de Silviu Ghering și Adrian Barna
Masivul Rarău își înalță Vârful cu același nume la 1.651 de metri peste nivelul mării, în Munții Bucovinei din nordul Carpaților Orientali. În bazinele hidrografice superioare ale Moldovei și Bistriței. Între pitoreștile orașe-stațiuni Vatra Dornei și Gura Humorului. Epicentrul turismului din zonă, este magnific descris de Geo Bogza: „Templul sfânt al Bucovinei, îmbrățișat de uriașa catedrală a pădurilor, dimensiunea fundamentală a lumii, latura cosmică a vieţii istoriei”.
Trei obeliscuri se sumețesc din „templu” la înălțimea de 70 de metri
Din orice parte ar fi privit, Masivul Rarău se dezvăluie ca o cetate preistorică, impunătoare în sălbăticie, ridicată cu semeție din verdele codrilor din jur, ca o apariție de basm, ireală. Iar în centrul acestei cetăți se înalță, mândre, turnurile de strajă ale „Pietrelor Doamnei”. „Dantelărie uriașă de calcar, care domină de departe întregul peisaj montan, Rezervația Pietrele Doamnei (ce se întinde pe o suprafață de 568 ha) nu-și găsește asemănare în toți Carpații românești. Prin grandoarea, formele și pitorescul lor sălbatic, cele trei obeliscuri ale Pietrelor Doamnei (cu înălțimi ce ating 70 m) impresionează de departe, asemenea turlelor semețe ale unui castel fantastic”, ne „spune” site-ul bucovinean campulungmoldovenesc.ro.
„Pe lanțuri” în sus, pe Traseul 20 Cruce Albastră
Ei bine, acolo sus, Traseul 20 Cruce Albastră, numit și „Povestea muntelui”, este cel mai cunoscut și cel mai spectaculos traseu din Masivul Rarău, „bătut” cu pasul de foarte mulți turiști. Înconjoară Pietrele Doamnei printr-o zonă stâncoasă și urcă „pe lanțuri” (adică vă puteți ajuta de lanțuri ca de o balustradă) la un platou de „belvedere” spre peisajul de poveste ce se deschide norocoșilor vizitatori. Este un circuit la îndemâna majorității, cu plecarea și sosirea la Hotelul Alpin Rarău. Durează cam două ore și acoperă o diferență de nivel de aproximativ 200 de metri. Nu-l ratați dacă ajungeți în zonă pentru că nici nu vă închipuiți ce pierdeți!
Pentru sezonul hibernal, Rarăul vă pune la dispoziție o pârtie de schi pe versantul nordic, cu următoarele caracteristici: 2.840 m lungime, 30-80 m lățime, 464 m diferență de nivel (de la 1.220 m la 756 m), grad mediu de dificultate, telegondolă cu 33 de cabine de câte 8 locuri, 6 minute timp de urcare, 176 de stâlpi de iluminat, 9 tunuri de zăpadă