de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Călătoria umanității în spațiul extraterestru este plină de repere profunde, dar nu toate încărcăturile lansate în marea întindere cosmică sunt atât de… universale sau de reprezentative pentru simbolistica umană. Dimpotrivă, unele sunt de-a dreptul ciudate, demonstrând că omenirea are și simțul umorului… Sau al bizareriei...
Înregistrare sonoră a undelor cerebrale ale emoției
În vara anului 1977, NASA a lansat Misiunea Interstelară Voyager, care presupunea trimiterea a două nave spațiale în Cosmos. Fiecare dintre acestea avea o capsulă a timpului proiectată să dureze un miliard de ani. Înregistrările conțineau sunete și muzică de pe Pământ. Scopul acestor înregistrări a fost să servească drept mesaj oricărei civilizații extraterestre. Proiectul a fost condus de renumitul astronom Carl Sagan, cu contribuția creativă a lui Ann Druyan. Una dintre ideile celei din urmă pentru înregistrare a fost să includă impulsurile electrice ale creierului uman și ale sistemului nervos, pentru a transmite esența emoției umane oricăror potențiali descoperitori extratereștri. Aceste „urme” sunt acum mult dincolo de sistemul nostru solar și își continuă călătoria.
Trei figurine LEGO
Trei figurine LEGO speciale au fost trimise într-o călătorie către Jupiter, la bordul navei spațiale Juno, a NASA, în 2011. Aceste piese unice îi reprezintă pe zeul roman Jupiter, pe soția sa Juno și pe renumitul „părinte al științei”, Galileo Galilei. Inițiativa a făcut parte din proiectul „Bricks in Space”, o colaborare între NASA și Grupul LEGO, menită să inspire copiii să aprofundeze știința, tehnologia, ingineria și matematica. Nava spațială Juno, împreună cu minifigurinele, era programată să ajungă la Jupiter în iulie 2016 și să orbiteze planeta timp de un an. Figurinele LEGO destinate acestei călătorii nu au fost făcute din plastic, ci dintr-un aluminiu special, de calitate… spațială!
Ouă de arici-de-mare
Oamenii de știință au trimis ouă de arici-de-mare în spațiu, în rachete, în anii 1990, pentru a vedea dacă mai puteau începe viața în condiții de gravitate zero. S-a observat că aceste ouă ar putea într-adevăr să fie fertilizate și să înceapă să devină pui de arici-de-mare chiar și atunci când plutesc în spațiu. Pe de altă parte, s-a descoperit că în lipsa fertilizării dincolo de Terra, ouăle nu ar putea începe procesul odată întoarse pe Pământ. Concret, deși micile ouă au resimțit lipsa gravitației, au continuat să crească în mod corect oricum.
Bucăți din avionul fraților Wright
În 1969, Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună, a purtat cu el bucăți din avionul fraților Wright, ca un omagiu adus pionierilor aviației, Orville și Wilbur Wright: piese de țesătură și elice de la aeronava care a realizat primul zbor motorizat, în 1903. Aceste artefacte, pe care Armstrong le primise printr-un aranjament cu Muzeul Forțelor Aeriene din SUA, făceau parte din „kitul de preferințe personale” permis pe modulul lunar. Opinia publică a văzut o similitudine în impactul transformator al ambelor evenimente asupra relației umanității cu mediul și cosmosul.
Teaca sabiei cu laser a lui Luke Skywalker
În octombrie 2007, misiunea STS-120 a navetei spațiale Discovery a transportat o marfă unică alături de echipaj și un nou modul pentru Stația Spațială Internațională: suportul original al sabiei laser folosită de Mark Hamill în rolul lui Luke Skywalker, în filmul din 1977 „Războiul ste- lelor”. Acest eveniment a făcut parte din sărbătorirea a 30 de ani de la lansarea celebrei francize. Înainte de călătoria sa în spațiu, obiectul a fost trimis într-o ceremonie specială la Aeroportul Internațional Oakland, din California, unde a fost predat oficialilor NASA de către… Chewbacca! Trimiterea obiectului emblematic și călătoria spațială ulterioară au fost un semn simbolic despre impactul cultural al filmului.
Tesla Roadster
În 2018, SpaceX a atins o etapă semnificativă prin lansarea unei mașini Tesla Roadster în spațiu, în zborul inaugural al rachetei Falcon Heavy. Autoturismul, cu șoferul său manechin numit „Starman”, a călătorit pe o orbită eliptică în jurul Soarelui, pe care o finalizează la fiecare 557 de zile. Mașina a făcut deja prima apropiere de Marte și se află pe o traiectorie care o va aduce și aproape de Pământ. Autoturismul orbitează de mai mulți ani și se deplasează cu o viteză de aproximativ 34.157 km/h. Se estimează că peste circa zece milioane de ani, mașina va arde în atmosfera Terrei sau în apropiere de Planeta Venus.
O roată de cașcaval
În 2010, aceeași SpaceX a făcut un salt ciudat în istorie, lansând pe orbită o roată mare de cașcaval, ca sarcină utilă secretă în timpul primului zbor al capsulei sale spațiale, Dragon. Acest act capricios a fost un semn discret pentru o scenetă clasică dintr-un serial britanic de comedie. Capsula Dragon a marcat o piatră de hotar, devenind prima navă spațială comercială din lume care a ajuns pe orbită și s-a întors pe Pământ în siguranță, completând două orbite înainte de a reveni în Oceanul Pacific.
Sendviș cu carne de vită
Astronautul NASA John Young, care a avut contribuții semnificative la programul spațial al SUA, a lăsat în urmă și o moștenire mai ciudată, care implică un sendviș cu carne de vită. Pe 23 martie 1965, în timpul misiunii Gemini 3, Young a introdus sendvișul în spațiu, ascunzându-l în buzunar. Acest gest, deși minor, a atras atenția politicienilor americani și a condus la o revizuire a… firimiturilor de pe navetele spațiale! Oficialii NASA au fost chemați să depună mărturie și au fost luate măsuri pentru a se preveni un astfel de eveniment în viitor. În ciuda controverselor, incidentul este privit cu simțul umorului. Astăzi, astronauții fac, încă, sendvișuri în spațiu, dar folosesc tortilla, pentru a minimiza… firimiturile!
Cenuşa creatorului serialului „Star Trek“
În 2024, Celestis, o companie care oferă înmormântări în spațiu, va lansa o misiune de pionierat în spațiul cosmic, transportând aproape 200 de capsule cu rămășițe incinerate și mostre de ADN, inclusiv cele ale creatorului serialului „Star Trek”, Gene Roddenberry, ale soției sale, Majel Barrett Roddenberry, și ale fiului lor, Eugene. Lansarea, condusă de United Launch Alliance, va avea loc la Cape Canaveral, Florida, și va face parte dintr-un eveniment memorial de trei zile. Racheta Vulcan Centaur va propulsa capsulele în spațiu, unde vor călători pe lângă sistemul Pământ-Lună și telescopul James Webb pentru a deveni parte a Stației Enterprise, cel mai îndepărtat avanpost permanent care orbitează în jurul Soarelui.