de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Sculptate în milioane de ani de elementele naturii, podurile sunt unele dintre cele mai spectaculoase „construcții” ale vântului și ploii. Aspectul lor uimitor le face uneori să semene cu majestuoase edificii.
Green Bridge of Wales
Potrivit reperelor stabilite de Societatea Naturală Arch and Bridge, din SUA, un pod natural este acea construcție sculptată de apă. Prin eroziunea creată de acest element atât de versatil ies la iveală uimitoare structuri naturale. Unul dintre cele mai vizitate poduri naturale este Green Bridge of Wales, din Marea Britanie, parte a unui enorm parc natural. Aici se presupune că într-un oarecare orizont de timp apa va prăbuși trecerea spre celebrul grup de stânci Pen-y-Holt Stack, dar până atunci, spectacolul acestui pod este deplin. Demn de menționat este faptul că drumețiile în zonă se fac organizat, întrucât acest perimetru aparține Armatei britanice.
Ayres Natural Bridge
Uimitoarea America oferă poduri naturale de o majestate aparte, demne de dimensiunile naturii din acest mare stat. Ca și cum impozanța unor repere turistice ca parcurile naturale Yellowstone sau Grand Teton nu ar fi suficient de impresionantă, în Wyoming poate fi văzut și podul Ayres, o construcție naturală înaltă de 15 metri și cu o lungime de 30 de metri. Mai puțin cunoscut, dar nu mai puțin uimitor, acest pod este înălțat de intemperii peste râul LaPrele, ambele fiind vedete ale unui parc natural care pare din altă lume.
Natural Bridges National Monument
Trei poduri naturale care uimesc prin dimensiunile lor sunt grupul numit Natural Bridges National Monument, alcătuit din „Owachomo”, „Kachina” și „Sipapu”, structuri naturale magnifice, intrate în patrimoniul național al SUA încă din anul 1908. Sculptate de natură de-a lungul a milioane de ani, aceste poduri naturale sunt într-o continuă schimbare, întrucât pierd anual mii de tone de rocă. Chiar dacă devin tot mai delicate, aceste structuri rămân impresionante, relevante pentru forța naturii de a dăltui.
Pont d’Arc
În sudul Franței, foarte aproape de celebrele peșteri Chauvet, în care există picturi murale vechi de 36.000 de ani, există un pod natural cu o faimă egală: Pont d’Arc. Întins peste râul Ardeche, descoperit în 1994, acest arc majestuos a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO și face parte dintr-un peisaj care deja este considerat comoară naturală a Franței. Cu o lungime de 54 de metri, structura este singura din țară care se arcuiește peste un râu învolburat și face o impresionantă trecere spre un canion spectaculos.
State Beach
Plaja Santa Cruz, faimoasă pentru piscinele sale generate de maree și abundența sezonieră de fluturi Monarch, este și locul în care poate fi admirat podul natural State Beach. Parte a unei experiențe complexe, care include explorare marină și valul spectaculos de fluturi, acest pod natural este o creație care permite admirarea migrației balenelor sau a speciilor de păsări specifice acestui loc însorit și sălbatic, perfect conservat, din California.
London Bridge
Port Campbell este numele unui parc național din Australia în care pot fi văzute faimoasele stânci denumite Cei 12 Apostoli. Aici se găsește și unul dintre cele mai spectaculoase poduri naturale ale lumii, London Bridge. Valurile continuă să „lucreze” la acest monument al naturii, care mai are, totuși, câteva formațiuni încă în picioare. „Originalul” s-a prăbușit sub picioarele unor turiști care au fost salvați cu elicopterul, în 1990, și de aceea, temeritatea admirării unui peisaj de excepție trebuie însoțită de măsuri de precauție.
Fairy Bridge
Vastitatea unei țări cum este China ascunde comori naturale, printre care și mai multe poduri dăltuite de ape. Unul dintre acestea deține recordul mondial al lungimii: Xianren Qiao (Fairy Bridge). Arcuit pe o distanță de 122 de metri, acest monument al naturii, pentru măsurarea căruia, în 2010, a fost nevoie de tehnologii de ultimă generație, din cauza dificultăților pe care le presupune o astfel de acțiune, a fost declarat de Societatea Naturală Arch and Bridge „de departe cel mai lung pod natural din lume”. Pe lângă dimensiunile structurii, se poate menționa peisajul înconjurător care taie răsuflarea privitorului.
Pravcicka Brana
Magia unui spațiu natural din Cehia, Parcul Național Bohemian Switzerland, a adus aici imaginația lui Hans Christian Andersen, care a creat inspirat de aceste peisaje „Crăiasa zăpezii”, precum și pe producătorii „Cronicilor din Narnia”. Nu întâmplător: simbolul acestui loc încărcat de o frumusețe aproape nepământeană este dat de un pod natural de excepție, Pravcicka Brana, cea mai impozantă astfel de structură de pe continentul european, cu o lungime de 27 de metri și o înălțime de 21 de metri.
Wadi Rum
În sălbăticia uscată a celor 720 de kilometri pătrați care aparțin Ariei Protejate Wadi Rum, din Iordania, printre stânci din granit, piscuri muntoase și văi care par selenare se ridică un pod minunat, care nu pare sculptat de ape, ci de om, și care poartă numele acestei rezervații naturale. Parte a unei adevărate colecții de astfel de poduri naturale, Wadi Rum este punctul central al unei experiențe care include înnoptare în corturile beduinilor, drumeții, excursii cu jeepul prin peisaje fascinante sau explorare de pe spatele unei cămile.
Tassili n’Ajjer
Sud-estul Algeriei este o adevărată comoară din perspectiva prezervării unor dovezi ale evoluției vechilor civilizații umane. În Tassili n’Ajjer există inscripții din anul 6.000 î.Hr. care „vorbesc” posterității despre viața de atunci a oamenilor și despre… schimbările climatice ale epocii. Intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1982, acest spațiu de legendă ascunde o colecție de poduri naturale care uimesc prin formă și densitate, nu întâmplător perimetrul fiind denumit „pădurea de piatră”. Pe lângă spectaculozitatea remarcabilă, aceste structuri sunt și adevărate „radiografii” ale proceselor de eroziune în diverse ere geologice.
Natural Bridge
Considerat sacru de indigeni, Natural Bridge, din Virginia, a fost recunoscut ca monument al naturii și de primii coloniști care au ajuns în America. Creat de un izvor subteran care curge printr-o peșteră al cărei tavan s-a prăbușit, acest arc majestuos a avut, la un moment dat, un proprietar faimos - fostul președinte Thomas Jefferson, care a cumpărat terenul de la Regele George al III-lea al Marii Britanii înainte de fondarea Statelor Unite ale Americii. Rămasă în proprietate privată secole la rând, această zonă, cu pod cu tot, a devenit spațiu protejat în 2015.