de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Oamenii de mare succes au rutine care trec dincolo de micul dejun și de exercițiile fizice convenționale, dar nu sunt sofisticate, ci doar benefice și adoptate în cunoștință de cauză. De la lideri din economie la artiști renumiți, aceste persoane foarte performante folosesc de la primele ore ale zilei mijloace care le aduc creativitate, concentrare și creștere personală. Practicile lor pot inspira mulți oameni care își doresc să-și amelioreze productivitatea și claritatea.
Pregătirea cu o noapte de dinainte
Pregătirea mentală a zilei care urmează este unul dintre obiceiurile cele mai frecvent întâlnite la persoanele care au un mare succes. Fostul CEO al American Express, Kenneth Chenault, își petrece constant serile pregătindu-se pentru ziua următoare, cu efect de reducere a stresului și a aglomerării, precum și pentru ca munca efectuată a doua zi dimineață să fie temeinică. Iată recomandările oamenilor de succes pentru pregătirea de cu o seară înainte: planificați-vă ținuta (decideți ce veți purta a doua zi și aranjați-vă hainele, inclusiv accesoriile și pantofii, întrucât acest pas simplu poate economisi timp și poate reduce oboseala de decizie a doua zi dimineața); împachetați-vă articolele esențiale pentru serviciu (geantă, rucsac, ghiozdan, laptop, notebook, încărcătoare, haine de sport și tot ce vă mai este necesar a doua zi); pregătiți-vă mesele (acest avans poate economisi timp și oferă opțiuni nutritive mai bine gândite); aranjați aparatul de cafea sau ceainicul de cu seară, astfel încât a doua zi doar să apăsați un buton.
Trezirea devreme, fără alarmă
Potrivit oamenilor care au success notabil, dar și specialiștilor, trezitul fără alarmă dimineața este un semn clar că organismul este resetat. Mai mult, acest obicei elimină stresul zgomotului brusc care face ca gândurile să dea buluc în minte. Toate acestea dau răgaz și creierului să se organizeze, și corpului să se mobilizeze în mod natural pentru noua zi. CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, doarme opt ore în fiecare noapte și se trezește natural, fără alarmă. De asemenea, CEO-ul Apple, Tim Cook, și fosta Primă Doamnă Michelle Obama se trezesc cu mult înainte de zori, pentru a avea un timp productiv înainte de a începe ziua. Experții confirmă: acest obicei vă poate ajuta să vă simțiți mai concentrați pe parcursul zilei, poate reseta ritmul circadian, ajută la stabilizarea zahărului din sânge, oferă mai mult timp pentru a pregăti un mic dejun sănătos, care s-a dovedit că îmbunătățește nivelul de energie, susține o mai bună reglare hormonală și o funcționare optimă a metabolismului, favorizând și căderea nivelului depresiei.
Meditație și exprimarea recunoștinței
Câteva momente de meditație, reflecție sau sentimentul de recunoștință acceptat ca atare și exprimat pot schimba masiv percepția asupra lumii din jur, a vieții și a evoluției personale. Personalități de top, precum Richard Branson sau strategul economic Tony Robbins, au obiceiul să scrie zilnic într-un jurnal, exprimându-și recunoștința pentru tot ceea ce au realizat și ce au. Aceste bune obiceiuri cultivă sentimente de pace interioară și dau un scop fiecărei zile. Meditația ajută la limpezirea minții și aduce concentrare, reflecția îndreaptă atenția spre obiective și priorități și favorizează orice ajustări necesare, iar exprimarea recunoștinței generează mentalitate pozitivă.
Evitarea telefonului mobil și a e-mailului la prima oră
Specialiștii în neuroștiință au atras atenția de ceva vreme că a intra imediat după trezire pe telefonul mobil nu este de bun augur pentru începutul de zi, întrucât are efect de încărcare inutilă a creierului care abia a început să se mobilizeze. Arianna Huffington, fondatoarea Thrive Global, evită acest obicei, iar beneficiile sunt cele cunoscute: sănătate mintală îmbunătățită (pauza de la rețelele sociale poate reduce nivelul de anxietate, depresie și stres), somn mai bun, relații personale mai profunde și interacțiuni mai sănătoase cu ceilalți, stimă de sine îmbunătățită (este binecunoscut faptul că rețelele de socializare pot contribui la o imagine proprie negativă), expunere redusă la conflict și la încărcătura toxică a multor postări de pe platformele online.
Citesc. Cărți cu file
Cercetările experților au evidențiat avantajele enorme ale cititului de cărți fizice, cu file. Încorporarea acestui obicei în rutina de fiecare zi poate fi un obicei transformator. Fostul preşedinte al SUA, Barack Obama, dă asigurări că a citi o carte hrănește mintea, extinde cunoștințele și „aprinde” creativitatea. Mai mult, lectura este de natură să confere o altă dimensiune relației fiecăruia cu lumea, cu sine, cu trecutul, cu prezentul și cu potențialul viitor, oferă modele și lecții, trasează reperele științei de a trăi, stabilește o reală ierarhie a valorilor, stimulează creierul, promovează o concentrare și o memorie mai bune. Indiferent despre ce fel de lectură este vorba, cititul de cărți fizice este o experiență care aduce o mulțime de beneficii, la toate vârstele, pentru toți oamenii.
Practică crioterapia
Crioterapia este unul dintre secretele succesului antreprenorului și realizatorului de emisiuni tv și de radio de largă audiență Tim Ferriss, printre alte personalități care au acest obicei. Practic, exercițiul presupune expunerea corpului la temperaturi scăzute, în scop terapeutic. Ferriss este binecunoscut pentru rutina dușurilor foarte reci, cu gheață, în principal dimineața, întrucât consideră că aceasta este o modalitate de a-și crește vigilența și concentrarea mentală. În același timp, potrivit cercetătorilor, crioterapia îmbunătățește funcționarea metabolismului și favorizează pierderea în greutate, ameliorează calitatea somnului, prin scăderea temperaturii corpului, crește energia și vigilența, accelerează recuperarea și reduce durerile musculare în cazul celor care fac antrenamente intense.
Îşi plimbă animalele de companie
Multe persoane de succes, printre care faimoasa Oprah Winfrey sau Jillian Michaels, expert în fitness și personalitate de televiziune cu reputație internațională, își includ animalele de companie în rutina lor zilnică, întrucât fiecare astfel de plimbare poate avea beneficii semnificative pentru sănătate - nu numai că promovează activitatea fizică, dar stimulează și bunăstarea mentală, pornește metabolismul, crește nivelului de energie pe parcursul zilei și menține funcționarea sistemului cardiovascular. Mai mult, episoadele de plimbare cu prietenul necuvântător reduc stresul și anxietatea, eliberând „hormonul fericirii”.