de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Nici nu s-a lansat bine ultimul film din seria „Indiana Jones” - „Cadranul destinului” - că cinefilii din toată lumea au readus în prim-plan diferența dintre imaginile create de computer, care pot „întineri” sau „îmbătrâni” un actor, și măștile care pot face pe oricine să arate ca o celebritate, de la dubluri și cascadori la oameni obișnuiți. Părerile rămân împărțite și, chiar dacă amintita peliculă a folosit ambele evoluții ale tehnologiei, un aspect rămâne cert: este în continuare dificil pentru om să replice perfect natura.
Dublurile și cascadorii l-au „întruchipat” pe Harrison Ford
Replicarea unui aspect cât mai real al celebrităților rămâne în continuare o provocare, mai ales în industria filmului. Măștile folosite în cea mai recentă producție „Indiana Jones” au făcut înconjurul lumii grație rețelelor sociale și au stârnit reacții amestecate în rândul fanilor. Unii au comentat că le-au dat coșmaruri, alții au considerat că varianta este preferabilă imaginilor generate pe computer, întrucât „mă- car știm că este vorba despre o persoană reală”. Dincolo de toate acestea, dublurile și cascadorii au folosit aceste măști pentru a semăna cât mai bine cu un Harrison Ford la diferite vârste sau pur și simplu pentru a-l înlocui pe actorul octogenar în scenele pe care evident nu le-ar fi putut duce la bun sfârșit în acest film de aventuri.
Politicieni, actori, sportivi…
După terminarea acestor producții, măștile respective sunt dificil de privit, cu orbitele lor goale, despre care unii afirmă că le-au dat coșmaruri. Dar de două decenii, undeva în Denver, SUA, un artist creează astfel de măști, care pot face orice persoană să arate ca o celebritate. Și nu este vorba doar despre actori - Landon Meier, de la HyperFlesh Studio, a lansat o serie de 11 măști care îl înfățișau pe Donald Trump. Creatorul acestor obiecte a folosit un întreg arsenal, de la spray-uri de păr și fire sintetice pentru celebra podoabă capilară a fostului președinte american, până la tehnologie de imprimare 3D, silicon și o mulțime de imagini, pentru un aspect cât mai realist. Alte măști ale unor lideri politici - Vladimir Putin, Kim Jong Un, Bernie Sanders - au fost prezentate în diferite expoziții și evenimente de gen, acestora alăturându-li-se măști pentru „întruchiparea” lui Charlie Sheen, Robert Downey Jr., Stephen Colbert sau Mike Tyson.
„Un studiu recent a arătat că o treime dintre oameni nu pot spune dintr-o privire dacă cineva poartă o mască a unei celebrități sau este chiar persoana respectivă“ Rob Jenkins, psiholog, Universitatea York
De la 500 de dolari la… 14.000 de dolari bucata!
După ce modelează structura facială pe computer, Meier se folosește de imprimanta 3D, care realizează o matriță. Artistul, sculptor de meserie, umple apoi matrița cu silicon și pictează în final cu minuțiozitate, după zeci de imagini ale aceleiași persoane surprinse din diferite unghiuri, fiecare pistrui, fiecare pată, fiecare detaliu facial. Realizarea acestor măști poate dura între 40 de ore și 150 de ore. „Oamenilor le plac aceste măști, pentru că sunt foarte bune și îi fac să semene cu cine își doresc”, punctează Meier. Artistul nu se înșală: în cultura actuală a obsesiei pentru celebrități, videoclipurile cu măștile sale au generat o adevărată frenezie pe internet, cu milioane de vizualizări, iar variantele fizice pe care le creează por- nesc de la 500 de dolari și pot ajunge la… 14.000 de dolari!