de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Cele mai importante scene lirice autohtone propun publicului în această săptămână producții strălucite de operă, operetă, musical și folclor, cu protagoniști remarcabili, însumând o agendă de eveni- mente de excepție din care vă recomandăm câteva reprezentații pe care nu trebuie să le ratați.
„Cântec, joc, umor și glume, la sfârșit de stagiune”, la Filarmonica din Ploiești
Stagiunea aniversară a Filarmonicii „Paul Constantinescu”, din Ploiești (70 de ani de la înființarea instituției), se va încheia cu un eveniment extraordinar ce îmbină muzica, dansul și umorul de calitate. Astfel, pe 16 iunie, de la ora 18:00, la Sala „Ion Baciu”, este programat spectacolul „Cântec, joc, umor și glume, la sfârșit de stagiune”. Vor urca pe scenă soliști îndrăgiți precum Gelu Voicu, Cezar Ouatu, Traian Frîncu, Gigi Stoica, Violeta Barac și Andreea Deaconu, acompaniați de Orchestra Populară „Flacăra Prahovei”, dirijată de Marian Dovîncă. Momentele coregrafice vor fi susținute de soliștii Ansamblului „Flacăra Prahovei”, coordonat de Marian Marinică, iar doi prestigioși invitați, Vasile Muraru și Valentina Fătu, vor surprinde audiența cu o serie de momente vesele memorabile. Spectacolul poate fi urmărit de publicul din întreaga țară fiind transmis live, pe pagina Virtual Concert Hall, prețul unui bilet de acces online fiind de 15 lei.
Seri magice în stagiunea estivală a Teatrului „Oleg Danovski” din Constanța
La Constanța, în acest weekend, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” deschide stagiunea estivală în cadrul căreia, la fiecare sfârșit de săptămână, de la ora 20:00, vor fi prezentate spectacole în aer liber, cu acces gratuit, în Parcul Teatrului. Stagiunea estivală debutează pe 17 iunie cu spectacolul „Sub soarele Italiei”, un colaj de canțonete, duete și arii celebre, în interperetarea soliștilor Mihaela Ionescu, Daniela Vlădescu, Mădălin Băldău, Cristian Parmac, Silvia Simionescu, Raluca Dărăban, Ana Mladinovici și Răzvan Săraru, momentele coregrafice fiind asigurate de Cătălina Iliescu, Bogdan Bîrsănescu și Adrian Mihaiu. Următoarele reprezentații vor purta publicul în călătorii muzicale și coregrafice prin diverse colțuri ale lumii, după cum urmează: 18 iunie - „Beyond the Sea”; 23 și 25 iunie - „Seri de vară în pași de dans”; 24 iunie - „Farmecul muzicii”.
„Văduva veselă 2.0”, în regia lui Andrei Șerban, în programul „Bucharest Opera Festival”
În premieră, bucureștenii vor putea viziona noua versiune a spectacolului „Văduva veselă”, de F. Lehar, montată de regizorul Andrei Șerban pe scena Operei Națio- nale din Iași. Pe 22 iunie (ora 19:00), „Văduva veselă 2.0” va fi prezentată pe scena Operei Naționale din Capitală în cadrul celei de-a doua ediții „Bucharest Opera Festival”. Povestea tinerei văduve Hanna Glavary este transpusă la granița dintre operetă și musical într-o producție originală, foarte apropiată de realitatea zilelor noastre. Din distribuție fac parte Ana Cernicova, Andrei Lazăr, Ștefan von Korch, Andrei Yvan, Diana Ionescu, Ștefan Linu, Alexandru Savin și Tatiana Purcaru. „Bucharest Opera Festival” se desfășoară între 16 și 24 iunie și prezintă producții de succes ale teatrelor lirice autohtone și străine, în program mai fiind incluse: 16 iunie - „Nunta lui Figaro” (ONB); 17 iunie - „Manon Lescaut” (Teatrul Național din Belgrad); 18 iunie - „Castelul lui Barbă Albastră” (Opera Maghiară din Cluj Napoca); 19 iunie - „Pescuitorii de perle” (Teatrul „Oleg Danovski” Constanța); 20 iunie - „Bal la Savoy” (Opera Națională Timișoara); 21 iunie - „Cosi fan tutte” (Opera Braşov); 23 iunie - „Pelléas şi Mélisande” (Opera Maghiară de Stat din Budapesta); 24 iunie - „Kiss me Kate” (Teatrul „Ion Dacian” București).
Mister, dragoste și suspans: „Rebecca”, în premieră la Teatrul de Operetă „Ion Dacian”
O fascinantă poveste de dragoste învăluită în mister este transpusă acum pe scena Teatrului de Operetă „Ion Dacian” din București. Pe 16, 17 și 18 iunie, de la ora 18:00, sunt programate primele reprezentații ale spectacolului „Rebecca”, în regia Lui Attila Beres. Spectacolul are la bază intriga romanului lansat în 1938 de Daphne du Maurier, devenit celebru după ecranizarea lui Alfred Hitchock, ilustrând aventurile tinerei Ich, căsătorită cu Maxim de Winter, care descoperă, la conacul familiei din Manderley, o lume plină de mistere, purtând amprenta puternică a primei soții, Rebecca de Winter. Între protagoniști pe scenă îi veți recunoaște pe Alexandra Crăescu, Florin Budnaru, Georgiana Mototolea, Cătălin Petrescu, Florin Ganea, Bianca Ionescu-Baloo, Amelia Antoniu, Andras Demer și Anton Zidaru.