Main menu

header

892 10 1de Gheorghe Zmaranda

Vă amintiţi când ați mers ultima oară desculți? Când v-ați conectat cu pământul? Dacă nu aveți o amintire recentă cu astfel de experiență, ar trebui să faceți acest lucru cât mai curând pentru că beneficiile mersului desculț sunt multiple atât pe partea emoțională, cât și pentru organism. Dana Rădulescu (medalion) este inițiatoarea unui proiect prin care speră să îi aducă pe oameni aproape de natură și să le reamintească faptul că Împământarea este medicamentul miraculos al speciei umane. „Ideea «Aleii Terapeutice» a venit la final de an 2013, din rețeaua de Centre Europe Direct, când un coleg de la Odorheiul Secuiesc ne-a prezentat o astfel de alee, prima din România, mult mai mică, în parcul lor din localitate. Deschiderea proiectului și lansarea oficială a «Aleii Terapeutice» pe care am realizat-o noi a avut loc în luna mai 2014, cu un eveniment ce s-a bucurat mai mult de curiozitate decât de încredere în viitorul său sau al mersului desculț”.

„Se folosesc iarbă, coceni de porumb, conuri, fân, rumeguș, pietre de toate mărimile”

892 10 2- Ce înseamnă de fapt „Aleea Terapeutică”, pe ce principii funcționează?

- „Aleea Terapeutică” este o amenajare într-una sau mai multe piste, cu lățime de un metru, în care sunt așezate într-un anumit mod numai materiale naturale pe care se poate merge desculț. Amenajarea este făcută special pentru omul modern, care are multe temeri legate de natură și vrea să se simtă că poate călca cu piciorul fără riscuri. De aceea aleea este curățată periodic, sunt schimbate materialele, este delimitată exact și nu există iarbă în jurul ei. Este o experiență fantastică pentru orășenii care nu au mers niciodată pe pământ, iarbă, coceni de porumb, conuri, fân, rumeguș, pietre de toate mărimile sau altele asemenea. Am avut ocazia de a merge în Belgia pe o astfel de alee care trecea prin apă și noroi, unde nu se curăță niciodată alveolele (compartimentele cu materiale), deci e mai greu de abordat. Efectele mersului desculț sunt de-a dreptul terapeutice. Pentru cine crede. Cine nu, stă deoparte și va fi privat de beneficiile împământării și încărcării cu energia bună a pământului și de o relaxare sufletească. Mai ales că este amenajată într-o pădure. Pe lângă „Aleea Terapeutică” au apărut, într-un spațiu mai mare, născut printr-un alt proiect numit Vatra Park, o pistă militară pentru dezvoltarea motrice la copii, în principal, un spațiu educațional dedicat evenimentelor în natură, ideal pentru proiecte Erasmus+, o „Alee a Înțelepciunii” și un spațiu destinat terapiei silvice prin ateliere de „îmbăiere în pădure” (un ghidaj pentru conectarea cu pădurea prin toate simțurile).

„Previne apariția varicelor și ajută la îndreptarea coloanei vertebrale”

892 10 2- Ce beneficii aduce mersul desculț?

- Sunt multiple beneficiile pentru sănătatea omului. Mersul desculț îmbunătățește circulația sângelui din zona picioarelor, deoarece membrele nu sunt restricționate în niciun fel atunci când intră în contact cu pământul, are un efect de răcorire asupra corpului, mai ales mersul de dimineața, prin iarba verde și de relaxare a picioarelor obosite. Prin împământare este prevenită apariția varicelor, se menține o poziție dreaptă a corpului și ajută la îndreptarea coloanei vertebrale. Prin masajul natural al tălpilor, durerile şi stresul se atenuează, organismul intră într-o senzaţie confortabilă, vasele de sânge sunt stimulate şi se menţine forma naturală a piciorului, muşchii se întăresc, iar sistemul nervos se calmează. Umblatul fără încălţăminte este de ajutor şi pentru copiii care prezintă deformări ale picioarelor sau platfus. Mersul desculţ creşte vitalitatea şi nivelul de energie din corp şi ajută la tratarea artritelor. În cazul copiilor care poartă mai mereu încălţăminte, probabilitatea apariţiei unor deformări ale picioarelor este de trei ori mai mare decât la micuţii care umblă desculţi. Mersul cu picioarele goale ajută la eliberarea sentimentelor negative şi la restaurarea echilibrului organic şi intelectual. Astfel, veţi putea gândi mai limpede şi vă veţi concentra mai uşor. De asemenea, contribuie la eliberarea presiunii psihologice ce distruge imunitatea organismului şi-l face vulnerabil în faţa bolilor. Există beneficii și pentru siluetă, este redus riscul de obezitate, dar şi de apariţie a bolilor de plămâni. Plimbatul dimineaţa, prin iarba încă plină de rouă, este bun pentru vedere. Conexiunea cu suprafaţa pământului are un rol vital în îmbunătăţirea somnului și ameliorarea durerilor de orice fel.

„«Aleea Terapeutică» din Vâlcea, comuna Nicolae Bălcescu, funcționează din aprilie până în octombrie, dar este deschisă și în funcție de starea vremii”

Cei care vizitează „Aleea Terapeutică“ trebuie să aibă o ținută lejeră, iar plimbarea se face în picioarele goale. Pentru că aleea este realizată într-o pădure, cei care vin aici vor avea parte de două terapii, cea de împământare și cea de „îmbăiere în pădure“.

Este recomandat să se meargă în liniște Prima alee senzorială a fost realizată la Odorheiul Secuiesc, au urmat apoi altele la N. Bălcescu, la Galați, după aceea la Făgăraș și la Predeal (realizată de unul dintre membrii echipei Vatra). E o investiție relativ mică, dar întreținerea este dificilă, pentru că sunt materiale vulnerabile la ploaie

„Există un transfer de electroni liberi“

- Ce principii comune au mersul desculț și reflexoterapia?

- Sunt diferite, fiecare cu avantajele sale. Deși principiul fundamental este același, de presare asupra centrilor nervoși aflați în talpă, reflexoterapia o faci cu o persoană specializată care va face masajul având un obiectiv medical, insistând asupra unora sau altora dintre centri pe care-i urmărește a-i debloca. Mersul desculţ ne încarcă cu energia naturală a pământului (se numește împământare), ce implică legătura cu domeniul bioelectric natural. Școlile moderne de medicină alternativă vorbesc despre „energie”. Când ești conectat cu pământul, există un transfer de electroni liberi din pământ în corpul tău. Acești electroni liberi sunt, probabil, cei mai puternici antioxidanți cunoscuţi de om. Așadar, mersul pe jos este o formă de reflexoterapie. Denivelările pământului pe care îl călcăm ne fac un adevărat masaj, ale cărui virtuți se răsfrâng și la nivelul organelor cu care talpa are legătură.