de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Telefoanele mobile sunt o parte omniprezentă a vieții de zi cu zi. Folosite pentru orice, de la verificarea fluxurilor de pe rețelele de socializare până la căutarea indicațiilor de orientare, aceste dispozitive sunt foarte iubite de generațiile tinere. În timp ce adolescenții de astăzi sunt generația care a crescut, practic, cu smartphone-ul, acesta poate genera dependență de la vârste foarte fragede, atrag atenția specialiștii.
Ore nesfârșite în fața ecranului
O cercetare Pew Research Center, din SUA, a evidențiat faptul că 95% dintre adolescenții din Statele Unite au acces la un smartphone, iar 45% afirmă că sunt „aproape constant” online. Cercetări recente au făcut lumină în cazul în care utilizarea smartphone-ului devine excesivă pentru copii, cu atât mai mult cu cât pandemia a făcut ca atâția micuți să devină mai dependenți de ecranele telefoanelor mobile decât oricând. Potrivit unei cercetări publicate de revista Pediatric Research, dependența de această tehnologie este foarte extinsă în rândul preadolescenților din toate mediile sociale.
Obsesia pentru felul în care arată
Potrivit concluziilor expuse de Jason Nagata, de la Universitatea din California, San Francisco, autor al cercetării, 47,5% dintre tineri afirmă că pierd noțiunea timpului în care își folosesc telefoanele, 30,6% spun că „întrerup orice fac” atunci când sunt contactați pe telefon, iar 11,3% au spus că a nu avea telefonul la îndemână „îi întristează”. „Adolescenții își petrec cea mai mare parte a zilei pe ecrane pentru școală și apoi au echivalentul unei a doua zile pe ecrane pentru distracție”, susține Nagata. Evaluând unele dintre diferențele demografice, Nagata a mai descoperit că „rețelele sociale pot afecta imaginea corporală a băieților. Utilizarea Instagram, de pildă, este legată de riscul crescut de a sări peste mese și de alimentație dezordonată, precum și de nemulțumirea musculară și de înălțime. Băieții care folosesc rețelele de socializare sunt mai predispuși să se gândească la utilizarea produselor dăunătoare pentru îmbunătățirea mușchilor, cum ar fi steroizii anabolizanți”, adaugă specialistul.
„Timpul îndelungat și pasiv petrecut în faţa ecranului telefonului mobil poate afecta sănătatea mintală a copiilor și adolescenților, prin înlocuirea altor activități importante“ (Jason Nagata, Universitatea California)
Iritabilitate, anxietate, scăderea rezultatelor şcolare
Când ecranele afectează negativ calitatea vieții, relațiile și funcționarea zilnică a unui copil sau adolescent, este primul semn că intervine dependența. Tânărul își pierde, practic, tot mai mult interesul pentru activitățile care nu sunt legate de smartphone sau de tehnologie. „Semnele de avertizare ale dependenței de smartphone-uri includ tulburarea la gândul că tânărul nu are telefonul mobil la îndemână, se gândește la smartphone atunci când nu îl folosește, întrerupe orice altceva atunci când este contectat pe telefon sau se ceartă cu ceilalți din cauza telefonului”, detaliază Nagata. De asemenea, preadolescentul se poate manifesta fățiș dacă i se ia telefonul mobil și se opune reducerii timpului petrecut în fața ecranului, notează healthline.com. „Există consecințe negative ale acestei distrageri la școală, în relațiile cu ceilalți și la rezultate, precum și iritabilitate, anxietate și se manifestă prin afectarea programului de somn. Părinții au un rol important de jucat, de la stabilirea structurii și a regulilor de bază până la modelarea comportamentelor sănătoase”, punctează expertul Tara Peris.