de Claudia Stan
Asociaţia Naţională de Terapii Complementare din România (ANATECOR), a fost, în perioada 9-11 octombrie, gazda unei conferinţe internaţionale de anvergură, având ca tematică „omul mileniului III”. Cea de-a XIII-a ediţie a acestui eveniment, desfăşurat la Arad, a reunit terapeuţi din toată lumea, veniţi special pentru a-şi împărtăşi din experienţa acumulată, dar şi pentru a învăţa lucruri noi. Zeci de specialişti autorizaţi, medici şi preoţi au luat parte la seminarii, abordând subiecte interesante legate de regenerarea psiho-fizică, de armonizarea sufletească şi de desăvârşirea spirituală. Mai multe despre ANATECOR şi rolul ei în vindecarea omului - trup şi suflet -, vom afla de la Remus Tănase, preşedintele asociaţiei.„Soţia mea s-a vindecat datorită terapiilor complementare”
- Cum aţi conceput proiectul ANATECOR, ce are la bază metode de terapie complementară?
- Ca toate lucrurile de pe pământul acesta, începute dintr-o necesitate, motivaţie sau ideal, ANATECOR a apărut ca urmare a unei nevoi fundamentale: soţia mea a avut o formă de cancer şi a apelat la terapiile complementare. Nimeni din jur nu a crezut că va da roade şi a fost o mare surpriză că soţia mea s-a vindecat datorită lor. Mulţumesc lui Dumnezeu că şi astăzi trăieşte şi se simte bine. Lucrul acesta ne-a făcut să înţelegem, studiind ulterior cât de dezvoltată este terapia complementară în alte state, că acesta este un domeniu extrem de important al vieţii.
ANATECOR a luat fiinţă în 1996, ca o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, apolitică şi autonomă, ocupându-se cu formarea şi coordonarea eticii profesionale a practicanţilor de terapii complementare din România. De asemenea, ANATECOR facilitează colaborarea între terapiile complementare şi medicina alopată. Mai apoi a obţinut acordul Ministerului Sănătăţii privind organizarea evidenţei şi a licenţierii terapeuţilor şi, totodată, acordul Ministerului Muncii şi publicarea în nomenclatorul de meserii a celei de „terapeut în terapii complementare”. Nu mi-a fost deloc greu să găsesc câţiva terapeuţi cu care să începem activitatea, iar oamenii au fost foarte receptivi, ceea ce a dus la extinderea ANATECOR.
- Terapiile alternative ne ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii?
- Categoric! Omul care îşi întreţine viaţa în condiţii funcţionale aduce numai bucurii. Am înţeles că promovarea terapiilor complementare este foarte importantă pentru individ, învăţându-l să ţină pasul cu viaţa. Cel mai mult îmi place că tu însuţi, ca om, poţi gestiona dinainte gândurile, iar optimismul ajută la înlăturarea stărilor de stres şi a gândurilor negre. Este un mod frumos de a privi viaţa şi, totodată, cea mai simplă metodă pe care o avem la îndemână pentru a avea grijă de sănătatea noastră.
„Bolile se declanşează când sufletul este îngreunat”
- Ce noutăţi aduce cea de-a XIII-a conferinţă de la ANATECOR?
- Noutăţile sunt din toate categoriile de interes. Este un forum ştiinţific, în care personalităţi de marcă din toate domeniile ştiinţelor vieţii se unesc pentru a-şi împărtăşi experienţele şi rezultatele cercetărilor obţinute. Suntem foarte mulţumiţi că s-au dinamizat foarte multe elemente de cunoaştere şi de aplicaţie în domeniul regenerării fizice, a armonizării sufleteşti şi a desăvârşirii spirituale.
- Cum se împacă în acest moment terapiile naturiste cu medicina şi cu religia?
- Am observat că medicii au început să scrie despre lucruri psihologice şi chiar spirituale. Preoţii la fel… Cred că am început să ne dăm seama cu toţii de faptul că toate bolile se declanşează atunci când sufletul este îngreunat. Mi-au plăcut lucrările prezente la conferinţă, deoarece au început să meargă înspre holistică, înspre integrare spirituală. Oamenii au început să înţeleagă tot mai mult că trupurile reprezintă un cumul de trei corpuri: fizic, sufletesc şi spiritual, ce alcătuiesc un ansamblu funcţional perfect. Trăim într-un secol în care viaţa a devenit principala şi cea mai importantă resursă, iar ea nu trebuie doar onorată, ci şi conservată. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), împreună cu toate ştiinţele vieţii, a implementat o deviză: ştiinţele vieţii împreună pentru sănătatea, binele şi desăvârşirea omului. De-a lungul timpului ne-am obişnuit să vorbim mai mult despre boală, despre suferinţă şi despre moarte, decât despre îmbunătăţirea vieţii. Ar trebui să vorbim despre acele lucruri ce dau valoare şi culoare vieţii. Împreună vrem să oferim un cadru precis despre ceea ce înseamnă omul cu structura şi potenţialul său de devenire. Consider că noi, românii, putem pune o semnătură frumoasă asupra acestor terapii. Este deosebit de important să apară elemente de educaţie comportamentală, de formare a oamenilor în domeniul acesta al cunoaşterii.
La ANATECOR s-au pus bazele punerii în funcţiune a Corpului de Control pe Specialităţi pentru verificarea persoanelor fizice sau juridice, în vedea eliminării practicilor necorespunzătoare şi, totodată, pentru impunerea, prin mijloace legale, a înscrierii în Registrul Terapeuţilor, fapt ce ajută la depistarea falşilor terapeuţi.