de Simona Soare şi Claudia Mîţoi
Naturalețea și sinceritatea sunt întotdeauna apreciate la prima întâlnire de dragoste, indiferent de circumstanțe. Cum vă puteți da seama că persoana cu care vă întâlniți este autentică, că nu deformează premeditat realitatea, încercând doar să vă impresioneze, aflați de la psihologul Cristina Andreea Stan (www.binecutine.ro).
„Verificați dacă are capacități afective, de relaționare”
- La ce aspecte este bine să fim atenți la prima întâlnire de dragoste?
- De cele mai multe ori, ieșim la întâlnire mai mult cu proiecțiile din mintea noastră decât cu un partener. De aceea, e bine să fiți atenți la câteva aspecte și să conduceți discuția din timpul întâlnirii, astfel încât să treceți prin cât mai multe asemenea teme. De exemplu, este important să verificați dacă persoana respectivă are capacităţi afective, de relaţionare. Are prieteni? Stabileşte legături emoţionale cu alte persoane? Are relaţii bune cu cei din jur? E mereu victimă și ceilalți sunt de vină? Apoi, ce relaţie are cu familia? Vedeți și dacă este excesiv de lipit/ă de mami sau tati. De pildă, am văzut multe cazuri în care clientele mele s-au trezit în concurență cu mama oficială. Este bine să urmăriți și alte aspecte importante, chiar dacă nu sunt foarte evidente de la prima întâlnire. Cum rezolvă un conflict? Vorbeşte calm sau se supără? Vrea să rezolve sau pretinde că nu există nicio problemă, chiar dacă pe voi vă deranjează? Are capacitatea de a se distra? Găseşte mereu ceva care nu îi convine? Urmăriți și cum vorbește despre foștii parteneri sau partenere și dacă alege pe cineva care este un bun „ex”, pentru că, oricând, oricare dintre voi poate deveni un „fost” sau o „fostă”.
„Atingerea nasului trădează lipsa de sinceritate”
- Cum ne dăm seama că persoana din fața noastră minte sau exagerează intenționat anumite amănunte?
- Deși nicio tehnică nu este 100% eficientă, apar câțiva indicatori la persoana care minte: se supără dacă i se pune o întrebare mai dificilă, evită să vorbească despre asta, trebuie să-și controleze versiunea poveștii pentru a o face coerentă, poate contrazice versiunile, devine agitată. În comunicarea nonverbală, pot să apară, de exemplu, acoperirea gurii în timp ce persoana respectivă vorbește, atingerea sau scărpinarea nasului, faptul că ea nu privește interlocutorul drept în ochi (deși există oameni care știu acest truc și se uită fix în ochii interlocutorului, pentru a părea sinceri), clipitul constant și ridicarea din umeri. Dar acestea sunt doar niște repere, nu reguli general valabile.
- Cum putem să ne păstrăm vigilența și pragmatismul la prima întâlnire, astfel încât să nu regretăm ulterior?
- Pur și simplu observând cât mai imparțial, ca la un interviu de job, dacă am fi noi angajatorii. Să ne luăm timpul necesar pentru a verifica dacă respectivul „candidat” chiar se potriveşte „postului”. Apoi, odată „angajat” pe o perioadă nedeterminată, greu îl dați afară. Nu contează că nu-şi îndeplineşte obligațiile din fişa postului. Nu-l dați afară, pentru că cine ştie cât durează să găsiți pe altcineva! Măcar acum postul e ocupat…
„Adevărata iubire vine din interacțiune”
- Există dragoste la prima vedere?
- Din punctul meu de vedere, nu. Poate atracție sau îndrăgostire la prima vedere. Mai degrabă decât dragoste, la început, apare un cocteil de hormoni ce aduce, temporar, niște filtre care ne fac să vedem partenerul în cea mai frumoasă variantă a sa şi să trecem cu vederea posibilele semnale de alarmă. Sunt doar proiecțiile din mintea noastră. Cum să iubești pe cineva despre care nu știi absolut nimic? Adevărata iubire vine din interacțiune. Consider că nu ar trebui să luăm decizii importante în perioada de început a relației, atunci când cei doi parteneri încă nu se cunosc suficient și sunt sub imperiul hormonilor și îndrăgostirii. Cu alte cuvinte, să nu luăm decizii definitive pe baza unor emoții și stări temporare. Altfel, există riscul, odată trecuți fluturașii din stomac, să ne trezim alături de un străin, într-o închisoare construită chiar de noi și din care ne va fi mult mai greu (nu imposibil, însă mai greu) să ieșim - mai ales dacă a apărut și un copil.
