de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
„Oscar Jinx” este un „blestem” misterios, care i-a afectat pe câștigătorii statuetei de aur. De-a lungul timpului s-a observat că marii învingători ori divorțează, ori înregistrează un declin abrupt al carierei sau au alte tipuri de ghinioane. După ce multă vreme a fost considerată doar o teorie, această urmare nefastă a unui triumf de o asemenea anvergură a fost confirmată de oamenii de știință.
„Marcă” a Hollywoodului, dintotdeauna
Câștigarea celui mai prestigios premiu de la Hollywood ar trebui să-i catapulteze pe câștigători pe o traiectorie formidabilă, dar în foarte multe cazuri se întâmplă exact opusul. După ce starurile și opinia publică au vorbit decenii la rând despre acest „blestem al Oscarului”, oamenii de ştiinţă au demonstrat că acesta… există cu adevărat: peste 60% dintre actriţele care au fost răsplătite cu faimoasa statuetă s-au despărţit ulterior de partenerii lor de viaţă. Un studiu realizat printre câştigătoarele categoriei „Cea mai bună actriţă” a scos la iveală faptul că aceste vedete se confruntă cu un risc mai mare de a divorţa. Cercetătorii de Universitatea Toronto, din Canada, au demonstrat faptul că pericolul de a divorţa este cu 63% mai mare pentru laureatele Oscar - dintre cele 265 de femei căsătorite care au fost nominalizate la categoria „Cea mai bună actriţă” începând din anul 1936, 159 au divorţat (60%). Acest „blestem” există încă din zilele de glorie de la Hollywood. Actriţa Joan Crawford, de exemplu, a divorţat de cel de-al treilea soţ în 1946, la un an după ce a primit Oscarul pentru rolul din „Mildred Pierce”.
Julia Roberts, Charlize Theron, Halle Berry și cuplurile destrămate
În anul 2001, Julia Roberts a primit Oscarul pentru rolul din „Erin Brockovich” şi i-a mulţumit de pe scenă iubitului său de atunci, actorul Benjamin Bratt. După trei luni, cei doi s-au despărţit. În 2005, frumoasa Charlize Theron, premiată cu Oscar pentru rolul din „Monstru”, a anunţat în mod public că nu se va căsători cu iubitul ei, actorul Stuart Townsend. La doar opt luni după acea declaraţie, cuplul s-a destrămat. Halle Berry a devenit, în anul 2002, prima vedetă afro-americană care a câștigat Premiul Oscar, pentru prestaţia sa din filmul „Puterea dragostei”. După un an, actriţa l-a părăsit pe soţul său, Eric Benet. Mai mult, deși ar fi trebuit să urmeze o carieră plină de succes, Berry a avut ulterior doar roluri care nu au fost deloc bine primite de critici, unele nici de public, iar după trei ani câștiga… Zmeura de Aur, un premiu pentru prestație actoricească de slabă calitate.
De la vis la coșmar
La zece zile după ce Sandra Bullock câștiga Premiul Oscar, devenea o soție înșelată și divorța de soțul care păruse atât de tandru la festivitatea Oscarurilor, Jessee James. Pe de altă parte, viața personală și profesională a faimoasei Reese Witherspoon era un vis la începutul anului 2006. Căsătorită - și fericită - cu actorul Ryan Phillippe, vedeta a câștigat Premiul Oscar pentru rolul June Carter, din filmul biografic „Viața lui Johnny Cash”. Opt luni mai târziu, ieșea la iveală faptul că soțul actriței o înșela copios de ceva vreme cu o... colegă de breaslă! În ceea ce o privește pe Hilary Swank, aceasta are în palmares două Premii Oscar - la primul, pentru „Băieții nu plâng niciodată”, a încălcat o veche cutumă: nu i-a mulțumit de pe scenă partenerului de viață. Deși a corectat eroarea odată cu a doua statuetă, de data aceasta pentru rolul principal din „O fată de milioane”, un an mai târziu, actrița s-a despărțit de soțul său, Chad Lowe.
Cuba Gooding, Jr. a ajuns la… Zmeura de Aur!
Mira Sorvino și-a început cariera cinematografică la începutul anilor 1990, iar în 1995 a jucat în filmul lui Woody Allen „Chemarea Afroditei”. Sorvino a fost nominalizată la Oscar și a câștigat râvnita statuetă. Părea începutul unei cariere excepționale, mai ales că Mira era fiica actorului Paul Sorvino („Băieți buni”), dar vedeta nu a reușit să-și valorifice Oscarul. În anii care au urmat, Mira Sorvino a apărut în comedii îndoielnice, cu roluri care au scos-o, încet, din prim-planul starurilor. Același traseu sinuos, pus pe seama „blestemului Oscarului”, se poate menționa și în dreptul lui Cuba Gooding, Jr. În filmul din 1996 „Jerry Maguire”, personajul său, Rod Tidwell, un jucător de fotbal american, rostește replica „Show Me The Money!”. Aceste cuvinte simple s-au transformat într-unul dintre cele mai des repetate sloganuri din cultura pop. Gooding a câștigat Oscarul pentru portretizarea lui Tidwellv și părea destinat nemuririi în show-business. Dar nu s-a întâmplat; actorul a continuat să joace la fel în toate rolurile care au urmat, iar la un moment dat a fost nominalizat la… Zmeura de Aur!
Marisa Tomei și clișeul triumfului „șocant”
Fermecătoarea Marisa Tomei, actrița din „Ce-și doresc femeile”, și-a început cariera în anii 1980. În 1993, a câștigat Premiul Oscar pentru rolul secundar din „Cu vărul Vinnie nu-i de glumit”, dar ceva s-a întâmplat: un val de păreri că această decernare fusese un accident și că actrița nu era de fapt chiar atât de talentată a urmărit-o pe parcursul întregii cariere. Și, chiar dacă performanțele sale actoricești i-au mai adus două nominalizări la Premiul Oscar, nimic nu a clintit clișeul lansat după ce Marisa le-a învins pe starurile de calibru Vanessa Redgrave și Joan Plowright. Triumful ei a fost considerat șocant, iar eticheta nu s-a mai desprins. Același tip de respingere l-a urmărit, fără motiv, și pe celebrul regizor Roberto Benigni, care a câștigat Premiul Oscar pentru filmul „Viața e frumoasă”, o poveste din Al Doilea Război Mondial în care a jucat personajul principal și, de asemenea, pe care a scris-o și regizat-o. Dar Benigni nu a reușit să-și urmărească succesul - a mai realizat doar cinci filme, dintre care unul, o adaptare după „Pinocchio”, a fost primit cu atâta ostilitate de critici, încât a devenit singurul film în limbă străină nominalizat vreodată la Zmeura de Aur.
Geena Davis, într-o producţie care a falimentat o companie
În 1988, Geena Davis primea Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul din filmul „Turist întâmplător”, dar, ulterior, ghinioanele s-au ținut lanț: în 1995, actrița a apărut în „Insula secretelor”, care a fost un eșec de proporții, falimentând compania care l-a produs, apoi declinul a continuat până când Davis a decis să joace în propriul sitcom, The Geena Davis Show, care a fost anulat după un sezon. De altfel, și Adrien Brody era un talent uriaș, care părea foarte promițător - unii l-au numit „noul Al Pacino” după ce a câștigat Oscarul pentru rolul din „Pianistul”. Dar Brody a apărut ulterior în filme care au contrazis calea de succes prezisă.