Main menu

header

931 3 1de Cătălina Tăgârță

Știți vorba aceea: „Așa cum faci un lucru din viața ta, așa le faci pe toate″? Dacă nu ați fost chiar voi în situația aceasta, cu siguranță știți cel puțin o persoană care, la un moment dat în viața sa, a hotărât să țină dietă, începând de luni sau de la 1 ianuarie - dar asta este o altă poveste. Interesant este faptul că puține dintre aceste persoane reușesc să aibă rezultate, iar dacă totuși slăbesc, nu își mențin greutatea prea mult timp. Iar de vină nu sunt dietele, ci modul în care gândesc persoanele respective. Aceasta este concluzia la care au ajuns multe persoane, însă eu vă vorbesc din propria experiență. Pentru a pierde în greutate sau a ține orice tip de regim este obligatorie schimbarea mentalității, dar și o strategie bine stabilită.

Nu acționați haotic

De-a lungul timpului am încercat și eu diverse diete, însă rar se întâmpla să dea rezultate. Privind în urmă acum, pot spune că acționam efectiv haotic. Adică nu știam niciodată clar cât aș vrea să slăbesc, 2, 3, poate 5 kilograme și nici motivul exact pentru care voiam să fac asta. Mă gândeam poate că aș arăta mai bine în costumul de baie cu abdomenul plat sau mă comparam cu perioada liceului, când abia mă înălțasem. De fapt, chiar așa: de ce vor oamenii să slăbească? Unii vor să se simtă mai bine în propria piele, alții să fie mai frumoși pentru cei din jur, să se bucure de aprecieri sau sunt persoane care sunt nevoite să țină dietă din motive medicale. Nu cred că știu pe cineva care să fi primit recomandare de la medic să țină dietă și să nu vrea sau să nu reușească să facă asta. Atunci când doctorul spune așa ceva, cu siguranță are o motivație serioasă și nimeni nu vrea să își pună sănătatea în pericol. Așadar, sunteți de acord cu mine că, atunci când oamenii au o motivație puternică, își pot schimba stilul de viață și pot ține dietă?

Dacă un copil poate, adulții de ce nu ar putea?

Când copilul meu a primit de la medic recomandarea de dietă strictă fără gluten, de a doua zi în casa noastră s-a gătit și s-a mâncat de regim. Curând se fac doi ani de atunci și pot spune că nici măcar o secundă nu mi-a trecut prin minte să revenim la vechiul stil de viață ori să reîncepem să gătim cu gluten pentru ceilalți membri ai familiei. Din contră, la scurt timp am hotărât și eu să țin regimul, chiar și în afara casei sau când sunt singură. Am fost plecată chiar și în afara țării, fără copii, și am ținut regimul în continuare. Cu puțin research înainte și cu mindsetul potrivit se poate. Nimic nu este imposibil atâta vreme cât există o motivație puternică. Iar eu am una, pe care nu am să o dezbat aici. Gândiți-vă însă la un lucru: dacă un copil de 3 ani poate ține regim, un adult de ce nu ar putea? Vedeți cum totul duce către modul în care gândim, către felul în care privim lucrurile? Eu nu am fost pregătită să îmi schimb stilul de viață peste noapte, dar când s-a întâmplat asta nu doar că am fost pusă în fața faptului împlinit, dar am fost nevoită să învăț rapid cum să îi explic copilului, pe limba lui, că trebuie să țină regim. Trebuie, pentru că altfel sănătatea lui este pusă în pericol.

Aflați motivația pentru care veți ține dietă

În continuare vă provoc cu câteva întrebări, care sper să vă pună bine pe gânduri:

1. Care este acea motivație puternică pentru care vreți să slăbiți sau să țineți dietă? Gândiți-vă dacă are legătură cu voi sau cu cei din jur. Întotdeauna ceea ce are legătură cu noi poate cântări mai mult decât factorii exteriori. Exceptând situațiile, cum este și cazul meu, când nevoia de dietă pornește de la starea de sănătate a unui copil.

