Main menu

header

895 28 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Actoria poate fi o muncă intensă, mai ales pentru starurile care apar în producții de acțiune. Una după alta, celebritățile celei de-a șaptea arte au început să execute ele însele cascadoriile periculoase din scenarii, iar multe dintre vedetele care strălucesc impecabile pe covorul roșu s-au rănit în timpul filmărilor.

Margot Robbie a fost Harley Quinn în toate scenele

895 28 2Fermecătoarea și versatila Margot Robbie și-a executat toate cascadoriile pentru interpretarea personajului Harley Quinn din „Păsări de pradă”. „Îmi place munca pe care o fac cu cascadorii, așa că recurg la a-mi juca eu însămi scenele”, a spus actrița, citată de Entertainment Tonight. La rândul său, Naomie Harris a executat toate cascadoriile pentru „007. Coordonata Skyfall”. Pentru a duce la bun sfârșit și cât se poate de credibil rolul agentului special Eve, actrița s-a antrenat timp de nouă luni.

Tom Holland a învățat gimnastică

895 28 3La doar 13 ani, Chloë Grace Moretz și-a făcut majoritatea cascadoriilor pentru „Kick-Ass”. „Experiența m-a modelat atât de mult, încât și astăzi am foarte multă încredere în capacitățile mele fizice”, a declarat vedeta pentru Datebook. Și Tom Holland s-a remarcat prin faptul că și-a executat personal cascadoriile spectaculoase din „Omul păianjen. Întoarcerea acasă”. Actorul a mers pe sârmă, a sărit peste mașini și s-a balansat periculos de fiecare dată când a fost nevoie. „L-am învățat să facă de toate, inclusiv mișcări de gimnastică. A fost total implicat în această muncă”, își amintește Chris Silcox, cascadorul care ar fi trebuit să-l dubleze pe Tom.

Charlize Theron nu a ezitat să se arunce pe scări

895 28 4Pentru rolul faimoasei „Blonde atomice”, splendida Charlize Theron și-a făcut propriile cascadorii. Coordonatorul echipei de cascadori Sam Hargrave a declarat pentru Hollywood Reporter că actrița a executat toate mișcările impresionante din acest film, perecum și pe cele din „Mad Max” sau „The Old Guard”, producție care face furori pe rețelele de streaming. „Când Charlize trebuie să cadă pe scări sau să se prăvălească de la înălțime, nu există nicio asigurare care să poată acoperi așa ceva”, detaliază Hargrave. Nici Adam Driver nu s-a lăsat mai prejos pentru interpretarea personajului său din „Star Wars: Skywalker - Ascensiunea”. De altfel, actorul a insistat atât de mult să facă toate cascadoriile lui Kylo Ren, încât dublura sa nu a trebuit să îmbrace costumul nici măcar o singură dată.

Milla Jovovich s-a răsturnat la propriu cu mașina

895 28 5Pentru a interpreta cât mai impresionant rolul din „Îngerii lui Charlie”, actrița Kristen Stewart și-a făcut propriile cascadorii. Pentru a se pregăti corespunzător, vedeta a urmat cursuri speciale de cascadorie, pe care le-a îmbinat cu antrenamente cu arme, după cum a detaliat regizoarea producției, Elizabeth Banks. Și Milla Jovovich este faimoasă pentru faptul că și-a făcut propriile cascadorii, fiind chiar ea la volanul mașinii care s-a răsturnat la propriu într-o scenă faimoasă din recentul film „Vânătorul de monștri”. „A fost cu adevărat îngrozitor, ajunsesem să sufăr de claustrofobie”, a detaliat actrița pentru Movieweb. Iar în ceea ce-l privește pe Keanu Reeves, în timpul scenelor de acțiune din trilogia „John Wick” și-a făcut singur cascadoriile pe cât de spectaculoase, pe atât de periculoase, întrucât crede că astfel „păstrează legătura cu publicul și cu povestea”.

