de Cătălina Tăgârță
Vi s-a întâmplat vreodată să amânați ceva important? Ei bine, nu sunteți nici prima, nici ultima persoană care face asta. Dar în funcție de motivul din spate putem vorbi despre o simplă amânare sau despre procrastinare. Indiferent cum ar fi, un lucru este cert: fenomenul amânării afectează pe oricine și poate părea copleșitor. Dar ce-ar fi dacă v-aș spune că există o modalitate extraordinară de a înfrunta această tendință de a amâna? În acest articol veți descoperi cum întrebările de coaching pot fi arma secretă pentru a depăși amânarea și a vă aduce mai aproape de succes. Așa că, pregătiți-vă să vă eliberați potențialul și să vă construiți încrederea în voi înșivă!
Impact negativ semnificativ
Amânarea, indiferent că e un obicei rar sau unul cronic, repetat (numită procrastinare în acest caz), are un impact negativ semnificativ asupra vieții. Consecințele pe termen scurt ale amânării pot include sentimente de vinovăție, stres și anxietate din cauza sarcinilor nerezolvate, precum și presiunea acumulată a termenelor limită. Pe termen lung, amânarea poate afecta productivitatea și încrederea în sine, deoarece ne poate împiedica să atingem obiectivele și să ne manifestăm potențialul maxim. Amânarea poate submina eficiența la locul de muncă și poate împiedica dezvoltarea carierei. De asemenea, poate afecta relațiile interpersonale, duce la pierderea încrederii din partea colegilor și a celor apropiați. Studii de caz și exemple concrete pot evidenția cum amânarea repetată a unor sarcini importante a dus la rezultate negative în diverse domenii ale vieții. Astfel, înțelegerea impactului negativ al amânării poate motiva oamenii să găsească soluții pentru a depăși acest obicei și a-și îmbunătăți viața personală și profesională.
Aflați cauzele, ce pot fi diverse și complete
Dar pentru a începe să lucrați asupra acestei probleme primul pas este să descoperiți motivele care stau în spatele acestui comportament. Cauzele amânării pot fi diverse și complexe. Dar conștientizarea și analizarea acestora poate conduce la dezvoltarea unor strategii eficiente, pentru a acționa cu mai multă determinare și eficiență pe viitor. Amânarea nu e rea mereu. Însă e nevoie să înțelegeți ce stă la baza ei, ca să puteți lua măsuri potrivite pentru viitor. În acest sens, în continuare voi prezenta câteva strategii eficiente pentru a depăși amânarea. Pentru a lucra cu fiecare dintre acestea e necesar să răspundeți întrebărilor de mai jos, care se pot dovedi de-a dreptul eliberatoare.
Autoreflecție și conștientizare
Autoreflecția și conștientizarea reprezintă primul pas în depășirea amânării. Prin întrebări de coaching puteți identifica sarcinile pe care le amânați cel mai des și să explorați motivele care stau la baza acestui comportament. De asemenea, vă veți conecta cu sentimentele și gândurile asociate cu amânarea, astfel încât să înțelegeți mai bine impactul asupra stării mentale și emoționale.
Întrebări de coaching ce vă pot ajuta:
1. Ce anume amânați cel mai des și de ce credeți că se întâmplă acest lucru?
2. Care sunt sentimentele și gândurile asociate cu amânarea?
3. Cum ați descrie starea voastră mentală în momentul în care amânați ceva?
Stabilirea obiectivelor clar definite
Stabilirea obiectivelor clar definite și potrivite pentru voi vă oferă o direcție și un scop clar în lupta împotriva amânării. Pentru început puteți explora dorințele și obiectivele pe care doriți să le realizați și să le descrieți într-un mod SMART, astfel încât să fie Specifice, Măsurabile, de Atins, Realiste și să aibă un Termen-limită bine stabilit.
