Main menu

header

894 18 1de Cătălina Tăgârță

Credințele limitative sunt obstacole majore ce împiedică oamenii să își atingă obiectivele, să își trăiască valorile. Ele îi rețin să obțină lucrurile pe care le pot dobândi prin forțe proprii și pe care le merită, pentru simplu fapt că aceștia gândesc într-un anume fel. Eșecurile nu întârzie să apară, iar acestea afectează stima de sine, care automat scade. Vestea bună este că se poate lucra asupra convingerilor limitative, cu o gândire pozitivă puteți să vă creșteți stima de sine și să vă atingeți potențialul maxim, pentru că fiecare persoană a fost creată cu un potențial infinit.

Succesul este compus din 15% abilități și 85% atitudine

Credeți că este prea târziu pentru voi și visurile voastre sau că nu are rost să încercați nimic nou, pentru că oricum veți eșua? Sunteți de părere că succesul și calitatea vieții voastre depind de „noroc” sau de „ghinion”? Aveți impresia că fericirea voastră stă în mâinile altor oameni sau că veți fi fericiți doar atunci când… ceva din exterior se întâmplă? Ziceți că nu aveți timp sau, dimpotrivă, că aveți tot timpul din lume. Credeți că alți oameni sunt mai pricepuți / mai creativi / mai descurcăreți decât voi? Indiferent ce credeți, e alegerea voastră. Desigur că, luând la analizat fiecare dintre întrebările de mai sus, ele pot părea justificate într-o oarecare măsură. Spre exemplu, credința că veți eșua indiferent ce ați face ține, pe de o parte, de o stimă de sine foarte scăzută, pe de altă parte ține de concluzia pe care ați tras-o la un moment dat când ați avut parte de o nereușită, și atunci v-ați zis că acțiunile de un anumit tip duc la rezultate de acest tip. Dar… cum ar fi să analizați eșecul, să vedeți exact ce a funcționat și ce nu, să studiați ce anume ați putea îmbunătăți și să încercați din nou, de data aceasta mai bine pregătit, mai bine intenționat și cu optimism? Se spune că succesul este compus din 15% abilități și 85% atitudine. Deci este foarte important să păstrați mindset-ul potrivit, adică să vă setați să gândiți pozitiv.

Analizați ce griji legate de bani aveți în momentul de față

Dacă vreți să aveți o viață împlinită, aveți nevoie de o strategie de identificare a credințelor limitative care vă îngreunează viața, cu scopul de a le analiza, de a le înțelege și de a le depăși. Haide să luăm un exemplu de convingere limitativă legată de bani, spre exemplu: „Banii se fac greu” și „Banii mi se scurg printre degete”. Primul pas al exercițiului este să analizați realitatea actuală a banilor! Ce fel de îndoieli sau griji aveți în momentul de față? Ce probleme întâlniți zilnic referitoare la bani? Ce fel de emoții și sentimente negative manifestați față de ei? Ce anume evitați în relația cu banii și ce nu vreți să recunoașteți și doriți să evitați? Luați-vă puțin timp să răspundeți la toate aceste întrebări, de preferat să notați răspunsurile undeva, apoi să le citiți cu voce tare și să reflectați la ele. E important să iasă la iveală sentimentele de frică, frustrare etc., deoarece odată ce veți deveni conștienți de ele veți putea lucra asupra lor. După ce vă lămuriți care este situația în prezent și ce simțiți față de bani, puteți trece la pasul următor.

Meditați la ce v-au învățat părinții cu privire la remunerație

Identificați credințele limitative folosind linia vieții! Pentru acest exercițiu e important să răspundeți la o altă serie de întrebări: „Care este prima amintire legată de bani?”, „Ce persoană era acolo?”, „Ce ați auzit?”, „Ce ați văzut?”, „Cum v-ați simțit?”. Apoi: ce v-au învățat părinții cu privire la bani și cum vorbeau despre ei? Tatăl sau mama erau economi, chibzuiți în privința cheltuielilor sau din contră? Banii erau motiv de ceartă sau de bucurie? Luați-vă o agendă și notați lista cu credințele limitative pe care le-ați identificat în exercițiul „identificarea credințelor”! Scrieți câte o credință limitativă în urma descoperirii răspunsului la fiecare întrebare de mai sus, precum și emoțiile pe care le simțiți când vă gândiți la respectiva convingere limitativă. Spre exemplu: Mai bine sărac și sănătos decât bogat și bolnav. Sentiment: frustrare, pentru că în afirmația respectivă bogăția și sănătatea se exclud, iar sănătatea e cea mai importantă. Acum, pentru afirmația asta, vă provoc să vă gândiți la cel puțin o persoană bogată care este și bolnavă. Vedeți cum nu are nicio logică afirmația? Ea vine probabil dintr-o teamă de îmbolnăvire, dar nu este deloc justificată. Amintiți-vă când ați simțit prima dată că Nu meritați bani! Notați cum v-ați simțit și căutați cel puțin câte trei motive pentru care meritați bani atunci și acum. În familie, părinții sunt cei care insuflă valorile prin ceea ce spun sau fac. Copiii sunt buni observatori, dar slabi interpreţi. Așadar, credințele limitative dobândite la vârste fragede rămân în stare latentă, iar ca adulți nu ajung niciodată să fie conștienți de ele și să le examineze, să le filtreze din nou. Acum vă provoc să faceți asta, cu mintea de adult!

