de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon
Schimbările climatice obligă oamenii să se preocupe mult mai mult de cum și unde se cultivă hrana lumii, cum poate fi îmbunătățită calitatea acesteia și cum poate fi sporită siguranța alimentară, dată fiind perisabilitatea produselor. Pe de altă parte, oamenii de știință inovează încontinuu, făcând din acest domeniu unul dintre cele mai dinamice din această perspectivă.
Biosenzorul care măsoară într-un minut vitaminele și mineralele
Măsurarea în timp real a numărului de vitamine din fructe și legume în câmp va fi în curând o realitate, datorită unui biosenzor ieftin, ușor de utilizat, dezvoltat de oamenii de știință din Germania, Belgia și Țările de Jos. Un proiect european, numit „EMR Food Screening”, își propune să sprijine producătorii atunci când vine vorba despre a face tranziția spre producțiile viitorului, care vor trebui să se adapteze schimbărilor climei. Biosenzorul poate cuantifica numărul de vitamine conținute de castraveți și alte fructe și legume, în timp real, pe teren. Astfel de informații sunt vitale pentru fermieri, deoarece le permit să ajusteze variabile, cum ar fi cantitatea de umiditate pentru plante, pentru a îmbunătăți calitatea nutrițională a culturilor lor. „În mod normal, cei care vor să știe câte vitamine sunt în legume sau în fructe au nevoie de cel puțin câteva zile pentru a avea această măsurătoare, pentru că produsele merg la laborator și apoi trebuie trimise înapoi. Acum se măsoară totul cu un senzor, care oferă informațiile corecte într-un minut”, detaliază specialistul John van Helden, de la Yookr, companie de inovare în domeniul agro-alimentar.
Aplicație pentru grădinarii… de oraș!
Biosenzorul revoluționar detectează vitaminele din alimente prin codificarea culorilor. Oamenii de știință de la Universitatea Maastricht au dezvoltat partea chimică a dispozitivului. Pe lângă producătorii de alimente, tehnologia va permite consumatorilor să cunoască exact calitatea nutrițională a alimentelor. „Consumatorul va ști, cu ajutorul acestui biosenzor, care este, de pildă, cantitatea de vitamina C care există într-un produs de la raft, ceea ce este foarte benefic”, afirmă Bart van Grisven, lider de proiect pentru screeningul alimentar EMR. Pe de altă parte, start-up-urile sunt într-o adevărată competiție mondială pentru inovare în domeniul alimentar. De pildă, compania Niwa, specializată în sisteme autonome de grădinărit, a lansat recent o aplicație care ajută sistemul de creștere a plantelor controlat de smartphone. Conceput pentru spațiile urbane, sistemul hidroponic complet automatizat va permite grădinarilor neexperimentați să cultive fructe, legume și ierburi în propriul spațiu - balcon sau cameră de zi. Hardware-ul este conectat la internet, iar grădinarii de oraș pot controla lumina, umiditatea și udarea folosind aplicația pentru smartphone.
Compania de ciuperci Espresso, din Marea Britanie, cultivă ciuperci folosind… zaț de cafea reciclat printr-o tehnologie inovatoare
Salată subterană cu sistem de lumini LED
La 33 de metri sub pământ, rețeaua de companii Zero Carbon Food, din Marea Britanie, închiriază o mică parte din tunelul Transport for London (TfL) și cultivă arpagic, usturoi, ruccola, năsturel, lăstari de mazăre și coriandru folosind lumini LED. De asemenea, peste Ocean, compania Cropmobster, din California, a realizat o platformă online care permite oricui are surplus de hrană să alerteze instantaneu vecinii și să aranjeze ca aceasta să ajungă într-o casă, la întreprinderi mici sau grupuri de ajutor. De la lansare, platforma a generat „mișcarea” a peste un milion de porții de mâncare care altfel ar fi ajuns la gunoi, scrie „The Guardian”.