Main menu

header

952 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

În „Casa cu susul în jos” din Brambura Park, totul este... brambura!

Avem în România noastră atât de frumoasă, un loc de basm, unde drumul părăsește banalul, intră în munți cu creste înzăpezite tot anul și se adâncește în poveste. Printre peisaje de poveste. Acolo e un tărâm magic, de o frumusețe răpitoare, unde întâi pășești cu sufletul și de unde îţi iei „hrană” amintiri pentru toată viața. Valea asta mirifică, Valea Avrigului, o găsiți la 25 km de Sibiu, la poalele spectaculoșilor Munți Făgăraș, care, într-o zi senină, venind dinspre Sibiu, par... o ilustrată făcută în Photoshop pentru reclamă la frumusețea montană absolută, care bate cu handicap celebrii Alpi, oriunde s-ar înălța ei, în Elveția, Franța, Germania sau Austria.

Atenție la soldații... britanici de la intrare!

Dintre sutele de obiective turistice ale zonei, haideți să ne oprim acum la Brambura Park. Unde totul este… brambura! Poarta medievală ne întâmpină cu litere așezate, evident, alandala, între două turnuri, păzite de soldaţi... britanici! De jucărie! Unul mic și altul de înălțimea unui adult. Au exact ținuta vestiților cerberi de la Palatul Buckingham, cu haină roșie și căciulă uriașă din blană de urs. În parcul de distracții nu numai pentru copii, „Casa cu susul în jos” este principala atracție, secondată de o mică grădină zoologică, un loc de joacă generos și un restaurant ultramodern.

Totul este invers, așa că... ătucălp ătiziv!

Construită după toate regulile, „Casa cu susul în jos”, complet mobilată, este făcută invers. Acoperișul este temelie, iar temelia acoperiș, toată mobila este pe podelele devenite tavan, mergi pe tavanul devenit podea, cobori la mansardă și urci în pivniță. Să detaliem. Hornul este fixat în pământ, pe care se sprijină acoperișul, iar sus este pragul și ușa de la intrare, montată invers, cu o clanţă pusă pe dos. Ferestrele au jardiniere puse invers, terasa şi corpurile de iluminat exterioare stau atârnate invers, balconul este pus invers, toate sunt... „cu susul în jos”. Casa răsturnată are două etaje, fiecare cu o suprafață de 100 de metri pătrați. Așadar, vizită plăcută! Sau, mai bine zis, ătucălp ătiziv!

De la Sibiu la Brambura Park sunt cam 30 km, 40 de minute cu maşina, iar din Avrig puteţi ajunge şi pe jos, 9 km pe un drum asfaltat numit „Valea Avrigului“