nervos

Atunci când o persoană este lovită de trăsnet, cantități enorme de energie trec prin corp instantaneu, ducând la pierderea cunoștinței, stop cardiac, arsuri interne, arsuri în formă de ferigă, fracturi, leziuni ale organelor interne și ale sistemului nervos. Durerea resimțită este imensă. Dacă victima nu beneficiază imediat de asistență medicală, situația poate fi fatală sau poate provoca vătămări permanente. Multe dintre decesele provocate de trăsnete apar atunci când victima nu a fost resuscitată imediat.

Sechele pentru toată viața

891 29 2Urmările unei astfel de experiențe pot fi catastrofale, în special asupra activității cardiovasculare. Șansele ca supraviețuitorii să rămână fără nicio urmă sunt extrem de mici, deoarece curentul, căldura și unda de șoc pot provoca leziuni extrem de grave, care de cele mai multe ori sunt ireversibile: arsuri de gradul III, pierderea auzului sau a văzului temporar sau permanent, dureri cronice, deteriorarea memoriei, rupturi de mușchi, probleme de respirație, cataractă, modificări de personalitate.

Efecte misterioase

Capacitatea crescută a creierului este una dintre cele mai ciudate urmări ale trăsnetului. Pe 2 septembrie 2017, în satul francez Azerailles, 16 persoane s-au protejat de ploaie sub un arin. Un trăsnet a lovit copacul și apoi pământul. Toți cei 16 au ajuns la spital. Astăzi, aceștia prezintă handicapuri fizice și neurologice, iar câțiva au avut „superputeri”: unul putea spune instantaneu în ce zi a săptămânii a picat orice zi din istorie, altul făcea pe loc înmulțiri de numere cu trei cifre. Ceilalți au și astăzi dureri de cap violente, oboseală persistentă, tinitus, dispraxie, disgrafie, convulsii. Există și o specialitate medicală care studiază și tratează persoanele lovite de trăsnet: keraunopatologie.

Cea mai comună cauză a accidentelor este electricitatea din pământ

Unii cercetători sunt de părere că termenul „lovit de trăsnet” nu este adecvat, deoarece loviturile directe de trăsnet sunt extrem de rare (cam 3%-5%). De fapt, victimele sunt afectate mai mult de trăsnetele care au lovit ceva și au ricoșat în oameni. Însă cea mai comună cauză a accidentelor provocate de trăsnete este electricitatea din pământ care surprinde grupuri de oameni sau turme de animale. În caz de furtună, trebuie să știm ce să facem și să acționăm cu calm. Cei care au fost loviți de trăsnet nu au făcut nimic în a „atrage” trăsnetul, ci doar au fost în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.

Cele mai periculoase obiecte din casă

Cel mai sigur loc în timpul unei furtuni este interiorul unei clădiri. Dar nici aici nu suntem complet în afara pericolului. Aproximativ o treime din rănile provocate de fulgere au loc în interior. Atunci când un trăsnet lovește o casă, acesta trece prin cabluri electrice, de televiziune sau de internet, țevi de apă. Stați departe de orice obiect metalic și de prize. Nu faceți duș, nu spălați vase. Trăsnetul nu trece prin sticlă, dar trece prin rama metalică a geamului, deci nu stați la fereastră să priviți spectacolul naturii. Telefoanele mobile pot fi utilizate fără riscuri, cele fixe nu. Clădirile cu împământare sunt cele mai sigure.

Contează ce metale avem asupra noastră?

Dacă sunteți pe stradă și nu aveți în apropiere nicio clădire, evitați să deveniți cel mai înalt obiect (închideți umbrela) sau să vă adăpostiți lângă sau sub cel mai înalt obiect. Nu vă așezați sub copaci, mai ales dacă aceștia sunt singuratici. Evitați gardurile și porțile de metal, șinele de tren. Obiectele metalice pe care le aveți asupra dumneavoastră nu atrag trăsnetul, dar dacă veți fi lovit, acestea, fiind bune conductoare de electricitate, se vor supraîncălzi și chiar se pot topi, ceea ce poate duce la arsuri grave.

Cei mai afectaţi copaci sunt stejarii

Dacă sunteți în loc deschis, căutați o groapă sau un șanț pentru a vă adăposti. Evitați solul argilos (are o conductivitate electrică ridicată). Stați ghemuit, cu picioarele lipite de sol. Mergeți cât mai adânc în pădure. Nu stați lipiți de copaci, cel mai bine e să vă refugiați în tufișuri. Cortul nu e sigur. Nu este adevărat că unele specii de copaci sunt ocolite de trăsnet. În realitate, ținta trăsnetului este copacul înalt și izolat, indiferent de specie. Totuși, s-a observat că trăsnetul a lovit mai mulți stejari și plopi decât salcâmi și aluni.

Mașina este un loc sigur

891 29 3Mașinile protejează de trăsnet pe cei care se află în interiorul vehiculului. Poate suna ciudat, atâta vreme cât metalul este un bun conductor de electricitate. Tocmai acest lucru face ca sarcina electrică să fie captată și direcționată în pământ, lăsând ocupanții autovehiculului nevătămați. Mașinile moderne vin cu o serie de caracteristici de siguranță și sisteme rezistente la șocuri. Închideți geamurile și nu atingeți nimic metalic, geamul sau volanul, și veți scăpa nevătămați. Cel mult vi se vor prăji cauciucurile.

Semne că va trăsni în curând

Chiar dacă nu vedeți fulgere, dacă auziți tunetul, trăsnetul e iminent. Mai există și alte semne care ar trebui să vă pună în alertă și să începeți să căutați adăpost. Se poate ridica părul de pe corp, apar senzații de furnicături, miros înțepător de ozon, se aude un sunet distinctiv, încet sau puternic, ca un zumzăit, sâsâit sau ca o pocnitură. De asemenea, vârfurile obiectelor de metal emit o culoare albă-albastră numită „Focul Sf. Elmo”. Acest fenomen a fost observat încă din Antichitate de marinari în timpul furtunilor, la catargele corăbiilor. Norii foarte mari, sub forma unui turn, denumiți cumulonimbus, produc întotdeauna descărcări electrice.

Ciudăţenii trăsnite

  • Supervizorul parcului american Roy Sullivan a supraviețuit loviturilor de trăsnet de 7 ori;
  • Trăsnetul poate lovi de două ori în același loc;
  • Sunt loviți de trăsnet de cinci ori mai mulți bărbați decât femei. Circa 85% dintre decedați sunt bărbați. Oamenii cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani reprezintă 41% din totalul victimelor;
  • Fulgerul poate fi de cinci ori mai fierbinte decât suprafața soarelui;
  • Există o organizație a trăsniților numită Lightning Strike & Electric Shock Survivors International, înființată în 1990, și care numără 2.000 de membri;
  • Pe uscat au loc mai multe lovituri de trăsnet decât pe mări și oceane;
  • Cele mai multe trăsnete din lume se înregistrează în Lacul Maracaibo din Venezuela: 233 de fulgere/mp în fiecare an;
  • Un fulger are în medie aproximativ 300 de milioane de volți și 30.000 de amperi;
  • Turnul Eiffel este trăsnit în medie de cinci ori pe an;
  • Instrumentele muzicale se confecționează din copaci loviți de trăsnet.