de Cătălina Tăgârță
Viața de zi cu zi este o cursă continuă pentru mamele ocupate, angajații aglomerați și oamenii care jonglează cu o mulțime de responsabilități. În această goană permanentă este ușor să începeți să uitați lucruri sau să simțiți că memoria voastră nu mai funcționează la fel de bine ca înainte. Chiar dacă nu întâmpinați probleme reale de memorie, este important să antrenați și să îmbunătățiți această abilitate vitală pentru a vă descurca mai eficient într-un mediu aglomerat și solicitant. Acest articol explorează șapte strategii practice pe care le puteți folosi pentru a vă îmbunătăți memoria și a evita uitarea, astfel încât să vă puteți gestiona mai bine sarcinile și să atingeți succesul pe care-l doriți. Indiferent dacă vreţi să vă amintiți nume și fețe, să vă păstrați informațiile importante sau să vă organizați mai bine activitățile zilnice, aceste strategii vă vor fi de ajutor.
1. Organizați-vă informațiile
Structurarea și organizarea informațiilor vă ajută să le rețineți mai ușor. Împărțiți informațiile în categorii, creați liste sau folosiți scheme și diagrame pentru a face conexiuni și a crea o structură logică în mintea voastră. În acest scop este bine să vă folosiți de o agendă sau de un fișier electronic. Aranjați datele cronologic, în funcție de importanță, de domeniu sau în orice mod este mai relevant pentru voi. Important este ca atunci când vreți să căutați ceva să știți exact unde să vă îndreptați. Chiar nu e nevoie să țineți minte totul. Iar faptul că informațiile sunt ținute într-un loc sigur, unde pot fi accesate cu ușurință la nevoie, vă va face cu siguranță să stați mai liniștiți.
2. Creați asociații și imagini mentale
Legarea noilor informații de lucruri deja cunoscute poate facilita procesul de memorare. Gândiți-vă la cuvinte-cheie sau concepte și încercați să le asociați cu imagini mentale creative și ușor de reținut. Cu cât imaginea este mai vie și mai distinctă, cu atât mai ușor vă veți aminti informațiile asociate. Acest mic truc funcționează foarte bine la multe persoane. Spre exemplu, eu apelez la el când e nevoie să îmi amintesc nume sau zile de naștere. Să zicem că întâlnesc pentru prima oară o persoană. Pentru a nu uita cum se numește mă gândesc imediat la o persoană cu același nume și fac o asociere. Spre exemplu X se numește la fel ca verișoara de la Cluj sau la fel ca vecina de bloc.
3. Exersați cât mai des
Repetițiile regulate și revizuirile periodice vă ajută să vă consolidați memoria pe termen lung. Programați sesiuni de revizuire în intervale regulate, astfel încât să nu lăsați prea mult timp să treacă între momentul învățării și cel al recapitulării. Desigur, asta este mai util atunci când vă pregătiți pentru un examen sau când vreți să vă însușiți mai rapid anumite informații de la serviciu cu care lucrați în mod frecvent. Însă dacă e vorba despre o informație pe care o aflați o dată și pe care o veți accesa după mai mult timp e cam ciudat să o repetați mereu în gând - sau nu neapărat, pentru că vă încărcați memoria și vă distrageți atenția de la alte situații și informații mai urgente.
4. Antrenați-vă creierul cu exerciții cognitive
Exercițiile cognitive, precum jocurile de memorie, puzzle-uri sau sudoku, vă pot îmbunătăți abilitățile cognitive, inclusiv memoria. Aceste activități stimulează creierul și promovează creșterea conexiunilor neuronale, ceea ce poate duce la o memorie mai bună și o concentrare îmbunătățită. În plus, acestea au un rol foarte important pentru că vă scoate în afara zonei de stres, de presiune. Practic, în momentul în care vă așezați confortabil în fotoliu să rezolvați un puzzle sunteți în timpul liber, iar acest gen de pauze sunt mereu binevenite. E foarte important să vă deconectați din când în când de la ceea ce faceți. Iar când nu aveți la îndemână jocuri de memorie, uitați-vă lung pe fereastră sau în depărtare, numărați mașini de o anumită culoare sau urmăriți cum se mișcă norii pe cer!
