de Simona Soare şi Claudia Mîţoi
Stilul vestimentar personal este ceea ce transmitem despre noi prin felul în care ne îmbrăcăm, un mod de exprimare creativă. Acesta este reprezentat de suma tuturor hainelor, a pantofilor și accesoriilor din garderobă, cu care ne identificăm din punct de vedere stilistic. Cum vă puteți configura stilul vestimentar, aflați de la Zoe Theodorescu (medalion), designer și consultant de modă (www.zpuffers.com).
Vă puteți inspira din ținutele personalităților
- Care sunt principalele stiluri vestimentare?
- Cele mai importante stiluri vestimentare pentru femei sunt: clasic, elegant, romantic, office (de birou), sport, vintage, boho (inspirat din hippie), casual. Pentru bărbați, există stilul vestimentar clasic, casual, smart casual, business casual, business, de stradă. Fiecare se compune din piese vestimentare în croiuri, țesături, culori și imprimeuri specifice.
- Cum putem afla ce stil vestimentar ni se potrivește?
- Primul pas este să luați o foaie de hârtie și să notați cele mai importante lucruri despre voi, cum ar fi trăsăturile fizice și de caracter dominante, culorile favorite, punctele forte și cele slabe ale siluetei. Apoi, puteți crea o listă cu persoane și personalități pe care le apreciați din punct de vedere vestimentar și salvați ținutele care vă plac. Aduceți în paralel imaginile selectate cu descrierea voastră și creați un album cu toate acele modele ce se află în concordanță cu personalitatea și cu preferințele voastre. Definirea propriului stil vestimentar vă face să vă simțiți mai frumoși, mai încrezători.
„În cazul siluetei de tip H, este necesară accentuarea taliei”
- Cât de importantă este alegerea vestimentației și a accesoriilor în acord cu forma corpului?
- Acest aspect este cel mai important pas atunci când vă doriți o ținută echilibrată vizual. Pentru asta, însă, trebuie să țineți cont de silueta voastră și de câteva recomandări stilistice. Femeile se pot încadra într-una dintre cele patru siluete diferite, identificate ca silueta triunghi, silueta în formă de H, clepsidră și triunghi inversat, în timp ce bărbații, într-unul dintre cele cinci tipuri numite triunghi, H, trapez, triunghi inversat sau oval. De exemplu, cei cu silueta triunghi trebuie să aleagă articole vestimentare și accesorii supradimensionate, ce atrag atenția și accentuează partea de sus a corpului, care aduc volum în zona umerilor și marchează talia îngustă. Corpul în formă de clepsidră sau de X are o siluetă specific feminină, cu umerii și șoldurile aproximativ egale, în timp ce talia este subțire și evidentă. Puteți purta rochii și topuri cambrate pe talie și pantaloni cu talie înaltă, evazați, mulați, ușor cambrați sau cu lungimea până la gleznă. În cazul siluetei de tip H, zona umerilor și cea a șoldurilor sunt relativ egale. Aici, importantă este accentuarea taliei cu ajutorul unei centuri. Triunghiul inversat sau silueta în formă de V va avea, de obicei, o parte superioară puternică. În acest caz, doamnele pot da mai multă formă zonei șoldurilor, cu fuste drepte, pantaloni conici, rochii în formă de A și topuri cu tăietură adâncă, cu accesorii de dimensiuni mici. Tipul de siluetă trapez este cel al siluetei masculine considerate și cea mai echilibrată dintre toate cele cinci specifice sexului puternic. Ovalul este ultimul tip de siluetă masculină, ce se remarcă printr-o zonă proeminentă în mijlocul corpului și cere o atenție deosebită în privința lungimii hainelor și a definirii umerilor.
Cureaua lată „taie” din înălțime
- Care sunt detaliile de care ar trebui să țină cont, în alegerea stilului vestimentar, o persoană care este foarte înaltă?
