de Silviu Ghering și Adrian Barna
Situate în județul Vâlcea, între Munții Latoriței, la Nord, și Munții Căpățânii, la Sud, săpate de râul Latorița, afluent al Lotrului, Cheile Latoriței sunt unele dintre cele mai spectaculoase defilee din țară. Discrete, sălbatice, botezate inspirat de coltisorderomania.ro „cel mai înalt punct al raiului pământesc”!
Frumusețe parcă făcută în... Photoshop!
Zona Cheilor Latoriţei adăpostește cea mai mare amenajare hidroenergetică de pe râurile interioare ale României, 3 centrale hidroelectrice și 7 baraje: Ciunget, Vidra, Petrimanu, Galbenu, Jidoaia, Mălaia, Brădişors, măruntaiele munţilor fiind brăzdate de sute de kilometri de galerii, unele cu diametre mult mai mari decât cele ale... metroului bucureştean! Întinse pe o distanță de circa 25 km, Cheile (5 km) și Valea Latoriței (20 km) oferă o priveliște de o frumusețe neasemuită, parcă făcută în... Photoshop. Raiul zonei adăpostește în pădurile încă dese de pin și fag o mare varietate de plante (cu raritățile bujorul de munte, bulbucii de munte, angelica, floarea de colț), dar și, atenție, multe animale nu dintre cele mai prietenoase: urși bruni, râși, lupi, cerbi carpatin, căprioare sau capre negre.
Cascada Borogeana, mai frumoasă decât celebra Bigăr
Punctele de atracție ale Cheilor Latoriței sunt: mirificele cascade Apa Spânzurată, Borogeana (considerată mai frumoasă decât celebra Bigăr) și Moara Dra- cilor, lacurile-nestemate Galbenu (17 ha, la 1.304 m altitudine, de acumulare, baraj de 60 m înălțime), Gălcescu (3,2 ha, la 1.925 m, glaciar), Iezerul Latoriței (0,8 ha, la 1.530 m, glaciar), Iezerul Muntinului (două ochiuri de apă de unde izvorăște Latorița), Petrimanu (17 ha, la 1.130 m, de acumulare, baraj de 50 m înălțime), Vidra (1.240 ha, de acumulare), Violeta (glaciar).
Cheile Latoriței vă oferă și posibilitatea de a traversa munții prin Cheile Oltețului pentru a ajunge la Peștera Polovragi, la Mănăstirea Polovragi și de aici la Peștera Muierii. Drum bun!