Main menu

header

892 25 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

După ani de observații meticuloase, astronomii anunță detectarea în premieră a unei posibile găuri negre „rătăcitoare”, singuratică, în Calea Lactee, la aproximativ 5.000 de ani lumină distanță de Terra.

Masă de peste șapte ori mai mare decât a Soarelui

Pentru prima dată, telescopul spațial Hubble, de la NASA, a oferit dovezi convingătoare despre o gaură neagră care rătăcește prin spațiul interstelar. Cu o masă de 7,1 ori mai mare decât cea a Soarelui, aceasta ar putea fi o gaură neagră singuratică, învelită în puterea inevitabilă a propriei gravitații, observată printr-un fenomen numit microlensing gravitațional. „Aceasta este prima gaură neagră - sau prima stea cu neutroni - care plutește liber, descoperită cu microlensing gravitațional. Prin această metodă suntem capabili să sondăm obiectele singuratice, compacte și să le cântărim. Cred că am deschis o nouă fereastră asupra acestor obiecte întunecate, care nu pot fi văzute în alt mod”, a declarat profesorul de astronomie Jessica Lu, de la Universitatea din California, Berkeley, într-un comunicat. Oamenii de știință estimează că există sute de milioane de găuri negre care plutesc prin colțurile mai izolate ale Cosmosului.

Deviază imaginea unei stele de fundal

Găurile negre care cutreieră galaxia noastră provin din stele rare, de cel puțin 20 de ori mai masive decât Soarele care încălzește Pământul. Aceste stele explodează ca supernove, iar miezul rămas este zdrobit de gravitație în găuri negre. Acestea sunt invizibile prin definiție, deoarece nici măcar lumina nu poate scăpa de atracția lor gravitațională intensă. Dar uneori, găurile negre pot fi observate deoarece una sau mai multe stele orbitează în jurul lor, așa cum este cazul găurii negre supermasive din centrul Căii Lactee. O altă echipă, de la Institutul de Știință din Baltimore, a concluzionat cu un grad și mai mare de precizie că este vorba despre o gaură neagră. „Există foarte probabil multe astfel de găuri negre în Calea Lactee, dar sunt extrem de greu de detectat, deoarece nu emit lumină. Aceasta este prima care a fost identificată, care deviază imaginea unei stele de fundal căreia i-a trecut de aproape prin față”, punctează astronomul Howard Bond.

„Detectarea găurilor negre izolate va oferi noi perspective asupra populației acestor obiecte din Calea Lactee“ (Kailash Sahu, Institutul de Știință din Baltimore, Maryland, SUA)

Accelerează Cosmosul cu circa 144.000 de kilometri pe oră

Echipa de experți din Baltimore a estimat masa găurii negre „rătăcitoare” la aproximativ șapte mase solare, pe baza cantității de deviere cauzată de deformarea severă a spațiu- lui. Gaura neagră accelerează Cosmosul cu circa 144.000 de kilometri pe oră, fiind mai rapidă decât majoritatea celorlalte stele din vecinătatea galaxiei noastre, potrivit specialiștilor citați de cnet.com. Dezbaterea cu privire la tipul exact de acțiune cosmică ce curbează lumina stelelor din spatele acestor găuri negre va putea fi argumentată în viitorul apropiat - telescopul Hubble este setat să facă mai multe observații și să colecteze mai multe date despre obiect în a doua jumătate a anului 2022.