Main menu

header

918 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Codrul Secular Slătioara este o rezervaţie naturală de tip forestier, arie protejată de interes naţional, ce se întinde pe versantul sud-estic al masivului Rarău, în comuna Stulpicani, judeţul Suceava. Se întinde pe 3 creste mari: Bâtca Neagră, Bâtca cu Plai și Bâtca Lesei, care se desprind din Muntele Todirescu, separate între ele prin văi adânci. Este una dintre cele mai mari rezervaţii forestiere din România, considerată cea mai veche pădure de răşinoase (brad, molid și pin) în amestec cu fag din ţară și chiar din Europa. În anul 2017, Codrul Secular Slătioara a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Atenție la... râs! E „la liber” în pădure

Codrul Secular Slătioara este rezervație naturală încă din 1941, bucurându-se astfel de 82 de ani de recunoaștere națională pentru comorile naturale pe care le adăpostește. Brazi uriaşi, cu circumferinţe care amintesc de imenșii arbori Sequoia, ruda lor mai îndepărtată, fac dovada unei vitalităţi extraordinare. Specimene venerabile, cu diametrul peste un metru şi cu înălţimi de 50-60 de metri, au chiar și 300-400 ani. Sunt „acompaniați” de molizi, pini silvestru, ienupări, fagi, arini, carpeni, paltini de munte, scoruși de munte, afini, sălcii și merișori. Speciile de plante sunt mai mult de 900, cele mai importante fiind vulturica de stâncă, foaia groasă, alga roșie de apă dulce, tisa și papucul doamnei. Atenție! Fauna este și ea foarte diversă, extrem de interesantă, dar și foarte liberă, animalele se simt chiar ca „acasă”. Se remarcă prezența râsului (Linx), un adevărat monument al naturii pe care aveți ocazia să-l vedeți fugitiv printre copaci, sperați că destul de... departe!

Aventura începe din Câmpulung Moldovenesc

Puteți ajunge în Codrul Secular Slătioara din șoseaua Vatra Dornei - Suceava (DN 17). La ieșirea spre Est din Câmpulung Moldovenesc se desprinde la dreapta, spre Sud, un drum spre comuna Stulpicani, peste Pasul Prihodiște. După 10 kilometri ajungeți în satul Valea Slătioara și la capătul „de sus” al său se află cantonul silvic de unde intrați în rezervație. Tot traseul este marcat cu cruce albastră, care se continuă prin „golul” cu fânețele de pe culmea Todirescu până pe vârful Rarău.

Suprafața totală a rezervației naturale Codrul Secular Slătioara este de aproximativ 1.065 de hectare, iar altitudinea crește de la 790 la 1.353 de metri