de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
A avea copii la vârsta de 70 de ani este o decizie profundă pentru un bărbat. Dincolo de orizontul de timp estimat pentru a-i crește există și alte elemente de luat în considerare, iar specialiștii oferă un întreg tablou de repere după care se pot orienta acești tați în viața cărora se întâmplă un astfel de miracol.
Un eveniment rar
Dezvoltarea societății omenești arată în multe cazuri că vârsta este, în multe cazuri, doar un număr. O demonstrează pleiada de celebrități, dar nu numai, care au conceput un copil la vârste înaintate. Potrivit experților, acesta este, înainte de orice, un eveniment rar - bărbații au ceasuri biologice care „comandă” ca nivelurile de fertilitate să scadă vertiginos după vârsta de 50 de ani. Potrivit unui studiu britanic, oamenii de știință au descoperit că probabilitatea de a avea un copil este cu 33% mai mică dacă tatăl depășește această etate. „Vârsta paternă de peste 50 de ani afectează în mod semnificativ șansa unei nașteri vii. Ar trebui să existe un mesaj de sănătate publică pentru bărbați, să nu întârzie paternitatea”, afirmă experții citați de studyfinds.org.
Grad mai mare de inteligență a copiilor
O cercetare derulată la Kings College, din Londra, arată că există avantaje pentru copiii care sunt concepuți de tați vârstnici. Oamenii de știință au dat publicității concluzii care evidențază faptul că băieții născuți din bărbați în etate dau dovadă de un grad mai mare de inteligență și își fac mai puține griji cu privire la ceea ce cred alții despre ei, aspect important într-o lume atât de afectată de problemele de sănătate mintală ale tinerilor. Descoperirea a fost chiar mai pregnantă în dreptul băieților care studiau disciplinele de știință, tehnologie, inginerie și matematică. O explicație oferită de cercetători este că tații mai în vârstă tind să aibă un statut socio-economic mai bun, ceea ce le permite fiilor lor să crească într-un mediu superior și să beneficieze de școlarizare optimă.
Tinerețea biologică permite menținerea ritmului
Vârsta tatălui la concepție poate avea un impact asupra dezvoltării sociale a copilului, în special în timpul adolescenței. Dacă tații au vârsta de peste 51 de ani, copiii lor prezintă o predispoziție crescută pentru comportamente pro-sociale. Pe de altă parte, oamenii de știință arată că progresele înregistrate în amânarea îmbătrânirii biologice le permit oamenilor să facă mai multe decât vârstnicii din generațiile trecute. Aceste concluzii au fost relevate de rezultatele unui studiu care a concluzionat că bărbații în vârstă care au niveluri mai ridicate de hormoni sexuali pot avea o vârstă biologică mai scăzută, simțindu-se fizic și psihic mai tineri decât sunt de fapt. „Homonii sexuali, cum ar fi testosteronul și metabolitul său activ, estradiolul, pot reflecta sau determina tinerețea biologică”, explică expertul Bu Yeap, de la Școala de Medicină a Universității Western Australia.
Beneficii pentru educația și bunăstarea generală a urmașilor
Este binecunoscut faptul că odată cu vârsta vin înțelepciunea, maturitatea și un statut social mai bun. Pentru tații mai în vârstă este valabilă constatarea oamenilor de știință că aceștia au oportunități superioare de a-și îngriji copiii, în moduri care poate nu le-ar fi fost la îndemână în tinerețe. Tații mai în vârstă au și mai multe șanse să aibă cariere edificate și stabilitate financiară, oferind un mediu de sprijin copiilor lor în ceea ce privește educația, asistența medicală și bunăstarea generală. De asemenea, este mai probabil ca aceștia să acorde prioritate unui echilibru sănătos între muncă și viață și își pot permite să dedice mai mult timp și energie pentru creșterea copiilor. Acest lucru poate duce la legături de familie mai puternice și la o sănătate mintală generală mai bună atât pentru tată, cât și pentru copiii săi. În același timp, legăturile mai puternice și mai stabile pe care le creează tații mai în vârstă cu copiii lor sunt esențiale pentru creșterea celor din urmă mai puternici din punct de vedere mental, ceea ce îi pregătește mai bine pentru o viață de succes, cu relații sănătoase și înfloritoare.
Risc de mutații genetice
Oamenii de știință avertizează că bărbații care au copii după vârsta de 40 de ani sunt expuși unui risc mai mare de deteriorare acumulată a ADN-ului materialului seminal. Descoperirile, publicate în Journal of Assisted Reproduction and Genetics, arată că aceste probleme pot duce la anomalii ale cromozomilor spermatozoizilor, creșterea fragmentării ADN-ului și un risc mai mare de mutații genetice pentru copil. Ca urmare, pot interveni anomalii congenitale și afecțiuni cum ar fi autismul.
Celebrităţile demonstrează fertilitate îndelungată
Autorii studiului britanic spun că poveștile celebrităților care au avut copii după vârsta de 60 de ani au contribuit la mitul că „fertilitatea mas-culină durează pentru totdeauna”. Recent, într-un interviu acordat ET Canada, celebrul Robert De Niro, în vârstă de 79 de ani, și-a corectat gazda care a menționat că starul are șase copii, menționând scurt: „Șapte, de fapt. Tocmai mi s-a mai născut un copil”. Iar lista celebrităților care au devenit părinți la senectute este relevantă. Mick Jagger, solistul trupei The Rolling Stones, a avut cel de-al optulea copil, pe Deveraux Octavian Basil Jagger, la vârsta de 73 de ani; legendarul Charlie Chaplin a avut al 11-lea copil, pe Christopher, la vârsta de 73 de ani; Clint Eastwood a întâmpinat al șaptelea copil, pe Morgan, la vârsta de 66 de ani; actorul Steve Martin a devenit tată pentru prima dată la vârsta de 67 de ani; solistul Rod Stewart a avut al optulea copil, pe Aiden, la vârsta de 66 de ani; magnatul media Rupert Murdoch a avut al șaselea copil, pe Chloe, la vârsta de 72 de ani; celebrul Richard Gere a avut al doilea copil, pe Alexander, la vârsta de 69 de ani; regretatul realizator de televiziune Larry King i-a întâmpinat pe cei doi copii ai săi mai mici, Chance și Cannon, la vârsta de 65, respectiv 66 de ani; faimosul cântăreț spaniol Julio Iglesias a avut al cincilea copil, pe Guillermo, la vârsta de 63 de ani; starul Alec Baldwin (foto jos) și-a întâmpinat la vârsta de 64 de ani al șaptelea copil; regretatul actor Tony Randall a avut primul său copil, pe Julia, la vârsta de 77 de ani, și pe al doilea, Jefferson, la vârsta de 78 de ani; fostul CEO al Formula 1 Bernie Ecclestone a avut al patrulea copil, pe Ace, la vârsta de 89 de ani. Iar exemplele ar putea continua…