Main menu

header

897 29 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

De la serii de trageri pline de acțiune la jocuri de strategie provocatoare, un joc video bun generează procese mintale care sunt benefice creierului. Pe măsură ce tehnologia avansează și dezvoltatorii continuă să creeze conținut avansat, există tot mai multe beneficii ale jocurilor video certificate de oamenii de știință.

Susțin memoria

Efectele pozitive ale jocurilor video sunt numeroase și, atâta vreme cât nu se ajunge la extreme, jocurile video sunt bune pentru creier. Multe dintre acestea necesită o strategie serioasă și concentrare, implică, de pildă, ca jucătorul să-și amintească unde sunt resurse sau cum trebuie să meargă mai departe. Cu grafică 3D și sunet captivant, mediile de jocuri video sunt extrem de bogate în stimuli, iar navigarea în lumea aceasta virtuală a devenit foarte asemănătoare cu o experiență în lumea reală și astfel are un impact pozitiv asupra memoriei în viața de zi cu zi. Practic, jonglarea cu mai multe sarcini și obiective exersează hipocampul, partea creierului responsabilă de conversia memoriei pe termen scurt și lung, precum și de controlul memoriei spațiale. Această menținere în formă are ca efect o susținere a memoriei și în spațiul fizic, au arătat rezultatele unui studiu derulat în cadrul Universității din California.

Ameliorează orientarea spațială

Potrivit unor cercetări recente, jocurile video ameliorează semnificativ orientarea spațială. Asociația Americană de Psihologie a realizat un studiu din care a reieșit faptul că variantele de jocuri cu serii de trageri îmbunătățesc modul în care sunt percepute obiectele în trei dimensiuni. Jucătorii devin mai buni la judecarea distanțelor dintre obiecte, întrucât jocul îi stimulează să-și imagineze cum s-ar putea încadra într-un spațiu. Această vizualizare spațială stimulată are beneficii practice, cum ar fi parcarea într-un loc îngust sau organizarea dulapului de acasă. O bună vizualizare spațială este, de asemenea, esențială pentru succesul în multe cariere. De asemenea, jocurile video îmbunătățesc percepția și viziunea. Atunci când se confruntă cu un mediu complex, cu stimuli concurenți, creierul creează un șablon perceptiv care determină ce este important. Acest sistem permite o evaluare superioară a situației și o capacitate mai bună de răspuns. Potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, jocurile video de acțiune amplifică crearea acestor șabloane perceptive, care pot fi aplicate în orice situație din viața reală.

Stimulează capacitatea de a distinge modele și culori

Jocurile video de mare acțiune pot îmbunătăți capacitatea de a distinge modele și diferite nuanțe de gri. Specialiștii de la Universitatea din Rochester, New York, au demonstrat că jucătorii care au practicat aproximativ cinci ore de jocuri de acțiune în fiecare săptămână, timp de nouă săptămâni, au înregistrat o îmbunătățire cu 43% a sensibilității la contrast. Creierul jucătorului s-a dovedit capabil să proceseze stimulii vizuali mai eficient, efect care a durat mai multe luni după încheierea experimentului. Această ameliorare are beneficii valoroase în viața reală, cum ar fi posibilitatea de găsi rapid obiectele scăpate sau de a identifica o persoană cunoscută în mulțime. În același timp, jocurile video sunt o modalitate excelentă de relaxare, arată un studiu al Asociației Americane de Psihologie. Atunci când jucătorul este absorbit pe deplin de lumea digitală, nu are timp să-și facă griji din lumea reală, oferindu-i creierului o pauză de la anxietatea și stresul cotidiene.

Accelerează luarea deciziilor și rezolvarea problemelor

Jocurile video cu ritm rapid necesită atenție maximă și viteză în luarea deciziilor, aspecte care se reflectă benefic și în viața reală. Un studiu derulat la amintita Universitate Rochester a arătat că jucătorii care preferă variantele de acțiune pot face alegeri precise mai rapid. Studiul a testat participanții la sarcini de luare a deciziilor atât vizuale, cât și audio, jucătorii dovedind o capacitate de finalizare a sarcinilor cu 25% mai rapidă. În viața reală, de la alegerea unei ținute până la reacția în fața unei situații periculoase, această accelerare a luării deciziilor se poate dovedi salutară. De altfel, jocurile video, în special cele de strategie, pot îmbunătăți procesul decizional în ceea ce privește planificarea pe termen lung, întrucât antrenează creierul să recunoască potențialele rezultate și implicații ale alegerilor și care sunt cele mai bune pentru rezultatul dorit. Totodată, jocurile video strategice provoacă jucătorii să rezolve probleme complexe, o practică excelentă pentru obstacolele din viața reală. Asociația Americană de Psihologie a arătat, într-un studiu, că adolescenții care petrec timp cu astfel de jocuri manifestă abilități îmbunătățite de rezolvare a problemelor și note mai bune la școală.

Întăresc interacțiunile sociale

Beneficiile sociale ale jocurilor video au fost dezbătute pe scară largă, întrucât unele voci susțin că pot duce la izolare. Dar, în timp ce jocul excesiv poate avea un impact social negativ, păstrarea moderației îmbunătățește de fapt abilitățile sociale. Când jucătorii sunt capabili să înfrunte personaje fictive într-o lume virtuală, învață și ce este un comportament social bun. Cei care suferă de anxietate în situații sociale se pot simți mai confortabili exersând interacțiunile sociale în jocurile video și devin apoi mai încrezători atunci când interacționează cu ceilalți în lumea reală. Jocurile video oferă, de asemenea, un cadru social înfloritor pentru jucători. Comunitatea acestor gameri este masivă și, cu tehnologia modernă, se poate juca oricând cu milioane de alți oameni din întreaga lume. Participarea în lumi virtuale cu alți jucători încurajează comunicarea și cooperarea care se transferă în viața reală.

Jocurile video implică rezolvarea problemelor, iar erorile inerente învață jucătorii cum să fie rezistenți psihic și perseverenți în fața provocărilor din viața reală

Soluţionarea situaţiilor dificile din lumea virtuală îi antrenează pe gameri pentru problemele din viaţa reală

Extind curiozitatea şi învăţarea

La un nivel de bază, atunci când o persoană joacă un joc video, creierul său funcționează în ritm alert și… crește, prin noi conexiuni. Cu cât persoana este mai motivată să rezolve jocul, cu atât creierul îi funcționează mai mult și cu atât învață mai mult. Învățarea continuă și stimularea creierului sunt esențiale pentru a-l menține sănătos, mai ales de la o anumită vârstă. În plus, multe jocuri video sunt plasate în diferite epoci sau ambianțe istorice, iar jucătorii primesc și cunoștințe generale în plus. Concret, potrivit sciencedirect.com, sarcina de luare a deciziilor senzorio-motorie din timpul jocurilor video implică mai multe subprocese, începând cu transmiterea informațiilor senzoriale către creier, acumularea de dovezi senzoriale la percepție și, în cele din urmă, combinarea alegerii cu acțiunea și controlul atenției, prezente pe durata întregulului proces.