de Roxana-Ioana Ancuța
Mărgelitul este o pasiune care umple timpul multor artizani și creatori de artă și frumos. Printre cei care au ales să facă bijuterii din mărgele se numără și Carmen Georgescu, o doamnă pensionară din Târgoviște care lucrează broșe și nu numai, frumos decorate cu mărgele de tot soiul, folosindu-se de motive tradiționale. Astfel că, din mâinile ei ies adevărate comori, ce pot fi utilizate la orice ocazie, chiar şi la căsătorie.
„Broderia durează patru-opt ore, în funcție de complexitatea modelului”
- Când ați început aventura obiectelor realizate manual?
- De când mă știu, am lucrat câte ceva. Am croșetat, am tricotat, am încercat și croitoria. Am făcut goblen, quilling, iar acum mărgelesc. Mărgelele le-am descoperit după ce m-am pensionat și de şase ani sunt pasionată de micuțele astea din care, cu puțină îndemânare și multă atenție, poți face aproape orice. Profesia mea a fost una pur tehnică, fără nimic în comun cu preocupările mele actuale.
- Care a fost motivația ce v-a determinat să vă îndreptați către acest domeniu?
- Ce-aș putea spune despre motivație? Când ieși la pensie, se produce o schimbare majoră în viața ta. Ai mult timp liber pe care trebuie să-l umpli cu ceva. Eu am descoperit mărgelele și orele în care nu aveam nimic de făcut s-au topit ca prin farmec. Acum aș vrea ca ziua să aibă mai mult de 24 de ore, să pot înșira mărgele.
- Spuneţi-ne mai multe despre broșele din mărgele cu motive tradiționale.
- Broșele cu mărgele le fac cam de cinci ani și sunt „vedetele” zilelor de Mărţişor şi de 8 Martie. Sunt brodate cu fir mouline în punct de goblen, pe pânză Zweigart, cusute pe o bază de piele și apoi încadrate în mărgele. Ca timp de execuție, numai broderia, care este partea cea mai complicată, durează cam patru-opt ore, în funcție de complexitatea modelului. La încadrare, se folosesc între 300 și 500 de mărgele. Numărul depinde de mărimea modelului care trebuie încadrat.
„Am realizat de la bijuterii la decoraţiuni pentru Crăciun, ouă de Paşte sau brelocuri”
- Este obositoare pentru ochi munca aceasta cu mărgele lipite sau cusute pe diverse obiecte de artă tradițională?
- Mărgelele mici, cele cu care lucrez eu, au între 0,8 şi 2,2 mm. Este destul de obositor pentru ochi, mai ales când trebuie să lucrez cu nuanțe închise. O mărgică pusă greșit și neobservată la timp poate compromite muncă de câteva ore.
- Ce altfel de podoabe mai creați în afară de broșe?
- Cum v-am zis, din mărgele se poate face, practic, orice. Eu am făcut de la bijuterii (coliere, brățări, cercei, pandantive) până la decorațiuni pentru Crăciun, ouă de Paște, pixuri, brichete, brelocuri.
„Mă inspir şi din alte culturi”
- Toate au motive inspirate din folclorul românesc?
- Motivele tradiționale sunt o sursă inepuizabilă de inspirație, dar nu toate lucrările mele sunt de inspirație tradițional românească. Am o colecție „Pocahontas Style”, de inspirație nativ-americană, deci și motivele tradiționale ale altor popoare mă inspiră. Sper să reușesc să fac și o colecție în întregime tradițional românească. Pot spune că mă inspiră cam tot ceea ce mă înconjoară. De la câteva gălbenele înflorite într-o jardinieră, până la modelul unei ii vechi văzute într-un muzeu.
- Câteva sfaturi legate de cum pot fi purtate în mod corect broșele ne puteți da, vă rog?
- Broșele sunt accesorii versatile care pot fi purtate cam la orice. Pe reverul sacoului sau la ultimul nasture al cămășii, într-o ținută office. În vârful decolteului unei bluze sau al unei rochii în ținutele de ocazie. Prinsă pe o pălărie, într-o zi însorită de vară. Broșele sunt o alternativă foarte bună pentru a înlocui nasturi sau alte închizători de veste și jachete. Poți, de asemenea, să fixezi eșarfă ta preferată cu o broșă sau să ascunzi sub o broșă elasticul cu care-ți prinzi părul.
- Cu ce obiect artizanal vă mândriți cel mai mult?
- Cel mai mult mă mândresc cu bijuteriile lucrate pentru mirese. Este o onoare că poartă cineva într-o zi atât de importantă o bijuterie făcută de mine.
„Cea mai mare bucurie o simt când primesc mesajul «sunt mai frumoase în realitate»“
- Care dintre creațiile dumneavoastră sunt cel mai dificil de realizat?
- După ce înveți tehnicile de bază în mărgelit (peyote, brick stitch, heringbone) restul este joacă de culori și forme. Colierele sunt cele mai elaborate lucrări care necesită mult timp pentru documentare, conceperea modelului, alegerea materialelor, lucrul elementelor și asamblarea lor în produsul finit. Finalul nu este tocmai final pentru că urmează fotografia de produs și promovarea. Tot acest proces poate dura și două luni.
- Care este cea mai mare bucurie pe care v-o aduce pasiunea pentru bijuterii făcute de mână?
- Cea mai mare bucurie o simt atunci când primesc mesaje de genul „sunt mai frumoase în realitate decât în poză”.