de Gheorghe Zmaranda
România se reinventează prin oamenii creativi care dau viață unor proiecte inedite. Astfel de inițiative dezvoltă comunitățile, pune în lumină meșteșuguri străvechi, schimbă pozitiv imaginea destinațiilor turistice deja consacrate sau deschide calea către altele noi, mai puțin cunoscute. Am descoperit de curând în localitatea Dobreni, județul Neamț, un astfel de proiect, constituit sub chipul unui sătuc, numit Valea celor Doisprezece, cu case similare celor în care trăiau hobbiții din celebra trilogie „Stăpânul inelelor”. Mihaela Buta (medalion) ne-a vorbit despre parcursul acestui proiect si despre obiectivul lui.
„Am folosit doar materiale din pământ, lemn și piatră”
- Cine este iniţiatorul acestui proiect, Valea celor Doisprezece?
- Ionuț Buta este arhitectul „sătucului”, constructorul și administratorul locației. Este cel care a avut viziune și a transpus în realitate visul unui loc în care basmul și tradiționalul conviețuiesc împreună. A început construind căsuțele și continuă zi de zi dezvoltarea sătucului prin mijloace inedite şi creative. Eu sunt gazda si imaginea locului. Mi-am propus să întâmpin fiecare oaspete cu zâmbetul pe buze și cu sufletul deschis, oferind culoare întregii povești. Îmi doresc ca fiecare dintre cei care ne calcă pragul să plece întotdeauna cu sentimentul că este cel mai important oaspete în casa noastră. Am construit acest sătuc cu grijă față de natură, drag de oameni și iubire pentru tradiţii. Se spune că adevărata călătorie de descoperire nu înseamnă a căuta noi peisaje, ci a privi totul cu alți ochi.
- Fiecare detaliu din acest sătuc a fost gândit astfel încât să se integreze perfect cu peisajele din jur, să funcționeze pe principiul reconectării cu natura.
- Într-adevăr, ne-am dorim să creăm un spațiu în care să fie posibilă experiența traiului din vremurile străbunicilor, să fii înconjurat de basme cu zâne și balauri. Să locuiești, chiar și pentru o noapte, în căsuțe din lut, fără electricitate, la gura sobei. Asta înseamnă să aduci tribut oamenilor şi timpurilor pe care societatea de astăzi s-a clădit.
- Căsuțele construite au o arhitectură deosebită, cu elemente specifice. Ce materiale au fost folosite pentru realizarea lor?
- Am folosit doar materiale pe care ni le dă natura: pământ, lemn și piatră. Căsuțele au fost construite manual, cu drag și respect față de natură. Arhitectura lor este unică, fiecare căsuță fiind diferită. Am încercat să creăm o experiență autentică pentru turiști, pornind de la modul unic de cazare în căsuțe construite ecologic, fără curent electric, iluminate cu lumânări și încălzite cu sobe pe lemne. Întreţinerea lor este constantă, de aceea în anumite perioade avem închisă locația.
„Numele este dat de povestea din spatele sătucului, în care este vorba despre 12 războinici care s-au stabilit pe acest tărâm”
- De ce ați ales, totuși, să construiți în această manieră și pe ce suprafață se întinde sătucul?
- Considerăm că trebuie să ne apropiem de natura și să o protejăm. Am creat acest sătuc pentru a ne aduce aminte de timpuri în care fericirea venea din lucruri mici. Ansamblul turistic se întinde pe 10.000 mp unde te poţi relaxa în ciubăr și saună, te poți împrieteni cu animăluțele din mica fermă, te poți plimba pe pajiştile înverzite sau poți savura cu cei dragi un pahar cu vin în fața sobei.
- Ați ales pentru acest proiect un nume interesant care te face să îți dorești să afli multe despre acest loc și legendele lui.
- Numele este dat de povestea din spatele sătucului, în care este vorba despre cei 12 războinici care s-au stabilit pe acest tărâm. Au găsit acest loc după ce au fost trădați de împăratul lor. Au rămas doar 12 dintr-un clan destul de mare. Dezamăgiți și jurându-şi că nu vor mai fi loiali niciunui alt conducător, au găsit această vale unde au început o nouă viață și o nouă aventură.
- Sătucul însuși e un obiectiv turistic interesant, dar ce altceva pot vedea turiștii care vin în regiune?
- Zona noastră este plină de frumuseți ale naturii: lacul Bicaz, lacul Cuejdel, dealuri și păduri pline de frumusețe pentru plimbări, mănăstiri ce te îndeamnă la reculegere, muzee ce prezintă istoria noastră, parcuri naturale și de aventură, case memoriale și meșteri populare. Poți merge la pescuit sau poți face alte activități de agrement. Este o zonă înzestrată cu atât de mult frumos, pentru gusturile tuturor turiștilor.
„Ne dorim să stârnim interesul turiştilor pentru Moldova“
- Există vreun proiect similar în România?
- Suntem unici în Europa cu un proiect de acest fel. Mai sunt căsuțe acoperite cu iarbă, dar pentru construcția niciuneia dintre ele nu au fost folosite doar materiale naturale, nu au fost construite manual și cu o arhitectură aparte. Atunci când am dezvoltat acest proiect am făcut-o și cu dorința de a dezvolta zona şi de a atrage interesul turiștilor către Moldova. În acest sens organizăm în mod constant evenimente, avem colaborări cu artiști, asociații și meșteșugari. Din punctul nostru de vedere, succesul constă în dezvoltarea continuă a locaţiei, astfel încât de fiecare dată cei care se reîntorc la noi să aibă parte de o nouă experiență.