Main menu

header

898 25 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Unele dintre cele mai mari realizări din istorie au pornit de la oameni care ori s-au aflat în conflict cu legea, ori au fost la locul nepotrivit în momentul nepotrivit, ori au fost urmări ale unor evenimente cu potențial infracțional și acte violente.

Călătoriile lui Marco Polo

898 25 2Considerat infractor și închis pentru că atacase autoritățile genoveze de ocupație, celebrul explorator Marco Polo era, la un moment dat, liber doar în mintea sa. Așa a început să-i detalieze colegului de celulă, Rustichello din Pisa, aventurile din călătoria sa din urmă cu 24 de ani, în Asia. Manuscrisul a avut un succes uriaș, descriindu-le europenilor pentru prima dată o lume fabuloasă, în care existau descoperiri de necrezut, cum ar fi hârtia, ca și țărmuri locuite de canibali și ființe fantastice, nemaivăzute. Descrierile lui Polo despre palatul plin de plăceri al lui Kubla Han au inspirat artiștii sute de ani, iar faimosul explorator a devenit nemuritor.

Batoanele „Milky Way”

898 25 3Într-o noapte, Frank Mars și-a scos pe cauțiune fiul, pe Forrest, din închisoare, cu ultimii bani pe care îi avea. Cei doi nu se văzuseră de ani buni și erau complet înstrăinați, după ce Forrest reușise în viață, iar Frank era o decepție care pierduse două afaceri și un mariaj. Doar că Forrest, un vânzător plin de zel, s-a apucat să vandalizeze anunțurile anumitor produse și a ajuns să facă închisoare. Scos de după gratii de tatăl său, în timp ce beau o ciocolată caldă, tânărul i-a sugerat tatălui să adauge malț în produs, formula a fost folosită în nugaua din ciocolata pe care o producea Frank Mars. Așa au apărut batoanele „Milky Way”, primele dintr-o constelație de produse care au cucerit întreaga lume.

Observatorul Griffith

Petrolist bogat, Griffith J. Griffith avea obiceiul să doneze locuitorilor din Los Angeles spații largi de teren. Dar brusc, în anul 1903, omul i-a spus soției să îngenuncheze și să ia o Biblie în mână, pentru că urma s-o împuște, întrucât era convins că ea complotează cu Papa ca să-l elimine. Griffith a tras, iar soția sa a scăpat în mod miraculos, apoi a sărit de la etajul al treilea, direct prin fereastră. La proces, acuzatul a invocat „nebunia alcoolică” și astfel a executat doar doi ani de închisoare. După ce și-a ispășit pedeapsa, a încercat să reia donațiile către municipalitate, dar nu mai era frecventabil și autoritățile locale nu au vrut să-i finanțeze observatorul pe care îl plănuia pe unul dintre terenurile donate. Abia la moartea lui Griffith, după ce acesta a alocat și suma necesară prin testament, a fost înălțat un edificiu emblematic pentru oraș, clădire care a apărut în nenumărate producții hollywoodiene, printre care „Terminator” și „Rebel fără cauză”.

Hip-Hop

898 25 4În noaptea de 13 iulie 1977, o pană de curent de proporții lăsa orașul New York fără lumină și aer condiționat timp de 25 de ore, în plină caniculă. Ce a urmat a fost un haos generalizat, cu acte de vandalism care au cumulat pagube de 300 de milioane de dolari, cu agresiuni și crize de violență care au dus la arestări în masă și cu peste 1.300 de incendii provocate de bandele dezlănțuite, care purtau torțe pe străzi. Din cei 3.776 de răufăcători arestați în acea noapte, unii au lăsat în urmă aparatură muzicală pe care DJ-ul Grandmaster Caz nu și-ar fi permis-o niciodată în mod normal. După ce și-a apărat cu arma în mână „captura” în noaptea de pomină, Caz a dat ocazia unui mare număr de rapperi faliți să se exprime muzical și a generat explozia stilului hip-hop pe care Kool Herc îl „practica” în spatele blocului.

Codul de moralitate Hays

Moartea violentă a unuia dintre cei mai de succes regizori din vechiul Hollywood, William Desmond Taylor, a dat la iveală nu doar o poveste de intrigă formidabilă, ci a generat și un cod de moralitate care a marcat ulterior întreaga lume a filmului din „epoca de aur”, timp de zeci de ani. Mai precis, s-a demonstrat faptul că Taylor fusese de-a dreptul un infractor, având o relație intimă cu o minoră, consuma frecvent cocaină, își abandonase familia și, pe deasupra, era bisexual, lucru de neconceput în Cetatea filmului cu un secol în urmă. Iar faptul că Charles Leyton, șeful Paramount, a plasat o piesă de lenjerie intimă de damă la locul faptei pentru a ascunde acest aspect a creat o adevărată revoluție pe direcția păstrării renumelui caselor de filme. În deceniile care au urmat, Codul de moralitate Hays a stat „de veghe” în cazul tuturor producțiilor, inclusiv filme faimoase, ca „Pe aripile vântului” sau „Casablanca”, fiind schimbat abia în anii 1960, cu actualul sistem de rating MPAA, care decide dacă o producție este potrivită sau nu pentru o anumită categorie de vârstă.

KFC

898 25 5Harland Sanders era un tip violent, cu temperament exploziv, care avea o preferință pentru puiul prăjit, pe care îl servea în localul unde lucra, din Kentucky. Atunci când competitorul Stewart și-a pictat sloganul pe firma localului în care servea Sanders, armele au luat locul negocierilor. În busculada care a urmat, Sanders și aliații săi au tras și au primit gloanțe, iar după ce s-a stabilit că doar rivalul trebuie să intre la închisoare, Sanders a investit în localul de peste drum, sub numele de colonelul Sanders, inventatorul Kentucky Fried Chicken, care a devenit una dintre cele mai de succes afaceri din toate timpurile.

Personajul Superman a fost desenat de Jerry Siegel după ce tatăl său a decedat în urma unui jaf armat

Turul Franţei

Cea mai faimoasă competiție ciclistă a lumii, Turul Franței, a apărut în urma unei infracțiuni. Celebrul caz de spionaj Dreyfuss polarizase teribil întreaga societate franceză, unii crezând că militarul vânduse secrete germanilor, alții îndoindu-se. Printre aceștia din urmă se afla și președintele Emile Loubet, pe care tabăra cealaltă, în frunte cu contele Jules-Albert de Dion, a decis să-l atace. Prezent la cursa Paris-Auteuil, proaspăt alesul șef al statului a fost înconjurat de gașca lui de Dion, care s-a luat la bătaie cu Poliția și a generat un imens scandal național, inclusiv de presă. Decis să fie „mai tare” cu orice preț, contele a înființat ulterior o publicație care să depăească „Le Velo” - „L’Auto-Velo” - și o competiție care să fie mai presus de toate celelalte. Așa a apărut Turul Franței.