de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Începutul lunii august este marcat de aniversările unor „olteni remarcabili”, două personalități ale scenei și filmului românesc și internațional vor fi sărbătorite prin evenimente de gală, deschise publicului larg. De asemenea, luna începe cu întâlniri de neuitat cu artiști renumiți, seri muzicale pline de emoție și melancolie ori spectacole grandioase în compania unor eroi de poveste. În continuare, vă recomandăm câteva dintre evenimentele de neratat în această săptămână.
Horațiu Mălăele sărbătorește împlinirea a 70 de ani pe scenă
În această săptămână îndrăgitul actor Horațiu Mălăele își va petrece ziua de naștere într-o formulă deja tradițională: pe scenă, alături de public. Pe 30 și 31 iulie, la Teatrul Național din Capitală, îl puteți vedea pe marele actor în două reprezentații speciale ale spectacolului „Dineu cu proști”, iar pe 3 august, tot pe scena Teatrului Național, este programată o reprezentație de gală a spectacolului „Sunt un orb - 70”. Toate cele trei reprezentații se joacă la Sala „Ion Caramitru”, începând cu ora 20:00. Horațiu Mălăele s-a născut pe 31 iulie 1951 (în acte a fost înregistrat pe 1 august), la Târgu Jiu și în aproape 48 de ani de carieră s-a afirmat ca actor, regizor, artist plastic și scenarist de teatru și film, de numele său legându-se spectacole memorabile precum „Puricele”, „Cafeneaua”, „Poiana Boilor”, „Măscăriciul”, dar și producțiile cinematografice „Moromeții 2”, „Pălăria”, „Nuntă mută” sau „Funeralii fericite”.
Marcel Iureș, celebrat la Festivalul „Serile Filmului Românesc”
Personalitate marcantă a scenei și filmului românesc și internațional, actorul Marcel Iureș va fi sărbătoritul ediției din acest an a Festivalului „Serile Filmului Românesc, derulat între 3 și 7 august la Iași. În cadrul Retrospectivei „Marcel Iureș” vor fi proiectate pelicule în care actorul a făcut roluri memorabile: „Octav”, „Să mori rănit din dragoste de viață”, „O vară de neuitat”, „The Peacemaker” și „Hart’s War”. De asemenea, pe 6 august, de la ora 18:30, la Teatrul Național din Iași, îl puteți vedea pe Marcel Iureș, alături de George Mihăiță, în spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”. Născut la Băilești, pe 2 august 1951, Marcel Iureș are o carieră de peste 40 de ani în teatru și film și este creatorul primului teatru independent din România postcomunistă. A jucat în filme celebre alături de Brad Pitt, Tom Cruise, Antonio Banderas, Bruce Willis, Colin Farrell, Nicole Kidman și George Clooney. În programul Festivalului mai sunt incluse: Gala „CineMemoriam”, dedicată marilor artiști Florina Cercel, Luminița Gheorghiu și Ion Dichiseanu; un concert susținut de Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase și proiecțiile celor mai noi producții cinematografice românești. Între vedetele invitate la această ediție a Festivalului se numără Carmen Tănase, Vasile Muraru, Tora Vasilescu, Dorel Vișan, Claudiu Bleonț şi Irina-Margareta Nistor.
Maria Buză și Taraful Pătrașcu: „O seară cu cântecul… Mariei”, pe acoperișul TNB
Pentru o seară, romanțele, piese folclorice și lăutărești de altă dată vor răsuna din nou sub cerul Bucureștiului, ca în vremurile de glorie ale Micului Paris. Pe 28 iulie, de la ora 21:30, Maria Buză și Taraful „George Pătrașcu” susțin, la Amfiteatrul de pe acoperișul Teatrului Național din Capitală, concertul-eveniment „O seară cu cântecul… Mariei”. Din program nu vor lipsi piese precum „Mărie și Mărioară”, „Firicel de floare albastră”, „Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă”, „Mi-am pus busuioc în păr”, „Lung îi drumul Gorjului”, „Aseară ți-am luat basma” și alte piese ale Mariei Buză, Mariei Tănase, Mariei Lătărețu și ale altor Marii celebre ale cântului românesc. Având un timbru vocal inconfundabil și o prezență scenică explozivă, cunoscuta actriță va conduce publicul într-o călătorie originală prin atmosfera muzicală a Bucureștiului, de la centrul cochet, unde răsunau piesele „la modă” și elegantele romanțe, până în ulițele mărginașe dominate sonor de muzica de petrecere, plină de vervă și culoare.
Muzică, dans, acrobații și salve de tun la Festivalul „Sighișoara Medievală”
Poveștile medievale renasc în inima Transilvaniei în cadrul Festivalului „Sighișoara Medievală”, derulat între 29 și 31 iulie în Cetatea Sighișoarei. Timp de trei zile pe străzile Cetății vă puteți întâlni cu domnițe, cavaleri și trubaduri, într-o atmosferă medievală autentică. Programul festivalului cuprinde spectacole de muzică și dansuri medievale, piese de teatru pentru adulți și copii, expoziții, ateliere de călărie, arte și meșteșuguri, demonstrații de luptă și reprezentații de acrobație și jonglerii cu foc. Evenimentele se vor desfășura în Piața Cetății, Piața Muzeului, Turnul Cizmarilor și în Piața Rățuștelor. Festivalul se va deschide pe 29 iulie (ora 19:00) cu o paradă medievală urmată, în Piața Cetății, de concertul trupei Bucovina, încheiat cu salve de tun. La Festival vor participa actorul Marian Râlea și Abracadabra, Zânele Silvane, Cimpoierii de Transilvania, Teutonii Transilvaniei și Străjerii de Mühlbach. Evenimentul se va încheia pe 31 iulie, în Piața Cetății (ora 21:30) cu un concert al trupei Cargo, urmat de focuri de artificii. Gazda acestei ediții este cunoscutul om de televiziune Dan Negru. Festivalul „Sighișoara Medievală”, aflat la cea de-a 28-a ediție, se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române. Intrarea în Cetatea Medievală este liberă.
Radu Gheorghe aduce „Broasca țestoasă și alte povestiri pe note” la Brașov
La 40 de ani de la lansare, un hit care a marcat copilăria și adolescența mai multor generații de români este încă actual fiind inclus într-un show original. Pe 31 iulie, de la ora 19:30, la Centrul Cultural „Reduta” din Brașov, cunoscutul actor Radu Gheorghe susține spectacolul-concert „Broasca țestoasă și alte povestiri pe note”. Actor de teatru şi film, mim, solist vocal şi virtuoz instrumentist, Radu Gheorghe a fost atras de genul poveștilor cântate și de interpretările însuflețite, generate pe scena Cenaclului „Flacăra”, pe care a și performat. La 71 de ani, îndrăgitul actor revine în atenția publicului cu un one-man show plin de umor, ritm și energie, potrivit publicului de toate vârstele. Celebra piesa „Broasca țestoasă” din anii ’80 (cu refrenul său inconfundabil: „Hai li, Hai lo…”), pe versurile lui Christian Morgenstern, este doar una dintre surprizele pe care Radu Gheorghe le-a pregătit publicului, într-un eveniment care îmbină inspirat teatrul și muzica.