de Gheorghe Zmaranda
Luna august este dedicată unei flori spectaculoase, ușor de recunoscut datorită parfumului său intens. Este vorba despre tuberoză (Polianthes tuberosa), o floare cultivată în comuna Hoghilag din județul Sibiu încă din Evul Mediu. Comunitatea săsească de aici a perpetuat această tradiție a cultivării tuberozelor până în vremurile noastre. La sfârșit de iulie, început de august tuberozele înfloresc într-un spectacol de frumusețe și parfum, iar cei care vor să se bucure de mirajul lor pot participa la Sărbătoarea Tuberozelor organizată între 4 și 7 august.
Localnicii își deschid porțile pentru cei care vor să se bucure de imaginea florilor
Festivalul Tuberozelor este un eveniment deja cunoscut nu numai printre iubitorii de flori, ci printre toți cei care iubesc călătoriile. Multe agenții de turism organizează excursii către această destinație și așa, prin prisma unui festival dedicat florilor, turismul local se dezvoltă și aduce recunoaștere micilor producători români. În cazul de față cultivatorilor de tuberoze. Sărbătoarea Tuberozelor este organizată de primăria comunei Hoghilag, iar locația aleasă pentru desfășurarea evenimentului este una cu semnificație istorică. Deschiderea evenimentului are loc în curtea Bisericii Evanghelice ce își are originile în anul 1446. Acest monument istoric de patrimoniu, reintrodus în circuitul turistic recent deși multă vreme după plecarea sașilor din zonă a fost abandonat, deschide „cortina” către un adevărat tărâm al tuberozelor. În satul Hoghilag, aflat la 16 kilometri de Sighișoara, există în jur de 30 de cultivatori de tuberoze. Aceștia își deschid porțile gospodăriilor lor pentru turiștii care vor să se bucure de frumusețea tuberozelor. Sărbătoarea este organizată astfel încât cei care vin pe „tărâmul” acestor flori să aibă parte de experiențe variate, astfel pot participa la ateliere de împletituri florale și realizare de bijuterii din flori, parfumuri și sesiuni de gătit cu flori. În plus, producătorii locali vor fi prezenți cu produse tradiționale, preparate culinare specifice și vinuri obținute din podgoriile din regiune.
Înmulțirea se face prin bulbi și momentul optim pentru plantare este luna aprilie
Definiția botanică a tuberozelor spune că aceste flori sunt plante perene, originare din Mexic. Aici și în țările vecine, tuberozele cresc spontan, dar datele despre cultivarea lor (există circa 15 specii de Polianthes, însă una singură se pretează pentru cultivare) arată că acestea au fost introduse în cultură pentru prima oară în Maroc, India, China, Franța. Sunt ușor de recunoscut datorită tulpinii lungi, ferme, pe care cresc florile albe, parfumate. Cei care sunt interesați de cultura acestor flori trebuie să știe că înmulțirea lor se face prin bulbi și că momentul optim pentru plantarea lor este luna aprilie. Este important ca după plantare bulbii să fie udați în mod constant. Tuberozele iubesc solurile care permit drenarea apei, de aceea este recomandat să le asigurați o combinație de pământ, nisip și mraniță, iar dacă ați plantat bulbii în ghivece, păstrați-le într-o cameră caldă. Pentru cultura în câmp distanța dintre bulbi trebuie să fie de 20 cm, dar în funcție de dimensiunea lor (dacă sunt mai mici, spre exemplu) pot fi puși și mai apropiați unul de celălalt. Chiparoasele sunt flori care iubesc lumina soarelui, de aceea vor prospera în locuri însorite, călduroase, fără expunere la curenți sau vânturi puternice. În cazul în care locul de plantare este umbrit sau semiumbrit, florile vor înflori mai greu și nu vor avea o culoare intensă. În ceea ce privește necesarul de apă, este recomandat să fie udate constant pe timpul verii și din abundență. În cazul în care bulbii au fost plantați în ghivece, pe timpul iernii plantele nu mai sunt udate, iar recipientele trebuie păstrate la o temperatură de 15 grade Celsius. Este posibil ca peste iarnă bulbii să se usuce și atunci este indicat ca înainte de plantare să fie hidratați în apă o zi înainte de a fi puși în pământ.
Ştiaţi că...
... chiparoasele sunt folosite în industria parfumeriei și cea cosmetică și sunt recunoscute pentru proprietățile lor antifungice, antimicrobiene și regeneratoare?
... dacă în cea mai mare parte a regiunilor unde este cultivată tuberoza este privită cu admirație, au existat perioade în istoria ei când a fost asociată cu moartea? Astfel, în epoca victoriană din Anglia, tuberozele erau un simbol al morții prin faptul că aceste flori împodobeau mormintele;
... în industria de procesare s-a păstrat de-a lungul vremurilor o metodă tradițională a uleiului de tuberoze, folosită încă din Antichitate, care presupune foarte multă finețe și răbdare pentru că rezultatele se obțin chiar și după câteva săptămâni? Este vorba despre macerarea și extracția cu grăsimi, la rece sau la cald, proces în timpul căruia grăsimea absoarbe uleiul regăsit în floare.
Sunt folosite în terapiile holistice, sub formă de ulei esenţial
Frumusețea acestei flori a cucerit oamenii din întreaga lume. Așa cum am menționat înainte, este originară din America Centrală, în Mexic crește în sălbăticie, și era cunoscută încă de pe vremea aztecilor. Există consemnări ale faptului că aztecii spuneau tuberozelor „floarea de os” datorită albului strălucitor al petalelor și că ei cunoșteau deja faptul că acestea aveau proprietăți antiinflamatorii și antifungice. Datorită parfumului său puternic, tuberoza este o floare cu multiple valențe. Este folosită mai ales în terapiile holistice, sub formă de ulei esențial, și se crede că are rolul de a îmbunătăți starea psihică a unui om, de a-i deschide chakra (cel de-al treilea ochi), de a-i spori creativitatea și de a-i aduce liniștea. În anumite culturi, tuberozele sunt considerate flori care simbolizează plăcerile interzise sau voluptatea. În India, spre exemplu, acolo unde tuberoza este cunoscută sub numele de „domnița nopții”, fetele sunt avertizate ca după lăsarea nopții să nu miroasă aceste flori pentru că vor trăi miraje erotice care le-ar putea compromite reputația. În China se spune despre tuberoză că este o floare la fel de prețioasă precum jadul.