Main menu

header

933 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Arta ca medicament, ca liant pentru solidaritate, ca vestă antiglonț și în numeroase alte forme ale sale este prezentată în noile evenimente lansate de scenele și instituțiile de cultură autohtone. În continuare, vă recomandăm câteva dintre spectacolele și expozițiile pe care nu trebuie să le ratați în această săptămână.

Existențe reci, încălzite cu dragoste: „Casa Curată”, la Teatrul Național din Capitală

Despre puterile vindecătoare ale râsului, despre dragoste, pierdere, curaj și suferință, ne vorbește cu o impresionantă înțelepciune și multă fantezie cel mai nou spectacol montat de regizorul Felix Alexa pe scena Teatrului Național din Capitală. Pe 13 și 14 mai, de la ora 20:00, la Sala Pictura, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Casa Curată”, de Sarah Ruhl, un text extravagant și surprinzător. Publicul este introdus în casa unui cuplu de medici, speriați că menajera angajată să deretice prin locuință intră în depresie și refuză să-și mai facă treaba. În fapt, se dovedește că tânăra, ajunsese să facă ordine în viețile stăpânilor, învățându-i pe cei din jur să-și gestioneze emoțiile și relațiile. Personajele complicate, pline de obsesii și traume, sunt interpretate de Irina Movilă, Richard Bovnoczki, Lamia Beligan, Ana Ciontea și Sandra Ducuță. Următoarea reprezentație este programată pe 17 mai.

Despre speranță și lupta prin artă: „Decameron 135666”, în premieră la TDR

Arta ca formă de supraviețuire este prezentată dintr-o perspectivă tulburătoare în noul spectacol semnat de maestrul Alexandru Hausvater pe scena Teatrului Dramaturgilor Români din Capitală. Piesa spune povestea unui grup de artiști, prizonieri într-un lagăr de concentrare nazist, cărora comandantul SS le cere să interpreteze „Decameronul”, văzut de ofițer, cu ani în urmă, în Italia. Inspirat de poveștile medievale ale lui Boccacio, textul ilustrează rolul și influența artei asupra individului, puterea magică de a-i mobiliza și de a-i însufleți pe oameni. Personajele interpretate de tinerii artiști Ioana Calotă, Ioan Paraschiv, Claudia Vasile, Ștefan Liță și Radu Catană, găsesc noi și noi resurse creatoare și transformă jocul forțat și chinuit în cea mai importantă și vibrantă reprezentație a vieții lor. „Decameron 135666” se joacă în premieră pe 13 mai (de la orele 17:00 și 19:00) și pe 14 mai, de la ora 16:00, la Sala „Iosif Naghiu” a Tetatrului Dramaturgilor Români din București.

Războaiele femeii: „Respiro - vacanță pe acoperiș”, la UNTEATRU

O evadare neașteptată din cotidianul transformat într-o închisoare, este formula ingenioasă prin care este abordată o temă complexă a societății românești: violența domestică asupra femeii. Pe 15 mai, de la ora 20:00, pe scena UNTEATRU din Capitală, puteți vedea spectacolul „Respiro - vacanță pe acoperiș”, o adaptare după Stela Giurgeanu, în regia Corinei Dragomir. Textul spune povestea a trei cumnate refugiate pe acoperișul casei, dorind să scape astfel de conflictele nedorite. Vacanța lor imaginară, momentul de respiro permis, este un bun prilej de reflecție, de căutare a unui nou început. Amestecând mărturisiri dureroase cu explozii emoționale și reprize de umor negru, protagoniștii Ada Navrot, Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache și Cătălina Nichitin, reconstituie o pagină reală din existența femeilor de azi, dominată de sacrificii și compromisuri, ilustrând forța și determinarea reprezentantelor unei generații marcate de convențiile sociale.

Noaptea Muzeelor și Zilele Muzeului Satului, în București

933 30 2Peste 200 de instituții din țară își vor deschide porțile într-o nouă ediție a Nopții Muzeelor, pe 13 mai. La cea de-a 19-a ediție vor participa în premieră: Ateneul Român și Muzeul Fotbalului din Capitală. Tot în premieră în noua galerie deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român va fi prezentată colecția „War Childhood Museum” din Sarajevo, singura din lume care prezintă dovezi ale copilăriei afectate de război, prin obiecte și povești ale copiilor din Ucraina, Afganistan, Irak, Bosnia sau Siria. Tot în această săptămână, Muzeul Național al Satului din București împlinește 87 de ani, aniversare marcată cu o serie de evenimente speciale în perioada 10-17 mai, între care amintim expozițiile „Cămașa cu Altiță în Patrimoniul UNESCO”, „Lăzi de Zestre”, „Vasluiul lui Dimitrie Cantemir”, „Noi și Grigorescu”, dar și concertele susținute de Cornelia Tihon (nai), Grupul Dor, Elena Nistor, Lorena Oltean, Cornelia Băleanu și Ansamblurile Tămărășanca și Fluierașii.