- Prima întâlnire este edificatoare pentru evoluția relației?
- Din anumite puncte de vedere, da, din altele, nu. De aceea, revin mereu la importanța clarității: ce anume vă doriți de la o relație? Pentru că dacă visul vostru este să vă căsătoriți și să aveți trei copii, iar el sau ea vă mărturisește că planul său este să călătorească în jurul lumii și să salveze planeta, iar o familie devine o piedică în acest sens, mai bine puneți punct de la început. Edificator este și dacă nu vă place fizic deloc, chiar dacă vi se pare o persoană de treabă. Alegeți pe cineva alături de care să nu vă fie rușine, o persoană care să fie pe placul vostru fizic, să puteți ieși cu ea fără să vă simțiți stânjeniți. Chiar dacă pentru alții nu e vreo frumusețe, vouă să vă placă. Dacă de la început vreți să vă ascundeți partenerul, viitorul nu sună promițător. Practic, în toate aceste situații, puteți anticipa eșecul relației încă de la prima întâlnire.
„Important este ca şi celălalt să se simtă cât mai relaxat și confortabil”
- Dacă există aspecte care nu ne convin cu privire la persoana din fața noastră, este indicat să existe o a doua întâlnire?
- Depinde care sunt acele aspecte și cât sunt de importante. Acestea nu sunt nici corecte, nici greșite în sine, pentru că reprezintă ceva subiectiv. Fiecare știe (sau ar trebui să știe) ce este important pentru el, iar ce contează pentru o persoană și este eliminatoriu, pentru altă persoană poate nu are nicio relevanță. Dar dacă, repet, în ceea ce eu știu că este important pentru mine, din start văd că nu coincidem, poate e mai înțelept să nu insist.
- Ce întrebări putem să-i adresăm potențialului partener la prima întâlnire, astfel încât acesta să nu considere că suntem prea indiscreți sau că se află la un interogatoriu?
- Aș evita ideea de întrebări, pentru că pare că am fi la o preselecție. Suntem, dar el sau ea nu trebuie să știe acest lucru. Important e ca celălalt să se simtă cât mai relaxat și confortabil, deoarece așa ne putem da seama cel mai ușor de anumite aspecte. Dacă se simte studiat, va încerca să prezinte cea mai bună variantă a sa, care s-ar putea să nu fie cea reală. Deci nu aș merge neapărat pe varianta de întrebări, ci mai degrabă pe varianta de condus discuția, ca pe un dans, prin subiectele importante pentru voi. Apoi, doar să fiți atenți și să observați cât mai mult.
Sexul la prima întâlnire - un fapt, un păcat sau o experienţă de învăţare?
- Există motive pentru care relațiile sexuale la prima întâlnire nu ar trebui considerate o greșeală?
- Putem vedea sexul la prima întâlnire ca pe un fapt, ca pe un păcat sau ca pe o experiență de învățare. Cine zice dacă e o greșeală sau nu? Doar noi! Altele ar trebui să fie întrebările. Ce așteptați de la o relație? Ce vă doriți cu acea persoană, în particular? O faceți pentru că realmente doriți acest lucru sau doar pentru că vrea persoana respectivă ori pentru a părea „cool”? Puteți avea încredere în discreția acelei persoane, în respectul ei? Dacă, de a doua zi, nu vă mai dă niciun semn, ați fi împăcați cu acest lucru sau ați suferi? Pe scurt, tot ce contează e să fie o experiență conștientă, dorită de ambii și, după aceea, să vă simțiți bine amândoi - să nu vă simțiți folosiți, vinovați. E important să aveți grijă de corpul vostru, dar și de inima și mintea voastră. Dacă sexul la prima întâlnire afectează una dintre acestea, mai gândiți-vă un pic!