de Roxana Istudor şi Adrian Barna
O cutie înaltă de doi metri, care prezintă holograme transmise în direct ale trupurilor oamenilor chiar și atunci când aceștia se află la mii de kilometri distanță sau în altă țară aduce în realitate celebra scenă din „Războiul stelelor” în care i s-a transmis un mesaj în acest fel personajului Luke Skywalker.
Punte între fizic și virtual
Proto M, dispozitiv futurist creat de o firmă din Los Angeles, numită Proto, transmite în direct hologramele celor care vorbesc. Alături de multe alte inovații față de sistemele complicate și costisitoare care se utilizează, noul dispozitiv de „holoportare” prezintă și o versiune redusă a difuzorului. David Nussbaum, CEO al Proto, a apărut ca o hologramă în cutia Proto M și a discutat cu jurnaliști britanici din locuința sa din Los Angeles despre noua tehnologie, care reprezintă următoarea eră în ceea ce privește comunicarea între două persoane și, în același timp, o punte între fizic și virtual: „Întotdeauna am crezut că viitorul comunicării este legat de conexiuni adevărate și nu despre a ne proiecta pe un ecran plat. Ca fan SF, am realizat o adevărată experiență de holoportare. Acesta este modul în care oamenii ar trebui să transmită - cu corpul întreg, pentru o legătură mai profundă cu persoana cu care comunică. Așa se vor întâlni liderii mondiali și acesta este modul în care oamenii individuali se vor aduna”.
Tabletă uriașă, cu ecran tactil
Pentru a transmite corpul difuzorului și a permite conversații, Proto M trebuie doar să fie conectat la o sursă de alimentare și la Wi-Fi. Difuzorul trebuie să fie așezat în fața unui fundal gol, cu o cameră pe un trepied îndreptat spre vorbitor, fie că este vorba despre un kit de cameră profesională sau despre o cameră pentru iPhone. Fără această mișcare, comunicarea este similară oricărui apel video pe internet bidirecțional, cum ar fi Zoom sau FaceTime. Proto M seamănă cu o tabletă uriașă, cu un ecran tactil. Acesta creează o percepție a adâncimii, făcând difuzorul să pară ca și cum ar fi prins într-o cameră mică, goală și închisă.
În două locuri în același timp
Potrivit lui Nussbaum, Proto M este un dispozitiv „comunal”, pentru uz pe scară largă, care are multiple utilizări la locul de muncă și acasă - cum ar fi un patron care vorbește de la distanță în fața angajaților săi, un instructor de fitness care predă unui client lecții personalizate sau un membru al familiei care vorbește unei persoane dragi. Într-un fel, este ca și cum o persoană ar fi în două locuri în același timp, în două forme diferite. „Am văzut în ultimii trei ani cum oamenii se bazează din ce în ce mai mult pe interacțiunile virtuale, atât de deosebite de cele fizice. Așa că m-am gândit că ar fi grozav dacă am putea avea experiențe virtuale fără să ne părăsim casele, camerele de zi sau birourile, dar să arătăm ca și cum am fi cu adevărat acolo”, detaliază Nussbaum. Potrivit realizatorului său, produsul nu este destinat să înlocuiască apelurile video convenționale sau experiențele în persoană, ci mai degrabă o opțiune alternativă, care combină elemente ale ambelor.
Un om „micșorat” într-o cutie cu capac de sticlă
Jurnaliștii britanici care au făcut parte din demonstrație au detaliat că experiența a fost fără decalajul tipic unui apel Zoom, în timp ce holograma lui Nussbaum „a fost impresionant de clară și de reală, ca și cum ar fi fost micșorat la o optime din dimensiunea sa reală și introdus într-o cutie cu un capac de sticlă transparentă”. Pe lângă facilitarea comunicațiilor bidirecționale, Proto M redă și mesaje preînregistrate și poate afișa imagini 3D realiste ale produselor. În plus, dispozitivul se rotește, trecând de la modul portret la cel peisaj, ideal pentru utilizare în industria jocuri în viitor, după cum explică Raffi Kryszek, șeful departamentului de inovare hardware la Proto. De asemenea, utilizatorii Proto M pot folosi dispozitivul și pentru a-și etala NFT-urile.
Aplicabilitate în divertisment, retail, educație, sport, artă
Acesta este al doilea dispozitiv realizat de Proto - primul, Proto Epic, este de dimensiunea unui frigider, cu difuzorul mai mare și redare mai realistă. Dar și prețul este pe măsură: 65.000 de dolari. Un Proto Epic se află în prezent la sediul central al BT, iar altul la O2 Arena, ambele din Londra. Proto Epic a fost folosit pentru a transmite hologramele oamenilor la nivel internațional pentru discuții și întâlniri, ca o alternativă mai realistă la apelul Zoom. Nussbaum îl utilizează de mai multe ori pe săptămână, pentru a se întâlni cu persoane din străinătate. După ce a folosit dispozitivul pentru a intra în legătură cu firma financiară britanică Schroders, conducerea acesteia a recomandat directorilor săi să înceapă să-l folosească, pentru a evita călătoriile cu avionul. De asemenea, dispozitivul poate fi folosit în divertisment, retail, educație, pregătire medicală, sport, artă și multe alte domenii. „Versiunile viitoare ale tehnologiei ar putea scoate holograma în afara cutiei. Cred că într-o zi vom comunica fără hardware și fără dispozitive portabile. Acesta este doar începutul”, susține Nussbaum.
Anulează neajusurile holografiei
Până acum, holograma video a fost, în general, limitată la science fiction, cel mai faimos exemplu fiind imaginea proiectată a Prințesei Leia în primul film „Războiul stelelor”. Holografia este lumină prezentată în ceea ce pare a fi o formă tridimensională și se realizează prin înregistrarea luminii care este împrăștiată de un obiect pentru a construi o imagine a acestuia în sens invers. Un fascicul laser este împărțit în două înainte ca jumătate să fie îndreptat către obiect, iar cealaltă jumătate, un fascicul de referință, este îndreptat către mediul de înregistrare, pentru a ajuta la coordonarea unei imagini clare. Interferența dintre cele două atunci când se intersectează este cea care creează amprenta imaginii tridimensionale, care este apoi proiectată pentru a putea fi văzută. Dar sistemele existente care proiectează imagini holografice în mișcare sunt costisitoare și suferă de limitări severe. Cu tehnologia actuală, elementele-cheie ale dimensiunii afisajului, unghiului de vizualizare, ratei cadrelor și adâncimii imaginii sunt restricționate, tehnologia însăși fiind încă destul de statică. În aceste condiții, dispozitivele Proto sunt menite să anuleze multe dintre aceste neajunsuri și să facă „teleportarea” imaginii mult mai accesibilă.