Main menu

header

897 25 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Irina Madan este o creatoare de modă născută la Chișinău, ce realizează şi recondiţionează haine folosite cu ajutorul picturii manuale. Are peste 500 de modele unice, inspirate din natură și propria lume interioară. Prin produsele ei, aduce un omagiu rădăcinilor, punând mult accent pe tradițiile și cultura românească, dintr-o pasiune pentru culoare și frumos. Este autentică, iar arta ei este recognoscibilă. Am stat de vorbă cu ea şi i-am aflat povestea, dar mai ales cum îi ies din mâini asemenea minunăţii.

„Prima colecţie se numeşte «Burano», cu peisaje veneţiene”

- Cum ţi-a venit această idee?

- Povestea creațiilor pictate manual a început acum zece ani. Eram studentă în ultimul an de studii la Academia de Arte din Chișinău și urma să creez prima mea colecție vestimentară pentru a absolvi facultatea de design. Fiind extrem de pasionată și inspirată de orașul Veneția, visam să realizez o colecție colorată cu peisaje venețiene. În magazine era imposibil să găsesc astfel de țesături, aşa că mi-am zis: „Ce-ar fi dacă aș picta stofa?”. De altfel, era singura cale. Mi-am propus în final să îmbin două tematici: Veneția și motivele etnice românești. Îmi erau atât de dragi ambele! Din septembrie până în iunie 2013, am creat prima mea colecție vestimentară, pe care am denumit-o „Burano”. De atunci, am realizat numai haine pictate manual.

- Dar de când ai început să pictezi?

- În copilărie, îmi plăcea foarte mult să desenez, chiar şi cu cretă albă pe poarta de la casă, și confecționam şi haine pentru păpuși din ciorapi vechi colorați. Dar ceea ce m-a încurajat cel mai mult cred că a fost vizita unui prieten de-al tatălui meu care mi-a dăruit un set mare de carioce colorate. Se întâmpla prin anii ’90.

„Cea mai dificilă și profundă etapă este starea de spirit”

897 25 2- Şi ce lucruri pictezi acum?

- Pictez țesătura albă de bumbac din care creez haine precum rochii, bluze, jachete, fuste, cămăși, haine pentru copii. Am pictat şi pălării, genți și pantofi.

- În ce constă întregul proces?

- Procesul creării constă în realizarea picturii propriu-zise și, ulterior, croirea detaliilor și coaserea hainei în ansamblu. Este o muncă îndelungată, cu multe etape, dar cea mai dificilă și profundă dintre toate este starea de spirit.

„Procesul de lucru îmi aparține în totalitate”

897 25 3- Cine realizează desenele şi cât durează?

- Lucrez singură. Procesul de lucru îmi aparține în totalitate şi, pentru o singură comandă, durează aproximativ două-trei săptămâni în funcție de complexitatea picturii și a hainei cusute. Se întâmplă să lucrez concomitent la câteva comenzi. Crearea unei colecții vestimentare durează mult mai mult.

- De ce ai ales pictura ca metodă de schimbare a lucrurilor?

- Mereu am fost pasionată de pictură. În facultate, profesoara mea de design sesizase tendința mea picturală în crearea schițelor vestimentare și încerca să mă direcționeze spre alt stil. Eu încercam, dar nu-mi reușea. Am înțeles abia peste câțiva ani de ce.

„Cele mai solicitate modele sunt cele care au la bază motivele etnice românești”

- Care sunt cele mai cerute/utilizate modele?

- Cele mai solicitate modele pe comandă sunt cele care au la bază motivele etnice românești, florile tropicale, macii, levănțica, trandafirul, orașele colorate, poveștile lui Ion Creangă, în special „fata moșneagului”, care a devenit și denumirea unei rochii pe care am creat-o în 2014.

- Cine alege desenele, de regulă? Vii și tu cu o părere, o idee?

- Activitatea mea se împarte în două planuri. Unul reprezintă colecțiile pe care le creez și al doilea, comenzile personalizate. Atunci când lucrez o colecție nouă, ideile îmi aparțin în totalitate și imaginația o ia pe toate căile. Când vorbim despre comandă, însă, procesul de lucru este precum o colaborare şi de fiecare dată este diferit. Sunt mereu acolo pentru a produce și a oferi idei, pentru a ghida și a recomanda ce este mai potrivit. Atunci când clienta îmi oferă încredere sunt pe deplin liniștită și știu sigur că la final ne vom încărca pozitiv din emoții reciproce. Un lucru este foarte important pentru mine: creația mea să reprezinte personalitatea clientei, ea să se regăsească și, la rându-mi, să mă regăsesc și eu. Sunt mereu în căutări, îmi doresc să cresc, să mă autodepășesc și să văd ce se ascunde dincolo de limite.

„Folosesc niște culori acrilice pentru textile care rezistă la spălare”

897 25 4- Dar trebuie să exite un punct de pornire, nu?

- De obicei, punctul de pornire vine de la fotografii sau ținute pe care deja le-am creat în portofoliul meu. Cel mai frecvent o creație are la bază doar câteva cuvinte-cheie, precum flori de maci, levănțică, mușețel, mânecă scurtă, alb, turcoaz, dantelă la tiv, broderie în talie, siluetă A-line. Extrag aceste cuvinte din discuția pe care o am cu clienta și le notez alături de măsurile siluetei. Ulterior, conturez ideea, îmi imaginez povestea și sunt gata să o transpun pe pânză prin pictură.

- Ce fel de culori foloseşti?

- Folosesc niște culori acrilice pentru textile care rezistă la spălare. Este necesară spălarea manuală în apă rece cu șampon. Ofer și o garanție de trei ani. Astfel, îmi propun ca produsul meu să fie universal valabil și rezistent în timp.

- Ce se întâmplă dacă persoana se răzgândeşte asupra desenului?

- În acest caz, ar fi două opțiuni. Ori se fac unele modificări în pictură, ori începem din nou pe o altă bucată de pânză albă. Este esențial pentru mine să nu-mi dezamăgesc clientele. Îmi propun ca rezultatul să fie de fiecare dată peste așteptări.

„Este o plăcere pentru mine să creez pentru oamenii frumoși la suflet care vor să îmbrace o haină în care s-a pus multă emoție. Ei apreciază munca realizată manual și fac diferența dintre un print și o pictură manuală“

„Materialele costă mai mult decât o haină cumpărată gata din magazin“

- Recomandați hainele recondiționate?

- Sigur. Așa precum procurăm o mașină care nu e nouă sau o casă în care au locuit alți oameni, de ce nu am cumpăra o haină recondiționată?

- Costă mai mult să lucrezi o haină decât să ți-o cumperi din magazin?

- În cazul hainelor pe care le creez, da. Materialele de pictură, țesăturile costă mult mai mult decât o haină cumpărată gata din magazin. Și mai luăm în considerare și lucrul manual, precum și timpul necesar.