Main menu

header

900 30 1de Irina Țolea și Claudia Mîțoi

Noile evenimente ale toamnei, comedii, drame și chiar concerte se pregătesc să surprindă publicul evocând povești fascinante din trecut, amintind de modul în care trăim și rostul existenței, în formule emoționante și spectaculoase. Agenda noii stagiuni conține noi provocări și, în continuare, vă prezentăm câteva dintre producțiile pe care nu trebuie să le ratați în această săptămână.

„Exil”, despre curajul de a fi liber, în premieră la Teatrul Național din București

Traume nebănuite ale generațiilor născute și trăite în comunism sunt dezvăluite și analizate într-o nouă producție a Teatrului Național din București. Pe 17 și 18 septembrie, de la ora 19:00, la Sala „Ion Caramitru”, se joacă în premieră spectacolul „Exil”, scenariul și regia aparținând Alexandrei Badea. Textul, inspirat din realitatea trăită de autoare, urmărește evoluția peste timp a unei familii, reprezentată de trei generații, care au trăit, din diverse perspective, comunismul, postcomunismul și exilul. Autoarea vorbește despre incapacitatea de adaptare la o viață liberă, despre relația de furie și dragoste pe care personajele o au cu România. Teama, vina, neîncrederea ori resemnarea sunt „molecule” surprinse în AND-ul personajelor interpretate de Ada Galeș, Emilian Oprea, Cosmina Olariu, Mihai Călin, Irina Movilă, Diana Dumbravă, Emilian Mârnea, Ana Ciontea, Richard Bovnoczki, Aylin Cadîr și Vitalie Bichir. Următoarea reprezentație este programată pe 2 octombrie. 

O „Poveste din Bucureștiul de odinioară”, la Teatrul Odeon

Atmosfera unică a Micului Paris va fi evocată cu eleganță și rafinament într-un proiect aparte, inclus în seria de evenimente dedicate Zilelor Bucureștiului, organizate de ARCUB. Pe 18 septembrie, de la ora 19:00, Teatrul Odeon din Capitală găzduiește în premieră spectacolul-concert „Poveste din Bucureștiul de odinioară”, o incursiune originală prin istoria cetății, restituită cu ajutorul muzicii. Vă vor conduce într-o fascinantă călătorie în timp actrița Miruna Ionescu și violonistul Valentin Albeșteanu, acompaniați de Taraful de Oraș și Orchestra BonTon. Invitatul special al serii este tenorul Alin Stoica. Cu acest prilej în foaierul Teatrului Odeon publicul va putea admira și o expoziție inedită de partituri, semnate de compozitori celebri, lucrări regăsite în Biblioteca Digitală a Muzicii Ușoare Românești. Tot în cadrul Zilelor Bucureștiului, între 16 și 18 septembrie are loc Bucharest Jazz Festival, găzduit în premieră de Combinatul Fondului Plastic din Capitală. După doi ani de pauză evenimentul revine cu o ediție ce propune publicului 12 concerte live, împărțite pe teme (Young Blood Jazz Musicians, Jazz Diaspora și Jazz Virtuoso), dar și ateliere muzicale pentru copii și DJ sessions.

„Naufragiat!” deschide Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative la Brăila

Cele mai proaspete producții ale teatrelor din țară vor fi prezentate în cadrul Festivalului de Teatru și Arte Performative, desfășurat la Brăila între 17 și 25 septembrie. Ediția din acest an va fi deschisă de premiera spectacolului „Naufragiat!”, o adaptare a textului „Fantasticele aventuri ale lui Louis Rougemont (povestite de el însuși)”, al lui Donald Margulies, o producție a Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, programată pe 17 septembrie, de la ora 18:00, la Sala Mare. Montarea regizorului Andrei Huțuleac prilejuiește spectatorului întâlnirea cu un navigator rătăcitor și inepuizabilele sale povești despre tărâmuri stranii, creaturi fantastice, confruntarea cu triburile de bășținași ori actele de vitejie pe marea cuprinsă de furtună. Plini de energie, patru tineri protagoniști (Ciprian Chiricheș, Nicholas Cațianis Jr., Blanca Doba și Corina Borș) dau viață mai multor personaje spectaculoase care întrețin ritmul și suspansul acțiunii. În programul Festivalului sunt incluse reprezentații de teatru, teatru-dans, concerte și proiecții de film, găzduite de cele două săli ale Teatrului „Maria Filotti”, Casa Tineretului din Brăila, dar și în aer liber. Festivalul se va încheia pe 25 septembrie, de la ora 21:00, cu un concert susținut de formația Compact.

Constantin Cotimanis la Buzău: „O viață, o șosetă, un vis și o mașină de scris”

900 30 2Să nu lași viața să treacă pe lângă tine! Acesta este mesajul transmis cu eleganță și umor de cel mai nou spectacol montat pe scena Teatrului „George Ciprian” din Buzău, comedia romantică „O viață, o șosetă, un vis și o mașină de scris”, care se joacă în deschiderea stagiunii pe 17 septembrie, de la ora 18:00. Textul ne introduce în casa unui jurnalist care scrie o piesă de teatru inspirat de experiențele intens trăite alături de trei femei de vârste și tipologii diferite: o tânără aspirantă la o carieră artistică, o femeie de moravuri ușoare și o profesoară matură. Autorul nostalgic, pierdut între amintiri dulci, pasionale și picante este magistral interpretat de Constantin Cotimanis, care alături de partenerele sale de scenă (Iulia Dumitru, Diana Bagdasar și Victoria Bobu) recompune pe scenă episoadele fascinante ale unui trecut tumultos. Scenariul, semnat de Constantin Cotimanis și regizorul Daniel Bucur, definește cu mult umor, fantezie și profunzime natura trecătoare a existenței, ale cărei oferte nu trebuie refuzate, îndemnând spectatorul să profite zilnic de șansa de a fi fericit. 

Grigore Leșe: „Dor de rost”, la Teatrul „Al. Davila” din Pitești

900 30 3Iubitorii de folclor autentic au ocazia unei întâlniri magice cu unul dintre cei mai cunoscuți inter- preți și promotori ai cântului popular românesc. Pe 15 septembrie, de la ora 19:00, la Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești, maestrul Grigore Leșe vine să împărtășească publicului stări și emoții unice, în concertul extraordinar intitulat „Dor de rost”. Evenimentul pune în valoare hore și doine inspirate de filozofia puternică a satului legată de scopul existenței, într-un aranjament muzical special, exploatând stilul clasic inspirat de creațiile populare tradiționale. Despre rostul fiecărui om pe lume cunoscutul muzician va vorbi așa cum știe cel mai bine, prin cânt și poezie, acompaniat de invitații săi soprana Mihaela Pletea, fagotista Maria Chifu, pianista Brighita Pavel, violoniștii Cătălin Iancu și Cristinel Sandu, țambalistul Cătălin Iancu jr., contrabasistul Florin Iordache și Mihai Muscalu la braci.