- Majoritatea tinerelor își doresc, cel puțin la un moment dat în viață, să fi fost mai înalte. Totuși, există și persoane care vor să pară mai scunde. Iată câteva lucruri ce vă pot ajuta să păreți mai scunzi: purtați blugi mulați (aceștia pot fi și mai scurți, deasupra gleznei), folosiți o curea lată, în culori, care să atragă atenția asupra ei, alegeți culori și modele diferite pentru top și în partea de jos, pentru a secționa silueta și a reduce din înălțime, evitați tocurile, fustele scurte, gențile și imprimeurile mult prea mici, purtați încălțăminte cu talpă joasă. În privința coafurii, evitați cozile și cocurile în vârful capului. Bineînțeles, persoanele minione, care își doresc să pară mai înalte, vor proceda invers.
„Orice ținută într-o singură culoare vă face să păreți mai supli”
- Ce vestimentație este indicată atunci când vrem să creăm iluzia că suntem mai supli?
- Puteți alege un costum de stofă, cu sacou și pantaloni în aceeași culoare, o rochie lungă până în pământ, un tricou cu o pereche de blugi sau chiar o salopetă lungă, cu imprimeuri mici. Orice ținută într-o singură culoare vă face să păreți mai supli. Negrul este cel care face minuni atunci când vreți să dați senzația că aveți cu câteva kilograme în minus. Puteți să luați în considerare și acoperirea zonelor problematice, precum brațele sau gâtul, cu un accesoriu sau obiect vestimentar diferit.
- Ce obiecte vestimentare și ce accesorii este bine să predomine în garderoba unei persoane care vrea să fie mai tot timpul elegantă?
- Practic, puteți purta orice articol de îmbrăcăminte sau accesoriu din stilurile vestimentare romantic și office, ce se potrivesc siluetei pe care o aveți: rochii și fuste din materiale și în croiuri variate, pantaloni și sacouri din stofă, cămăși simple și bluze cu volane sau cu mâneci bufante, paltoane și cape, pantofi cu toc, balerini, pantofi oxford, șosete de culoarea pantalonilor din garderobă, coliere, cercei, butoniere, batiste și ceasuri de mână.
„Cei care și-au propus să fie mai tot timpul eleganți pot evita cumpărarea compulsivă de tricouri, jeanși, teniși, ghiozdane și jachete de fâș“
Alegeţi paleta cromatică în funcţie de nuanţa tenului, ochilor şi părului
- Cum alegem culorile care ni se potrivesc?
- Este bine să ținem cont de paleta de culori care ne pune în valoare cel mai bine nuanța tenului, culoarea ochilor și a părului. Natura a inspirat la crearea celor patru tipuri de aspecte numite primăvară, vară, toamnă și iarnă, care pot ajuta în identificarea paletei noastre cromatice. Aspectul primăvară se caracterizează printr-un ten alb-rozaliu sau cu o ușoară tentă de portocaliu. Culoarea părului este cel mai adesea blond-deschis, iar ochii sunt albaștri, verzi sau căprui-miere. Cei cu un aspect similar vor arăta ideal în culori deschise, de primăvară, precum alb-fildeș, maro-deschis, auriu, galben pastelat, portocaliu intens, roșu-mac și verde în tonuri deschise, crude. Al doilea aspect, vara, vine cu părul deschis, șaten-închis sau blond, cel mai adesea cu o tentă cenușie. Obrajii au o tentă de bej-roz, ochii sunt predominant cenușii, verzi-gri sau albaștri, ori în tonuri intermediare. Culorile care le pun cel mai bine în lumină pe aceste persoane sunt: alb, galben pastel, roz pudrat, roșu-închis, fumuriu, verde-mentă, fistic, turcoaz, violet, maro și argintiu. Cei cu aspectul toamnă au tenul pal sau mai curând auriu decât alb, părul șaten mediu și închis, blond închis, iar ochii verzi ori căprui. Culorile care li se potrivesc sunt cele calde și bogate ale pământului: roșu aprins, galben-muștar, portocaliu intens, auriu, maro cald, verde-închis și albastru-jad. Puternice și cu trăsături intense, persoanele cu aspectul iarnă au tenul alb sau măsliniu, ochii negri, căprui-închis ori gri-verzi, iar părul șaten mediu, închis sau negru. Culorile care se potrivesc cel mai bine sunt cele tari: alb imaculat, negru bogat, gri, roșu rece, roz aprins, albastru, verde-închis, smarald. Pentru bijuterii, argintiul este culoarea perfectă.