Main menu

header

910 32 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Scepticii nu cred în coincidențe, dar unele episoade sunt atât de uluitoare, încât sfidează orice opinie contra. De la celebrități la oameni obișnuiți, evenimentele care stau sub semnul coincidențelor extreme pot lăsa pe oricine fără explicație.

Stephen Hawking, legat de Galileo și Einstein

Fizicianul, cosmologul și autorul a numeroase lucrări ştiinţifice Stephen Hawking poate fi considerat un pisc al coincidențelor stranii - s-a născut la sute de ani distanță, dar în aceeași zi în care trecea în neființă Galileo și a murit în ziua în care se împlineau 139 de ani de la moartea lui Einstein! De altfel, întreaga existență a lui Hawking a sfidat statisticile - a trăit de zece ori mai mult decât se estimează că supraviețuiesc cei diagnosticați cu boala Lou Gehrig. O altă poveste uluitoare despre coincidențe a început cu un… balon. Potrivit podcastului WYNC Radiolab, în 2001, o fetiță în vârstă de 10 ani pe nume Laura Buxton a lansat un balon roșu pe care scrisese „Te rog, întoarce-te la Laura Buxton”. Balonul a aterizat în curtea unei alte fetițe, de aceeași vârstă și cu același nume. Fetele au decis să se întâlnească și au descoperit că arătau și se îmbrăcau aproape la fel!

Tatăl mirelui fusese logodit cândva cu... mama miresei!

Un episod al emisiunii de televiziune This American Life a povestit o coincidență uluitoare. Stephen și Helen Lee tocmai se logodiseră când au făcut o descoperire șocantă: răposatul tată al mirelui fusese logodit în anii 1960 cu… mama miresei! Cum părinții nu și-au dat acordul pentru relație, cei doi s-au despărțit. Decenii mai târziu și în pofida șanselor foarte reduse, Stephen și Helen s-au căsătorit, totuși, iar fiica lor unește în timp și spațiu iubirile din viața lui Lee senior. Un alt episod de coincidență uluitoare într-un cuplu a fost detaliat de CBS News. Fred și Lynette Dubendorf se plimbau pe plajă cu câinele lor, când au observat ceva într-o sticlă mică de plastic, ajunsă pe ţărm. La o privire mai atentă, logodnicii au descoperit că erau scrise jurămintele de căsătorie ale unui alt cuplu, Melody Kloska și Matt Behrs, care se căsătoriseră în aceeași zi în care era programată… cununia lui Fred cu Lynette!

Ciclistul Maarten de Jonge a depăşit” moartea de două ori în același fel

910 32 2În 2014 au avut loc două accidente de avion tragice, care au implicat zboruri Malaysian Air. Primul a fost doborât deasupra Ucrainei, iar al doilea a dispărut fără urmă undeva deasupra Oceanului Indian, în cel mai mare mister al aviației din toate timpurile. Dincolo de faptul straniu că ambele incidente au implicat aceeași companie aeriană într-un interval de timp atât de scurt, a mai existat o coincidență izbitoare: ciclistul olandez Maarten de Jonge era programat să ia ambele zboruri, dar a „trișat” moartea, anulându-și biletele în ultima clipă, pentru că apăruseră… opțiuni mai ieftine!

În 2018, octogenarul chinez Xu Weifang a salvat un băiat de la înec, în ciuda vârstei înaintate, doar pentru a descoperi că în urmă cu 30 de ani îl salvase pe… tatăl copilului, tot de la înec!

Casa familiei Comette, lovită de restul unei… comete

910 32 3Publicația National Geographic precizează că șansele unei persoane de a fi ținta unui meteorit sunt de 1:1.600.000. Pe de altă parte, familia Comette, din Franța, a fost întotdeauna ținta glumelor despre corpuri cerești. Până în 2011, când, dintre toate locurile de pe Pământ, o bucată de rocă din spațiul cosmic, rest al unei comete, a aterizat pe casa din Franța a familiei cu nume predestinat. „Dovada”, de dimensiunea unui ou, despre care se crede că are 4,57 miliarde de ani, s-a lovit de acoperișul casei de la periferia Parisului și a rămas înfiptă acolo până la sosirea familiei din vacanță.