de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Hologramele înregistrează un adevărat avânt, intrând în nenumărate domenii. Specialiștii numesc extinderea acestora o adevărată revoluție, întrucât proiecțiile atrag ca un magnet și pot avea un impact semnificativ asupra percepțiilor umane.
Tehnologie în premieră la Hologram Zoo
La Grădina Zoologică Hologram, din Brisbane, Australia, care a fost deschisă recent, pot fi văzute 50 de expoziții realiste, de la dinozauri până la gorile, create cu lasere. Creatorul acestei game extinse de senzații tari afirmă că aici se folosește tehnologie care nu poate fi întâlnită nicăieri în altă parte. „Sunt o mulțime de râsete, multe țipete... dar când holograma unei balene de 30 de metri trece, toată lumea tace, de parcă ar fi uimită de o creatură atât de magnifică. Folosim lumină laser și proiectăm aceste obiecte în aer, iar în timp ce vizitatorii merg în jurul acestora, le pot vedea din unghiuri diferite”, explică Bruce Dell, creatorul Hologram Zoo. Toată această etalare este de fapt o modalitate de a face creierul să vadă ceva care nu este cu adevărat acolo.
Vizitatorii pot „mirosi” florile proiectate
Animalele în formă de holograme intră în încăperi, trec prin tuneluri și sunt „mângâiate” exact ca în filme, spre bucuria copiilor și entuziasmul adulților. Spectacolul cu holograme folosește o nouă tehnologie, de „adâncime”, care face animalele să pară foarte mari. Imaginile în mișcare sunt aduse la viață de un proiector laser care conține cristale ce permit ca ochelarii de soare simpli, purtați de vizitatori, să separe câmpurile de lumină. Experiența virtuală este personalizată, iar defilările de holograme vin și cu tehnologie senzorială, permițând vizitatorilor să… miroasă florile proiectate. Bruce Dell a anunțat că firma sa are contracte cu gigantul aerospațial Airbus și are în proiect construirea unui acvariu cu hologramă pentru un hotel de lux deținut de Bill Gates în Maldive.
Ghidarea chirurgilor în adâncul corpului pacientului
În Canberra, cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană (ANU) spun că modifică aplicarea legilor străvechi ale fizicii folosind lentile și oglinzi pentru a răspândi lumina. „Când vom fi capabili să miniaturizăm aceste lasere pentru a le pune pe un mic dispozitiv portabil, atunci vom face saltul cel mare”, punctează profesorul Dragomir Neshev. Practic, în momentul în care experții vor atinge respectiva performanță, metasuprafețele ar putea transforma ochelarii de lectură în ochelari de vedere pe timp de noapte, ar putea înlocui testele de sânge de diagnosticare cu teste de respirație și ar putea „spune” când alimentele din frigider au expirat. Neshev adaugă că tehnicile holografice ar putea fi „transformatoare” pentru medicină și pot ajuta la ghidarea chirurgilor în adâncul corpului unui pacient, la nivel celular, cu imagini în timp real.
„Toată lumea se așteaptă la revoluția hologramei. Este ceva ce vedem în science-fiction și ar fi trebuit să avem până acum“ (Bruce Dell, creatorul Hologram Zoo, Australia)
Spectacole cu mesaje de sănătate mintală
Tehnicile de hologramă au inspirat, de asemenea, ceea ce este descris drept o „colaborare în premieră mondială” între psihologie și teatru, la Universitatea de Tehnologie din Queensland, într-o piesă care folosește holo- grame pentru a spune povestea unui copil care și-a pierdut tatăl. Spectacolul are încorporat un mesaj puternic de sănătate mintală, producătorii punctând faptul că este o „intervenție clinică bazată pe artă pentru persoanele cu tulburări de alimentație - actorii și hologramele locuiesc în același spațiu teatral”, explică specialistul Shane Pike. Cercetătorii australieni speră să creeze și holograme în mișcare, care se afișează direct de pe ecranul unui telefon smart.