Main menu

header

900 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Mulți bucureșteni, și nu numai, cunosc Palatul Bragadiru datorită localurilor de petrecere pe care le găzduiește acum. Dar foarte puțini știu istoria acestui complex arhitectural deosebit de frumos, care poartă peste ani parfumul și farmecul istoric al începutului de secol XX.

„Colosul” avea o sală multifuncțională de bal, teatru și concerte, bibliotecă, magazine, birouri și o... popicărie!

La distanță rezonabilă față de centrul Bucureștiului, în capătul dinspre Centrul Civic al bătrânului bulevard ce-și păstrează numele istoric, Calea Rahovei, Palatul Bragadiru făcea parte din complexul industrial al Fabricii de Bere și Conserve deținută de Dumitru Marinescu Bragadiru. Acesta a început construcția „Colosului”, cum s-a numit inițial marele complex arhitectonic, în 1905. Palatul a fost gândit ca loc de recreere pentru oamenii care lucrau la fabrică. Proiectul clădirii a fost semnat de același arhitect care proiectase și corpurile inițiale ale fabricii, arhitectul austriac Anton Shuckerl, în anul 1894. Construcția includea o sală mare de bal ce putea fi transformată în sală de teatru, concerte/spectacole, ulterior de proiecții cinematografice - Sala Collosseum, o bibliotecă, birouri și magazine la parter, chiar și o... popicărie!

A scăpat la limită de „peste drum” de demolările din anii ’80

Clădirea în stil eclectic francez construită în panta Dealului Arsenalului a fost sediul Băncii Bragadiru-Rahova și al Cinematografului Aida în perioada interbelică. Naționalizat de guvernul comunist în 1948, laolaltă cu restul clădirilor din complexul industrial, palatul s-a redeschis în 1950 sub denumirea Casa de Cultură „V.I. Lenin”. A fost și Casa de Cultură a Sectorului 5, și Oficiul de Stare Civilă al Sectorului 5, apare în producții cinematografice filmate pe acest tronson din Calea Rahovei. A scăpat la limită de demolări în anii ’80, când casele de peste drum au dispărut pentru a face loc actualei Case a Academiei, edificiu nefinalizat nici acum, în 2022! Retrocedat în 2003 urmașilor lui Dumitru Marinescu Bragadiru, palatul a fost transformat în local de evenimente. Biblioteca este doar istorie, iar la parterul clădirii s-au deschis cafenele, baruri și restaurante.

Complexul Arhitectural Palatul Bragadiru are 10.000 mp construiţi, un teren aferent de 12.000 mp şi este declarat monument istoric