2. Ce fel de dietă ar trebui să țineți, ce vi se potrivește cel mai bine și cu cine v-ați consultat în acest sens?

3. Dacă e vorba despre o dietă de slăbit: câte kilograme ar trebui să dați jos și câte kilograme sunteți confortabil/ă să pierdeți în fiecare lună? Dacă vă stabiliți de la început niște date, vă va fi mai simplu să urmăriţi indicatorii și să evaluați rezultatele obținute pe parcurs.

Căutați soluții pentru posibile provocări

4. Ce ați fi dispus/ă să faceți pentru a obține rezultatele dorite? Notați efectiv pe foaie așa-numitele sacrificii pe care veți fi nevoit/ă să le faceți, dacă luați această decizie! Iată câteva exemple din cazul nostru concret: odată cu regimul nu mai putem mânca la restaurante obișnuite, atunci când mergem la o aniversare e nevoie să pregătim meniul de acasă și să îl luăm la pachet, când plecăm în vacanță avem un bagaj suplimentar cu oale, pâine și alte produse fără gluten, care nu se găsesc oriunde... După acest model, faceți-vă propria listă, apoi trageți o linie verticală pe o foaie și scrieți în stânga sus „confortabil”, iar în dreapta sus „mai puțin/deloc confortabil”. Sub fiecare titlu treceți acțiunile corespunzătoare din lista de mai sus! Citiți-le apoi cu voce tare și meditați la cele din dreapta, cu care nu sunteți foarte împăcat/ă. Spre exemplu, poate dieta nu vă permite să mâncați nimic după ora 18:00, iar asta înseamnă să nu consumați produse când ieșiți cu prietenii în oraș. Acestea sunt situații de care majoritatea oamenilor nu țin cont la începutul unei diete, iar când se regăsesc într-una dintre situațiile menționate fie renunță la dietă (de poftă, de teamă să nu îi vorbească de rău cei din jur, fiindcă părerea lor este foarte importantă), fie se simt frustrați pentru decizia luată.

5. Ce soluții găsiți încă de pe acum pentru fiecare dintre situațiile pe care le-ați trecut pe lista voastră? Se spune că, atunci când anticipăm anumite probleme și ne gândim la posibile soluții este mai ușor să facem față provocărilor, pentru că vom fi pregătiți într-o oarecare măsură. Așadar, gândiți-vă cum ar fi cel mai bine să acționați și să procedați în fiecare situație, astfel încât să nu simțiți că veți fi luați pe nepregătite și să puteți să vă duceți obiectivul la bun sfârșit!

Ascultați-vă vocea interioară și apucați-vă de treabă după ce vă faceți un plan personalizat, în conformitate cu stilul vostru de viață, necesitățile și dorințele voastre!

Da, broccoli este un aliment de bază într-o dietă, dar creierul, cu care iată cât de mult seamănă, este „motorul” schimbării de mentalitate care face dieta posibilă şi eficientă

Faceţi-vă o strategie!

Orice strategie este mai bună decât nicio strategie. Prin urmare, renunțați la ideea de a începe să țineți dietă de pe o zi pe alta fără să vă faceți un mic plan înainte. Dacă reușiți să urmați cel puțin pașii pe care vi i-am amintit, înseamnă că sunteți pe drumul cel bun. Să aveți mereu în minte că voi sunteți cea mai importantă persoană din viața voastră, cum spune John Maxwell, și să luați decizia în primul rând pentru voi. Faceți în așa fel încât să vă fie clar că meritați rezultatele pe care le veți obține, prin urmare sacrificiile pe care le veți face pentru obținerea lor sunt pe deplin justificate. Și nu uitați că greutatea optimă pentru fiecare, împreună cu un stil de viață sănătos, vă va da energia necesară pentru a acționa și a obține și alte lucruri pe care vi le doriți. Atunci când suntem împăcați cu noi, mulțumiți, conectați cu universul, lucrurile evoluează de la sine într-o direcție care ne este benefică.