de Gheorghe Zmaranda
Este dovedit științific efectul extraordinar pe care natura îl are asupra psihicului uman. Doar câteva zeci de minute petrecute în mijlocul naturii, acompaniați de sunetele scoase de păsări, de insecte, de frunze, au puterea de a ne deconecta de la probleme vieții cotidiene. Parfumul ierburilor, al florilor, adierea vântului, zumzetul polenizatorilor, totul conspiră pentru echilibrarea noastră psihihică și emoțională. În lunile iunie și iulie, fâșii de pământ din mai multe regiuni ale țării se îmbracă în culoarea mov. Este vremea lavandei, iar imaginea lanurilor este cu adevărat spectaculoasă. În ultimii ani, în România s-a dezvoltat un concept interesat prin care se încearcă reconectarea la natură, respectiv „deschiderea” lanurilor de lavandă pentru vizitare. Ovidiu Roșca (medalion), cultivator de lavandă din Mădăraș, Mureș, și inițiatorul primului festival al lavandei în țara noastră, ne-a vorbit despre evenimentul de anul acesta.
„Avem decoruri speciale pentru fotografii, mulți comercianți cu bunătăți alese, zonă de camping, activități pentru copii și balon cu aer cald”
- Să începem, vă rog, prin a ne vorbi despre „Tărâmul Lavandei”. Care a fost ideea de la care a pornit acest proiect, cum s-a dezvoltat până astăzi, pe ce suprafață se întind lanurile de lavandă?
- „Tărâmul Lavandei” a fost înființat în anul 2016, iar proiectul a devenit realitate în urma unui parteneriat între doi asociați. Împreună cu un prieten din copilărie am înființat „Tărâmul Lavandei” cu gândul să producem ulei esențial, să aducem un beneficiu în sănătatea oamenilor și să facem ceva frumos. „Tărâmul Lavandei” se întinde pe 8 hectare și se află la circa 25 de kilometri de Târgu Mureș. „Festivalul Lavandei” se desfășoară pe 5 hectare, suprafață echivalentă cu cea a circa 10 terenuri de fotbal. Organizăm acest festival de șase ani și suntem primii din țară care au venit cu acest concept de festival al lavandei. Ulterior, ideea a fost preluată și de alți cultivatori de lavandă, în mai multe regiuni ale țării. Am însă mulțumirea de a afla de la vizitatorii noștrii că deși au fost și la alte lanuri de lavandă, al nostru este cel mai frumos, cel mai îngrijit și decorurile de aici pregătite pentru fotografii sunt apreciate ca fiind cele mai frumoase. „Festivalul Lavandei” din Mădăraș este, așa cum spuneam, primul de acest fel din țară, de aceea a fost recunoscut și înregistrat la OSIM. Anual suntem vizitați de peste 20.000 de oameni din toată țara, dornici de a simți relaxarea, energia și frumusețea de pe „Tărâmul Lavandei”. De la an la an aducem noutăți și elemente noi pentru vizitatori. Anul trecut a culminat cu realizarea unui nou stand elegant, peste cinci decoruri speciale pentru fotografii, mulți comercianți cu bunătăți alese, zonă de camping, ședințe foto profesionale, activități pentru copii și balon cu aer cald.
„Se poate face un picnic sau se poate servi o cină romantică”
- Ce v-a inspirat să organizați un astfel de eveniment?
- Ideea cu „Festivalul Lavandei” mi-a venit natural, aș putea spune. Petreceam mult timp pe câmp pentru a îngriji cultura de lavandă și vedeam cât de frumos este câmpul atunci când această plantă este înflorită. Peisajele erau foarte frumoase, iar satul se vedea splendid dintre florile de lavandă. Chiar dacă munceam acolo, noi ne simțeam foarte bine și așa. Practic asta ne-a inspirat să promovăm un astfel de concept, relaxare în lanul de lavandă. În acest sens, am anunțat pe Facebook că ne deschidem porțile către vizitatori și am fost surprinși de numărul mare de oameni care au vrut să vină să vadă acest câmp. Era ceva nou să stai într-un lan de cinci hectare de lavandă frumoasă, aveai sentimentul că te afli în Franța. Am fost încurajați de acest prim succes și de la an la an am dezvoltat evenimentul, am creat mai multe decoruri, am instalat mai multe standuri de unde oamenii să-și poată cumpăra băuturi, mâncare. Am creat o infrastructură care să le permită vizitatorilor să stea la umbră la picnic, să facă plimbări în natură, să viziteze satul, să se plimbe cu bicicleta pe lângă câmpul de lavandă sau să stea într-o rulotă.
- Spuneați că în fiecare an vă propuneți să inovați acest festival. Ce surprize pregătiți anul acesta în lanul cu lavandă?
- Ca noutate anul acesta ne-am gândit să asigurăm vizitatorilor posibilitatea de a servi un picnic sau o cină romantică în lanul cu lavandă. Astfel, aceștia pot găsi la noi coșuri de picnic, cu pătură și mâncare, respectiv un platou cu brânzeturi și mezeluri, o sticlă cu vin şi două pahare. Seara pot aprinde o decorațiune luminoasă și pot cina aici. Este o experiență specială. Festivalul nostru este gândit, mai degrabă, ca un eveniment care promovează agroturismul. Nu am amplasat nicio scenă pe care să se cânte. Vrem ca oamenii să vină să se bucure de natură, de lavandă, de liniște și de spațiul acesta rural din Transilvania. Aici pot să savureze o cafea bună, un suc răcoritor, pot servi masa într-un decor în care se aud păsările, albinele. Ne dorim ca cei care ne vizitează să se relaxeze și cred că oamenii apreciază că am gândit festivalul în această formulă și că l-am păstrat așa.
„Cultivarea lavandei implică multă muncă manuală“
- Lavanda este în ultimii ani o cultură către care s-au îndreptat foarte mulți cultivatori. Este ușor de întreținut?
- Întreținerea și cultivarea lavandei nu sunt ușoare. Cultivarea lavandei implică foarte multă muncă manuală, respectiv îndepărtarea buruienilor, recoltarea care, în lipsa unui utilaj special de recoltare, se face manual cu secera. Procesul de procesare implică și el atenție. Florile de lavandă se distilează în cazane de inox cu abur și așa se obțin apa de lavandă și uleiurile esențiale de lavandă. Aceste produse sunt foarte benefice pentru îngrijirea pielii, sunt eficiente în cazul iritațiilor, arsurilor. Lavanda este folosită și pentru prepararea produselor cosmetice antiaging și pentru îmbunătățirea proprietăților cremelor și șampoanelor. Apa de lavandă este folosită pentru calmarea iritațiilor pielii și are efect tonic asupra ei.