de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Cercetătorii israelieni au dezvoltat găini modificate genetic care depun ouă din care eclozează doar pui femele. Descoperirea ar putea preveni sacrificarea a miliarde de pui masculi în fiecare an. Puii femele și ouăle pe care le depun atunci când se maturizează nu au nicio urmă a modificării genetice originale.
Expunere la lumină albastră
Grupul pentru bunăstarea animalelor Compassion in World Farming, din Israel, a susținut cercetarea derulată în cadrul Institutului Volcani, de lângă Tel Aviv, care a dus la apariția găinilor modificate genetic, care depun ouă exclusiv „feminine”. Oamenii de știință au modificat genetic ADN-ul găinilor numite Golda, oprind dezvoltarea oricăror embrioni masculi în ouăle pe care le depun. ADN-ul este activat atunci când ouăle sunt expuse la lumină albastră timp de câteva ore. Embrionii femele nu sunt afectați și se dezvoltă normal. Nici ouăle depuse, nici puii care rezultă nu au material genetic suplimentar în interior. „Fermierii vor primi aceiași pui, iar consumatorii exact aceleași ouă. Sunt foarte bucuros că am dezvoltat un sistem care poate revoluționa cu adevărat industria, în primul rând în beneficiul găinilor, dar și pentru noi toți, pentru că aceasta este o problemă care afectează fiecare persoană de pe planetă”, explică specialistul Yuval Cinnamon.
Monitorizare în decurs de „o viață comercială”
Găinile Golda sunt considerate o nouă frontieră pentru bunăstarea animalelor în industria păsărilor de curte. Echipa de experți israelieni intenționează să licențieze tehnologia prin intermediul companiei Huminn Poultry. Organizația de bunăstare a animalelor din Marea Britanie Compassion in World Farming (CIWF) a urmărit cercetarea timp de trei ani. Consilierul Peter Stephenson susține că descoperirea este „cu adevărat importantă”: „În mod normal, sunt foarte precaut în a folosi editarea genetică a animalelor de fermă. Dar acesta este un caz excepțional și eu și colegii mei îl susținem. Următorul pas important este să vedem dacă găina și puii femele pe care le produce și care vor depune ouă pentru consumul uman pot trece printr-o viață comercială fără să apară probleme”.
„După mulți ani de cercetare, în sfârșit avem o soluție viabilă, pe care sper că industria o va adopta foarte curând” (Enbal Ben-Tal Cohen, Institutul Volcani, Israel)
Statele europene iau măsuri împotriva sacrificării puilor masculi
CIWF estimează că aproximativ șapte miliarde de pui masculi sunt sacrificați de industria producătoare de ouă în fiecare an, la scurt timp după naștere, deoarece nu au valoare comercială. Procesul este, de asemenea, consumator de timp pentru firme, care trebuie să sorteze manual masculii de femele imediat după ce eclozează. Majoritatea statelor din Uniunea Europeană și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această practică și multe au cerut o legislație la nivelul UE în domeniu. Până când ar putea interveni o astfel de directivă comunitară, unele țări au trecut la acțiune - guvernul german a interzis uciderea în masă a puilor masculi încă de la începutul acestui an, iar francezii au propuneri similare, care urmează să intre în vigoare în 2023.