Întrebări de coaching ce vă pot ajuta:
4. Ce dorințe și obiective vă propuneți să realizați?
5. Cum ați descrie obiectivele voastre într-un mod SMART (Specific, Măsurabil, de Atins, Realiste, cu Termen-limită)? Spre exemplu: vreau să învăț limba japoneză. Pentru asta e nevoie să stabiliți nivelul la care vreți să știți limba: conversaţional, aprofundat etc. Obiectivul este specific, dar pentru a fi măsurat și realist e nevoie să faceți o probă, să vedeți cam cât evoluați într-o lună și apoi să vă faceți un plan de lucru, în ordine inversă. Acesta ar putea suna ceva de genul: pentru a învăța limba japoneză la nivel conversaţional am nevoie să fac trei ore de studiu pe săptămână, timp de doi ani. Pentru a verifica progresul, din două în două luni îmi stabilesc împreună cu profesorul praguri intermediare, spre exemplu niște teste. Astfel voi afla dacă cele trei ore pe săptămână sunt suficiente sau dacă e nevoie să aloc mai mult timp pentru a reuși să ating rezutatul în doi ani. Când totul este foarte clar și știți cam pe unde este linia de sosire, în viitor, nu vă permiteți să tot amânați.
Crearea unui plan de acțiune
Crearea unui plan de acțiune concret și detaliat vă va ajuta să treceți la acțiune. În cadrul sesiunilor de coaching puteți identifica pașii necesari pentru a vă atinge obiectivele și puteți împărți sarcinile în etape mai mici și mai ușor de gestionat. Această strategie vă va ghida pe parcurs și vă va oferi claritate în demersurile voastre.
Întrebări de coaching ce vă pot ajuta:
6. Care sunt pașii concreți pe care trebuie să-i urmați pentru a atinge obiectivele stabilite? Pornind de la exemplul descris mai sus puteți crea și pași sau etape, pe care să le puteți bifa ușor în agendă sau pe calendar.
7. Cum puteți împărți sarcinile în etape mai mici și mai ușor de gestionat?
Abordarea treptată și recompensarea progresului
Abordarea treptată a sarcinilor vă poate ajuta să evitați sentimentele de copleșire. Explorați modalitățile de a vă motiva să începeți și să mențineți ritmul. Recompensarea progresului făcut și a atingerii etapelor intermediare vă va întări determinarea și dorința de a continua în direcția corectă.
Întrebări de coaching ce vă pot ajuta:
8. Cum vă puteți motiva pentru a începe și a menține ritmul?
9. Cum puteți să vă răsplătiți pentru progresul făcut și pentru atingerea etapelor intermediare?
Combaterea fricii și a percepției negative
Combaterea fricii și a percepției negative este esențială în depășirea amânării. Căutați să înlocuiți gândurile negative cu gânduri constructive și încurajatoare. În plus, explorați și cel mai rău scenariu posibil în legătură cu sarcinile amânate. Scopul este să vă dați seama că acesta este puțin probabil să se întâmple și să vă reduceți temerile.
Întrebări de coaching ce vă pot ajuta:
10. Cum puteți înlocui gândurile negative cu gânduri constructive și încurajatoare?
11. Care ar fi cel mai rău scenariu posibil și cât de probabil este să se întâmple?
Orice treabă lăsată pentru „altădată” nu face decât să vă aglomereze viitorul şi să vă streseze în continuare
Alte metode utile
Există și alte metode și sfaturi pentru a combate amânarea atunci când aceasta apare. Iată câteva dintre ele:
1. Găsiți motivație internă! Identificați motivele personale pentru care doriți să finalizați o sarcină sau un proiect. Astfel e mai ușor să vă mențineți angajamentul și să depășiți tentația de a amâna.
2. Creați un mediu propice pentru concentrare! Asigurați-vă că aveți liniște și nu veți fi distras de factori externi. Eliminați distragerile, precum telefonul sau televizorul pornit pe fundal!
3. Implementați tehnici de gestionare a timpului! Puteți testa tehnica Pomodoro (concentați-vă pe muncă 25 de minute, apoi luați o pauză de cinci minute). Și nu uitați să prioritizați sarcinile!
4. Stabiliți termene-limită realiste! În caz contrar, veți fi frustrat că nu reușiți niciodată să terminați la timp și preferați să amânați pe viitor.
5. Căutați suport într-un partener de responsabilizare! Împărtășiți obiectivele și planurile cu cineva de încredere și veți înainta mai rapid.
6. Faceți lucruri în mod regulat și formați-vă obiceiuri productive!
PONT. Începeți cu cea mai importantă sarcină! Adesea oamenii sunt tentați să se ocupe întâi de ce e mai ușor. Dar apoi intră în criză de timp, poate să apară neîncrederea și preferă să renunțe de tot