Burt Reynolds, la un pas de înec

Cameron Diaz se bucură în prezent de retragerea din actorie, dar actrița a fost faimoasă în anii săi de cinema pentru faptul că a cerut întotdeauna să-și facă propriile cascadorii. Diaz s-a rănit de mai multe ori în timpul filmărilor la „Îngerii lui Charlie. În goana mare”, și, de asemenea, în „Întâlnire explozivă”, unde îi dă replica lui Tom Cruise, un alt star specialist al cascadoriilor. „Este atât de captivant să-mi fac propriile cascadorii, pentru că există doar câteva lucruri în viață care te aduc într-adevăr într-un moment ca acesta. Înveți să ai încredere în tine și în oamenii cu care lucrezi”, a argumentat vedeta, pentru Chicago Tribune. Și în dreptul lui Burt Reynolds s-a consemnat încă din urmă cu cinci decenii obiceiul de a-și executa propriile cascadorii. La un moment dat, actorul a vorbit despre o situaţie teribilă, când ar fi mers prea departe, căzând la propriu într-o cascadă, pentru filmul „Eliberarea”, din 1972: „A fost un gest necugetat, de macho, puteam să mor”.

Angelina Jolie s-a izbit cu capul de un birou

Una dintre cele mai frumoase actrițe din lume, Angelina Jolie, nu ezită atunci când este vorba despre a fi autentică și și-a executat propriile cascadorii încă de pe vremea când filma seria „Lara Croft. Tomb Raider”. Ulterior, în „Domnul și doamna Smith” sau în „Wanted”, istoria s-a repetat, iar la filmările pentru „Salt”, actrița s-a lovit serios la cap în timp ce se rostogolea pe podea. A explicat ulterior că nu calculase corect cât spațiu avea disponibil și s-a izbit puternic de un birou. Și Daniel Craig este un faimos perfecționist. Actorul și-a făcut toate cascadoriile de excepție din filmele „007” în care a interpretat rolul lui James Bond și a suferit numeroase răni de-a lungul anilor - și-a pierdut dinții din față, vârful unui deget și și-a rănit glezna suficient de grav încât să întârzie filmările.

Christian Bale, cu adevărat „Cavalerul negru”

Celebru pentru felul uluitor în care își schimbă înfățișarea, Christian Bale se pregătește complet pentru un rol, inclusiv la capitolul cascadorii. Atunci când spectatorii îl urmăresc cu sufletul la gură pe „Cavalerul negru” gonind prin orașul fantastic Gotham, Batman din imagini este chiar Bale însuși. Cât despre Jason Statham, actorul este faimos pentru că își realizează propriile cascadorii - inclusiv în producțiile „Eroi de sacrificiu”, „Mecanicul”, „Răzbunare și adrenalină” sau „Furios și iute”. Actorul a declarat la un moment dat că este inspirat de Bruce Lee.

Cu aproape un secol în urmă, în epoca filmului mut, celebrul Harold Lloyd „dădea tonul“ cascadoriilor executate de actorii din rolurile principale

Jackie Chan şi-a fracturat craniul

Prolificul Jackie Chan este celebru pentru faptul că își face singur aproape toate cascadoriile pe care le-au implicat numeroasele sale filme. Printre altele, starul a sărit de pe un balcon dintr-un centru comercial, a urcat într-un turn cu ceas și a alunecat în clădirea Willemswerf, din Rotterdam (25 de etaje). Toate aceste acte de curaj l-au costat pe actorul care a suferit nenumărate accidentări, unele minore, altele mai serioase, cum a fost cazul celei din pelicula „Armura divină”, în timpul căreia Chan a suferit o fractură craniană. „Asta așteaptă publicul de la mine în primul rând. Să fac cascadorii este lucrul la care mă pricep cel mai bine”, a mărturisit vedeta, pentru publicația Metro.