Main menu

header

896 25 1de Gheorghe Zmaranda

Evadare, toți simțim nevoia să facem asta la un moment dat. Să lăsăm în urmă tot ce a construit civilizația pentru a petrece o perioadă conectați doar la energia pe care ne-o oferă necondiționat natura. Delta Dunării este un bastion al diversității, însă existența lui este condiționată de măsura în care înțelegem că natura are drepturi egale cu noi. Daniel Petrescu, proprietar și administrator al agenției de turism Ibis Tour, spune că turismul din Deltă oferă multe facilități, dar că este nevoie să fie făcut într-un mod responsabil.

„În lunile iulie și august se pot observa peste 100 de specii de păsări”

- Ce perioadă a anului recomandați pentru vizitarea Deltei Dunării și de ce?

- Depinde mult de ceea ce își doresc clienții. Din aprilie și până în octombrie Delta Dunării este o destinație fantastică. Primăvara devreme are loc migrația ce aduce un număr impresionant de specii, dar vremea poate fi mai răcoroasă, vara pelicanii sunt spectaculoși și pot fi observați hrănindu-se în grupuri mari pe lacurile și canalele cu ape mici. Apoi toamna începe exodul păsărilor, iar Delta este preferată atunci de pescarii sportivi. Perioada cea mai căutată de către ornitologi este aprilie-iunie și august-septembrie.

- Delta este un paradis al păsărilor. Ce specii putem vedea în acest interval?

- În lunile iulie și august se pot observa peste 100 de specii de păsări. Unele specii de păsări pornesc în migrația de toamnă la începutul lui iulie, iar pentru altele călătoria începe la sfârșitul lui octombrie. În Deltă pot fi admirate aproape toate speciile de stârci, chire și două specii de pelicani, plus o sumedenie de alte specii mai puțini cunoscute.

„Suntem implicați în proiecte diverse pentru monitorizarea speciilor de păsări, plante, fluturi”

896 25 2- Evident că este o regiune care atrage foarte mulți turiști și asta implică uneori și dezavantaje prin faptul că natura este deranjată de intruziunea omului. Ce conduită ar trebui să aibă un vizitator al Deltei?

- Într-adevăr, în ultimii ani au apărut bărcile rapide care acum sunt o majoritate în Delta Dunării. Multe agenţii, dar și privați oferă excursii de o zi. Acestea se petrec în viteză fără a oferi clienților posibilitatea să se bucure de natură. În fuga lor acestea perturbă liniștea și pot distruge cuiburile păsărilor. Clienții noștri au parte de o experiență total diferită, viteza medie de deplasare a ambarcațiunilor noastre este de 7 km/h, așadar o viteză care îți permite să observi natura și să o protejezi în același timp. Dacă faceți o excursie în Delta Dunării puteți să îi faceți observație ghidului sau celui care conduce barca atunci când vedeți că deranjează păsările apropiindu-se prea mult sau intrând în viteză în grupurile ce pescuiesc.

- Aveți prin prisma activității dumneavoastră și un rol complementar, acela de a educa oamenii, într-o oarecare măsură, cu privire la protejarea habitatelor naturale ale Deltei. Cum faceți acest lucru?

- Întotdeauna încercăm să prezentăm viața sălbatică în așa fel încât oamenii să înțeleagă cât este de fragilă și de frumoasă. Majoritatea celor ce ne trec pragul pleacă cu o nouă viziune despre natură și păsări, în general. Ghizii noștri sunt, de asemenea, implicați în proiecte diverse pentru monitorizarea speciilor de păsări, plante, fluturi și au cunoștinte vaste în aceste domenii.

„Trebuie respectate câteva reguli: să nu se intre în colonii pe perioada cuibăritului, să nu fie fugărite vieţuitoarele cu barca”

896 25 4- Se pune foarte mult accent pe conceptul de „prietenos cu natura”. Cum respectați acest lucru atunci când organizați excursii?

- Turism „ecologic” nu există, dar există turismul responsabil prin care se poate atenua impactul vizitatorilor asupra mediului înconjurător. Este destul de simplu să fie respectate câteva reguli și anume să nu se apropie prea mult de cuiburi, să nu se intre în colonii pe perioada cuibăritului, să nu fie fugărite păsările cu barca, să nu se facă zgomot și să nu se circule cu viteză în zonele de hrănire și cuibărit.

- În ce măsură s-a transformat în ultimii ani turismul în Delta Dunării?

- Delta Dunarii este într-o continuă transformare și odată cu ea evoluează și turismul. Din păcate, o mare parte a operatorilor de turism de aici promoveaza un turism agresiv de o zi care uneori îi poate deranja pe cei care caută liniștea și relaxarea. Bărcile rapide au avantaje și dezavantaje, dar totul rămâne la latitudinea conducătorului. Transportul mai facil al persoane- lor în Deltă este un avantaj al lumii „moderne”. Putem promova un turism responsabil care să țină pasul cu schimbările ce au loc în mod natural în habitatul de pe teritoriul ARBDD și, cu siguranță, generațiile viitoare se vor putea bucura de frumusețea acestor locuri. În fond, tipul de turism practicat în Delta Dunării poate fi dictat și de clienții bine informați și educați.

„În Deltă cine se scoală de dimineață vede mult mai mult. Primele două ore după răsărit și înainte de apus sunt perioadele din zi când păsările sunt foarte active și pot fi observate în toată splendoarea lor. Fotografii apreciază cel mai mult lumina acestor ore“

În medie, o călătorie cu Hotelul Plutitor durează patru zile şi se acoperă două trasee principale: Tulcea - Sf. Gheorghe - Sulina - Letea - Mila 23 - Tulcea sau Tulcea - Caraorman - Letea - Mila 23 - Tulcea

„Hotelurile plutitoare pot călători aproape peste tot în zonă“

- Care este „istoria” hotelurilor plutitoare?

- Hotelurile plutitoare au avut dintotdeauna un farmec aparte și majoritatea clienților care veneau în Delta Dunării plecau fascinați de acest mod de a călătorii și de a se bucura de natură. În 1996 am construit primul hotel plutitor la un standard de 3 stele, iar datorită cererii foarte mari în 1998 am reușit să mai construim unu de 4 stele. În anul 2000 am renovat și primul hotel plutitor pentru a-l aduce la același standard. În anul 2021 am făcut o investiție majoră și am implementat sisteme de panouri fotovoltaice și baterii pentru a obține independență energetică, dar și liniștea atât de apreciată de clienții noștri. Acum putem acosta hotelul plutitor în mijlocul naturii și ne putem bucura de liniște totală, iar ca bonus consumul de combustibil a scăzut cu 95%. Hotelul plutitor asigură cabine de 4 stele. Există 10 cabine cu două paturi, baie cu duș, salon și trei terase pentru relaxare. Hotelurile plutitoare pot călători aproape peste tot în Delta Dunării, pe canalele mai largi cu apă mai adâncă. Există anumite locuri de acostare aprobate de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.