Identificați emoția negativă și înlocuiți-o cu una pozitivă

Următorul exercițiu este un instrument preluat din programarea neurolingvistică (NLP) și se numește TIMELINE. Trasați pe o foaie o linie orizontală, care va reprezenta axa timpului. La capătul din stânga treceți 0 ani, apoi 3, 5, 7, 9 ani… până în prezent. Puteți nota din 3 în 3 ani sau din 5 în 5, cum doriți, important este ca în fiecare etapă din viață să vă amintiți și să notați întâmplările semnificative care au condus la convingerile limitative despre bani. Apoi scrieți efectiv pe foaie amintirile în care ați experimentat credința respectivă între 1 și 3 ani, între 3 și 6 ani etc. După ce finalizați exercițiul de mai sus, puteți apela la tehnicile de eliberare emoțională pentru a vă schimba credința și a vă elibera emoțiile legate de aceasta. Există două variante: fie prin tapotarea unor puncte specifice de pe corp (care poate face subiectul unui alt articol), fie prin stabilirea unei fraze pe care o vei repeta zilnic, ca pe o mantră. Trebuie pregătită fraza parcurgând următoarele etape: identificarea situației care generează stres în prezent: exemplu „nu am suficienți bani”; identificarea emoției negative pe care o aveți din cauza acestei situații: frustrare, furie, vinovăție, neputință, teama pentru un viitor incert…; identificarea emoției pozitive pe care ați dori să o simțiți, spre exemplu: relaxare, satisfacție, bucurie, echilibru, încredere. Iată un exemplu concret: „Chiar dacă am convingerea că banii sunt cauza pentru tot răul, mă iubesc și mă accept profund și complet. Am convingerea că banii sunt cauza pentru tot răul, dar ALEG acum să mă eliberez de această convingere. Corpul meu este în siguranță dacă mă eliberez de această convingere. Așa că aleg să cred că banii sunt sursă de bucurii”. Și repetați afirmația de câteva ori pe zi, cu voce tare, până veți crede cu toată ființa voastră ceea ce spuneți.

PONT Puneți la loc vizibil bilețele cu noile credințe, să vă amintiți mereu de ele și încercați să vă vizualizați efectiv făcând lucrurile respective

Dacă altcineva poate, înseamnă că puteţi şi voi

Să luăm alt exemplu de credință limitativă asupra căreia puteți lucra. Dacă ziceți că nu puteți câștiga mai mult de 1.000 de lei pe lună, așa va fi! Și veți afirma că: nu pot /este greu să câștig mai mult de suma asta din domeniul meu de activitate. Ce aveți de făcut? Scrieți credința pe o foaie! Reflectați la sentimentele pe care vi le provoacă. Apoi căutați în piață persoane care fac același lucru ca voi, într-un job similar, și care câștigă mai mult. Notați pe foaie exemplele concrete, cu nume și salariu obținut din aceeași activitatea ca a voastră. Acum aveți dovada scrisă că această credință nu mai poate sta în picioare. Dacă altcineva poate, înseamnă că puteți și voi. Începeți să lucrați de acum la schimbarea mentalității. Fiți atenți la ce gândiți, imaginați-vă cum v-ați simți în posesia unei sume de 5.000 de lei lunar, spre exemplu. Notați în agendă noua credință: „Încasez cu ușurință în jur de 5.000 de lei din activitatea mea, pentru că fac zilnic tot ce îmi stă în putință să mă dezvolt, să fiu din ce în ce mai bun și merit să fiu răsplătit!”. Repetați zilnic afirmația, cât puteți de des!