de Roxana Istudor şi Silviu Gherig
Iubitorii filmelor de groază nu se pot abține să nu viziteze locurile unde s-au turnat scenele pe care le iubesc atât de mult. Cum multe sunt la dispoziția turiștilor, aceste spații fac să renască, din nou și din nou, senzațiile tari trăite în fața micilor sau marilor ecrane de milioane de cinefili.
Castelul Lordului Summerisle („Omul de răchită”)
Locațiile filmelor din seria „Omul de răchită”, film de groază clasic, se află în Scoția. Castelul Culzean este exteriorul impresionantului castel reședință al Lordului Summerisle (interpretat de Christopher Lee). Turnurile mari și crenelurile castelului sunt construite pe o stâncă cu vedere spectaculoasă la mare. Terenurile extinse pot fi vizitate pe tot parcursul anului, iar vizitatorii pot arunca o privire în interior, din aprilie până la sfârșitul lunii octombrie. Iar pentru cei care doresc o experiență completă, la aproximativ o oră distanță se află Castelul Lochinch, care întâmpină oaspeții cu etalarea grădinilor sale magice și cu o întoarcere plină de fiori la celebra scenă în care femeile goale dansează și sar peste foc.
Cimitirul din „Noaptea morților vii”
Film de referință în genul „horror”, „Noaptea morților vii” începe într-un cimitir, cu frații Johnny și Barbara vizitând mormântul tatălui lor. Aici Johnny o tachinează pe Barbara, înspăimântată cu binecunoscuta replică: „Vin să te ia, Barbara!”.
Această scenă a fost filmată în Evans City Cemetery, Pennsylvania, la aproximativ 48 de kilometri nord de Pittsburgh. Piatra funerară folosită pentru mormântul tatălui celor doi aparține, de fapt, lui Grace și George H. Cole. Marcatorul funerar pe coloană înaltă pe care Barbara îl prinde, în timp ce își urmărește fratele ucis de un zombi, îi aparține lui Nicholas Kramer. În fiecare an, în octombrie, un eveniment numit „The Living Dead Weekend” este găzduit în Evans City, de Muzeul Living Dead. Cimitirul este inclus în turul locațiilor de filmare, iar în octombrie 2023 va fi folosit pentru a găzdui un brunch de întâlnire cu câțiva dintre actorii care au făcut parte din distribuția clasicei pelicule.
Clădiri înfiorătoare („Nosferatu”)
Povestea pe care se bazează emblematicul film mut din 1922 al lui F.W. Murnau, „Nosferatu”, un faimos precursor al filmelor horror, are acțiunea plasată în Transilvania, dar a fost filmat în Germania și Slovacia. Orașele pitorești Lübeck și Wismar au reprezentat orașul prin care trece Thomas Hutter în drum spre castelul contelui Orlok. Înfricoșătorul castel Orava, din secolul al XIII-lea, din Slovacia, care este cocoțat impunător pe un colț înalt de stâncă, a fost folosit drept locuință a contelui și poate fi vizitat pe tot parcursul anului. Munții Tatra din Slovacia și râul Vah au fost, de asemenea, în filmul care a făcut istorie și se află la dispoziția cinefililor cu spirit de aventură.
Treptele fatale („Exorcistul”)
Puține filme de groază sunt mai teribile și mai apreciate de fanii genului decât „Exorcistul”. La sfârșitul filmului, părintele Damien Karras (interpretat de Jason Miller) este posedat de demon, sare cu capul înainte pe o fereastră și se prăbușește pe scara abruptă de piatră de dedesubt, apoi moare. Filmările au avut loc în Washington, cartierul Georgetown, dar a fost nevoie de ceva trucaj pentru a obține această secvență care a ajuns iconică - a fost construit un front de casă fals, astfel încât unghiul să fie potrivit pentru cascadorul Chuck Waters, care a executat faimoasa prăbușire. Dar această informație nu înseamnă nimic pentru admiratorii filmului. Atât de mulți fani s-au adunat pe trepte de-a lungul anilor, încât în 2015 a fost adăugată o placă oficială care să marcheze locul.
Plantația sinistră din „Interviu cu un vampir”
Bazată pe romanul omonim al lui Anne Rice, povestea filmului „Interviu cu un vampir” are loc parțial într-o plantație grandioasă din afara orașului New Orleans, care este deținută de vampirul Louis (interpretat de Brad Pitt). Oak Alley Plantation, cu coloanele sale de inspirație grecească, este exteriorul conacului lui Louis, iar terenurile sale au fost folosite pentru scenele cimitirului și docului. Plantația a fost folosită și ca locație de filmare pentru alte producții celebre și, chiar dacă vizitatorii care iubesc acest film și vin în număr mare să vadă „bârlogul” lui Louis nu se vor întâlni cu vreun vampir, locul are oricum o reputație sinistră, fiind legat de sclavie și de poveștile macabre ale acestei ere de tristă amintire.
Farul radio KAB („Ceața”)
Cea mai emblematică locație din filmul de groază „Ceața”, regizat de Rupert Wainwright, este, fără îndoială, farul de pe Spivey Point, unde lucrează DJ-ul radio KAB Stevie Wayne. Din acest mic far, ea îi avertizează pe locuitorii Golfului Antonio că o ceață supranaturală se rostogolește spre ei. Farul Point Reyes din California a fost folosit pentru fotografiile exterioare ale acestei structuri atmosferice. Vizitatorii nu ezită să urce și să coboare emoționați cele 308 trepte până la far, unde vor găsi, de asemenea, un mic centru care detaliază istoria clădirii.
Hotelul Overlook („Strălucirea“)
Stephen King a fost inspirat să scrie „The Shining” („Strălucirea”) după ce a stat la Hotelul Stanley, din Colorado, pe când acesta era ciudat de pustiu (la sfârșitul sezonului). Pentru adaptarea cinematografică a lui Stanley Kubrick, din 1980, hotelul faimos a fost recompus din două proiecte realizate de arhitectul Gilbert Stanley Underwood. Pentru cei care doresc să retrăiască lumea fantastică descrisă în filmul atât de încărcat de senzații de toate felurile există The Timberline Lodge, de pe Muntele Hood, din Oregon, unde s-au derulat filmările pentru exterioare, scenele Studiourilor Elstree, din Anglia, pentru interioare și Hotelul Ahwahnee, din Parcul Național Yosemite, California, care au inspirat decorurile.
Benzinăria din „Masacrul din Texas“
Greu se poate uita un film ca „Masacrul din Texas”. Scenele brutale și dramatice au fost atât de populare generație după generație, încât faimoasa benzinărie unde se întâmplă mare parte din acțiune și care se află în Bastrop, Texas, este căutată de vizitatori și a fost prelungită cu un restaurant numit… „La benzinărie”! Clădirea a fost cumpărată de Roy și Lisa Rose, ambii fani ai filmului, în 2014, și a fost renovată cât mai aproape de ceea ce arată celebrele scene. Există chiar și o replică a dubei verzi și a pompelor de benzină din anii ’70. Aici, fanii senzațiilor tari pot închiria o cabană pentru o noapte memorabilă și își pot cumpăra tot felul de suvenire care fac trimitere la celebra peliculă.