5. Îmbunătățiți-vă stilul de viață
Un stil de viață sănătos contribuie la sănătatea creierului și la îmbunătățirea memoriei. Asigurați-vă că aveți un somn adecvat, că vă alimentați echilibrat, faceți exerciții fizice regulat și reduceți stresul prin tehnici de relaxare. Toate acestea pot avea un impact pozitiv asupra capacității voastre de memorare. Organismul are nevoie de pauze, pentru a se odihni și a asimila informația pe care a primit-o deja. Cu siguranță ați observat că atunci când sunteți odihniți aveți un randament mai bun. Așadar, nu mai puneți presiune pe voi!
6. Folosiți tehnici de memorare vizuală
Există numeroase tehnici de memorare pe care le puteți utiliza, cum ar fi metoda palatului mental, tehnica acronimului sau metoda lanțului. Puteți aplica metoda palatului mental, asociind informațiile pe care doriți să le memorați cu locuri familiare dintr-un palat imaginar. Tehnica acronimului constă în crearea unei fraze sau a unui cuvânt format din primele litere ale informațiilor pe care vreți să le memorați. Iar metoda lanțului implică crearea unei povestiri sau a unei imagini mentale care leagă informațiile pe care trebuie să le rețineți într-o ordine specifică. Aceste tehnici pot fi extrem de eficiente pentru a vă îmbunătăți memoria.
7. Utilizați strategii de gestionare a timpului
Uitarea poate fi adesea rezultatul suprasolicitării și a unei agende aglomerate. Folosiți strategii de gestionare a timpului, cum ar fi crearea unui program zilnic sau săptămânal, stabilirea priorităților și a termenelor limită. Mai mult, împărțiți sarcinile complexe în etape mai mici și mai ușor de gestionat. Prin organizarea și planificarea eficientă a timpului puteți reduce stresul și puteți crea spațiu pentru a vă exercita memoria și pentru a vă consolida informațiile. Testați și vedeți ce funcționează cel mai bine pentru voi!
Când să cereţi ajutorul unui specialist
Memoria este o abilitate esențială în viața de zi cu zi. Fie că doriți să vă amintiți nume și fețe, să vă păstrați informațiile importante sau să vă organizați mai bine sarcinile, îmbunătățirea memoriei poate avea un impact semnificativ asupra eficienței și succesului vostru. Pentru a vă îmbunătăți memoria și a evita uitarea atunci când aveți multe de făcut e necesar să fiți conștienți că de voi depinde să vă mobilizați și să faceți lucrurile să se întâmple într-un fel sau altul. În momentul în care sesizați că este ceva în neregulă, puneți stop la tot pentru câteva minute și analizați felul în care vă simțiți, ce se întâmplă cu voi, ritmul în care se desfășoară lucrurile și dacă sunteți mulțu- mit de ceea ce se întâmplă în jur. E obligatoriu să fiți împăcați cu voi și cu cei din jur, pentru ca memoria să funcționeze la cote maxime. Ați observat probabil că atunci când sunteți obosit sau neliniștit, trist, nu mai dați randament cum trebuie. Dar dacă lucrurile nu se îmbunătățesc nici după ce vă odihniți și când sunteți mai bine dispuși nu ezitați să cereți ajutorul unui specialist. Nu este momentul pentru coaching. Un coach poate fi de folos când vine vorba despre organizare, eficientizare, aflarea direcției și urmarea ei. Însă când vine vorba despre probleme de memorie sau tristețe e recomandat să vă adresați unui psiholog sau psihiatru. Și nu este o rușine să apelați la el! Din contră, această acțiune v-ar putea aduce multe beneficii pe termen mediu și lung!