de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Povești fascinante, marcate de statura unor personaje care au făurit istoria României, alături de obiecte de patrimoniu și valoroase lucrări de artă sunt, în perioada vacanței, incluse în secțiunile unor importante expoziții temporare. Și pentru că e o perioadă a călătoriilor, în continuare vă recomandăm câteva locații care merită vizitate, în București și în țară.
„Nicolae Iorga - 150 de ani de la naștere”, la Palatul Culturii din Iași
Dacă vizitați Iașiul vă amintim că în incinta Palatului Culturii, în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei, puteți descoperi detalii inedite privind viața și activitatea unui mare om de stat, istoric și om de cultură, în cadrul expoziției-eveniment: „Nicolae Iorga - 150 de ani de la naștere”. Actul de naștere al marelui savant, piese vestimentare și obiecte personale, diplomele acordate de marile universități ale Europei, documente care arată legăturile familiei Iorga cu orașul Iași, acestea sunt doar câteva dintre exponatele găzduite în cadrul proiectului inițiat de Muzeul Național de Istorie a României, realizat în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Arhivele Naționale Iași. Piese excepționale sunt recent intrate în patrimonial național prin donația prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepotul lui Nicolae Iorga. Expoziția este deschisă până pe 7 ianuarie 2024.
Reprezentanții Casei Regale a României, evocați în două expoziții, la Craiova
Exponate valoroase care ilustrează viața și activitatea membrilor dinastiei Regale a României pot fi admirate în cadrul a două expoziții tematice deschise la Craiova. În foaierul Sălii „Amza Pellea” a Teatrului Național „Marin Sorescu”, până la sfârșitul acestui an publicul are acces la o colecție de obiecte ce au aparținut Regelui Carol I, precum veselă, monede, medalii, obiecte de mobilier sau decorațiuni, arme, cărți și publicații, toate fiind incluse în expoziția „Regele Carol I. Ctitorul României Moderne”. De asemenea, în cadrul Muzeului Olteniei din Craiova, puteți vizita o expoziție inedită dedicată Familiei Regale a României, un proiect care ilustrează, pe secțiuni, cele patru domnii ale Regilor României. Expoziția cuprinde peste 230 de exponate între care se regăsesc: ultimul portret al Regelui Carol I (1913), sigiliul Casei Regale ce a aparținut Majestății Sale Regina Maria, Agenda Palatului Regal din 1930, cu audiențele Regelui Carol al II-lea și o mărturie de la botezul Regelui Mihai I (1921). Expoziția „Familia Regală a României reflectată în colecțiile Muzeului Olteniei” poate fi vizitată până la sfârșitul anului 2024.
„România - 100 de artiști, 100 de ani de creație”, la Castelul Cantacuzino din Bușteni
Dacă treceți prin Bușteni vă amintim că în cadrul Galeriei de Artă a Castelului Cantacuzino puteți admira Expoziția „România - 100 de artiști, 100 de ani de creație”, colecția avocatului George Șerban. Proiectul cuprinde peste 100 de lucrări realizate în perioada 1900-2000 de artiști români de renume, precum: Constantin Brâncuși, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Samuel Mützner, Marcel Chirnoagă, Horia Bernea, Ștefan Câlția, Victor Brauner, Sorin Ilfoveanu, Florin Mitroi, Vasile Kazar sau Harry Guttman. Arta secolului XX este definită prin intermediul unui spectru larg de lucrări de desen, gravură, grafică și litografie, pictură și sculptură, ce abordează teme reprezentative în creația românească: peisaje, natură statică, portrete, dar și lucrări de avangardă. Expoziția poate fi vizitată până în data de 9 august.
Poveștile primilor români din SUA: „Merem la America!”, la Muzeul Național Cotroceni
Dacă vă aflați în Capitală în această perioadă la Muzeul Național Cotroceni puteți descoperi o imagine inedită a relației românilor cu America. În galeriile din Spațiile Medievale, până pe 13 august, este deschisă expoziția foto-documentară „Merem la America!”, un proiect tematic ce pune în valoare istoria migrației românești în Statele Unite ale Americii, de la sfârșitul secolului XIX și până la începutul secolului XX. Între exponate pot fi admirate fotografii și documente ce spun povestea emigranților români și a primelor comunități românești formate pe teritoriul nord-american, rolul și prezența bisericii în această experiență și chiar motivele pentru care românii au emigrat peste Ocean. De asemenea, expoziția cuprinde imagini și documente unicat care descriu călătoria Reginei Maria în Statele Unite (1926), detaliind vizitele Majestății Sale în comunitățile românești, întâlnirile cu autoritățile și impresiile suveranei despre această experiență care a schimbat imaginea României în lume.