de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Rareori viața oamenilor poate decurge conform planurilor. De altfel, în mare parte din timp există obstacole de depășit, tragedii de gestionat, greșeli din care este de învățat. Sunt persoane care reușesc să rămână puternice în fața celor mai aspre încercări, iar psihologii au întocmit o listă de calități și de repere de gândire care constituie secretele reușitei acestor oameni în fața provocărilor.
Abordarea frontală a eșecului
În loc să se teamă de eșec, oamenii care rămân puternici îl primesc ca pe o oportunitate de învățare și ca pe ocazia de a obține informații valoroase, care duc la succesul viitor. Pentru a exersa această abordare frontală a eșecului, oamenilor puternici le place să iasă din zona lor de confort în mod intenționat, antrenându-și rezistența. Nu de puține ori, aceste antrenamente implică provocări fizice, iar oamenii care rămân fermi în fața încercărilor pot fi văzuți alergând la maraton. De asemenea, când lucruri nefericite se întâmplă, când se simt dezamăgiți de performanța lor sau pot suferi o despărțire, ceea ce fac diferit cei puternici este că acceptă aceste sentimente, chiar dacă reprezintă o experiență inconfortabilă.
Detașarea calculată
Majoritatea oamenilor iau tot ceea ce îi privește și li se întâmplă la modul foarte personal. Dar, potrivit specialiștilor care i-au studiat pe cei care rămân puternici, pentru a menține un bun echilibru psihic, este necesară detașarea mentală de lucrurile asupra cărora nu există control. Cu această mentalitate se reduce atașamentul excesiv față de rezultate specifice, ceea ce duce la o mai mare pace interioară și la flexibilitate în fața schimbării. De exemplu, în loc să devină prea legați de o anume carieră, oamenii care practică detașarea calculată se concentrează mai degrabă pe dobândirea de abilități transferabile altor ocazii și rămân deschiși la oportunități care se aliniază cu punctele lor forte și cu interesele lor.
Identificarea soluțiilor, nu căutarea vinovaților
O mentalitate pozitivă poate „muta munții”. Dar pe cât este de eficientă, pe atât este de dificil, pentru mulți, de „edificat”. Pornind de la studierea celor puternici în fața vieții, experții punctează faptul că gânditorii pozitivi se concentrează mai degrabă pe soluții decât pe problemă sau pe a căuta vinovați, ceea ce îi ajută să mențină o perspectivă plină de oportunități și să vadă potențialul de îmbunătățire. Această abordare proactivă le dă puterea să ia măsuri și să se concentreze asupra posibilităților de a face lucrurile să evolueze.
Simțul umorului
Umorul este o abordare considerată de specialiști una dintre cele mai eficiente atunci când vine vorba despre a rămâne puternic în fața încercărilor vieții. Dat fiind faptul că este un mecanism de adaptare extrem de valoros, identificarea părții mai „lejere” a situațiilor provocatoare oferă ușurare și o perspectivă care face situații foarte grele mai ușor de suportat. De exemplu, blocarea într-un ambuteiaj într-o zi în care punctualitatea este importantă poate fi întâmpinată cu furie și nerăbdare, care consumă energie, sau cu o ironie care menține o bună stare de spirit, iar ziua poate fi recuperată.
Vizualizarea succesului
Mulți sportivi de elită folosesc tehnici de vizualizare a succesului atunci când se antrenează și concurează. Această tehnică este la îndemâna tuturor celor care doresc nu doar să rămână puternici în fața vieții, ci și să performeze. Vizualizarea succesului oferă avantajul îmbunătățirii „antrenamentelor” de fiecare zi, indiferent care sunt acestea, precum și revenire rapidă după un moment dificil. Tehnica implică pur și simplu imaginarea unor rezultate de succes, în detaliu, având ca efecte restaurarea încrederii în propriile forțe și pregătirea minții pentru depășirea unor provocări viitoare.
Activitatea fizică
Chiar dacă nu sunt neapărat campioane de fitness, persoanele care reușesc să-și mențină forța și rezistența în fața încercărilor vieții sunt active fizic. Zi de zi, întreaga lor lume se învârte în jurul competiției și antrenamentelor, de la ridicatul de multe ori de pe scaunul biroului pentru a îndeplini o sarcină în loc de a folosi emailul sau de la urcatul scărilor în loc de utilizarea ascensorului, totul este un exercițiu pentru aceste persoane. Iar dacă la toate acestea se adaugă și un program regulat de sport, rezultatele sunt multiplicate, întrucât exercițiile fizice specifice eliberează endorfine, amelioratori naturali ai dispoziției și inamici ai stresului.
Amabilitate și solicitudine
A-i ajuta pe alții creează un sentiment de scop și de împlinire. Actele de bunătate sunt benefice nu doar destinatarului, ci și celor care le fac - potrivit specialiștilor, mai mult decât își imaginează de regulă mulți dintre cei din a doua categorie. Gesturile de bunătate, de amabilitate și empatia reduc stresul, îmbunătățesc stima de sine, starea de spirit și fericirea. Cu asemenea „apărare” redutabilă, încercările vieții se pot depăși mult mai ușor, acesta fiind încă unul dintre secretele celor care reușesc să rămână puternici în viață. De pildă, a face voluntariat pentru o cauză apropiată generează un sentiment de scop și de comunitate, oferind și lecții de rezistență în fața încercărilor pe care le generează invariabil această activitate în slujba altora, mai puțin norocoși.
Lecții de la natură
Persoanele care rămân puternice în fața vieții au mintea foarte deschisă spre informații noi și învață adaptarea și rezistența de la exemplele lumii naturale. De exemplu, plantele din deșert se dezvoltă în condiții dure prin stocarea apei și supraviețuire cu resurse limitate, iar animalele din vârful lanțului trofic își conservă energia între două încercări, indiferent că este vorba despre vânătoare sau despre apărarea teritoriului. Oamenii care reușesc să rămână pe poziții în fața vieții știu că există și pentru ei modalități de a conserva energia, de a gestiona resursele chiar și când sunt mai puține și de a se adapta la medii și situații noi.
Exersarea scenariilor
O altă strategie pe care o folosesc frecvent oamenii puternici este explorarea mentală a scenariilor de tipul „ce ar fi dacă?”. Acest exercițiu îi pregătește pentru provocări neașteptate. Concret, aceste persoane se concentrează pe prezicerea ipotetică a dificultăților potențiale, dezvoltă strategii pentru a le gestiona eficient și în unele cazuri chiar notează pe hârtie variante cu ce ar putea merge rău într-o situație sau într-o acțiune și identifică modalitățile de a ieși cu bine. Acest tip de mentalitate lasă mintea mai liberă și mai relaxată.
Muzica…
Un alt secret al succesului de a înfrunta viața pe care îl înregistrează unii oameni este mai banal decât s-ar crede și la îndemâna tuturor: muzica. Această artă are puterea formidabilă de a reseta mintea, de a energiza psihicul, de a transporta gândurile în orice dimensiune și de a motiva. Potrivit experților, la oamenii care izbutesc să facă față încercărilor s-a observat că au melodii specifice pe care le folosesc în anumite perioade ale vieții și în momente anume, găsindu-și în acestea puterea și determinarea de a merge mai departe.