de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Foarte iubit de împărații romani, inclusiv de Nero și Iulius Caesar, pentru viața de noapte și izvoarele termale, străvechiul oraș al „păcatului”, Baiae, de lângă Napoli, s-a scufundat încet sub valuri. Celebra localitate antică se află acum la șase metri adâncime, într-un parc arheologic, iar scufundătorii din întreaga lume vin să-i vadă ruinele excepțional conservate și să trăiască senzații tari, inedite.
Totul era permis…
Peștii unduiesc pe deasupra podelelor cu mozaic și printre vechile ziduri ale vilelor în ruine, în care romanii care veneau în vacanță în celebrul centru al plăcerilor au băut, au complotat și au cochetat. Vechiul oraș unde totul era permis și totul era discret, este acum un parc arheologic subacvatic. Statuile care odată decorau locuințe de lux în ceea ce a fost o stațiune pe plajă sunt acum locuri de joacă pentru crabi și oferă senzații unice, de neegalat, pentru scafandrii și scufundătorii care explorează ruinele palatelor și băilor cu cupolă construite pentru împărați. Nobilimea Romei a fost atrasă pentru prima dată în secolul al II-lea î.Hr. de izvoarele termale de la Baiae, care se află pe coastă, în Campi Flegrei. Șapte împărați, inclusiv Augustus și Nero, aveau vile aici, la fel ca Iulius Caesar și Marcus Antonius, faimosul iubit al nu mai puțin celebrei Cleopatra, regina Egiptului.
Ruine unice și uimitoare, la șase metri adâncime
Baiae, orașul ce aparținea unei lumi care fascinează de mii de ani și de poveștile și legendele căreia publicul nu se mai satură, era descris de poetul Sextus Propertius ca „un loc al viciului, dușman al persoanelor virtuoase”. Mai precis, potrivit scrierilor cărturarului roman Varro, acesta era locul în care „vârstnicii se comportau ca niște băieți”. Până în secolul al IV-lea, porticurile, coloanele de marmură, sanctuarele și iazurile ornamentale au început să se scufunde, din cauza activității hidrotermale și seismice. Întreaga zonă, inclusiv capitala comercială vecină, Pozzuoli, și sediul militar de la Miseno, a fost înghiţită de valuri. Ruinele aflate la o adâncime de șase metri sub apă sunt unice și uimitoare. „Este dificil, mai ales pentru cei care vin pentru prima dată, să-și imagineze că pot găsi lucruri care nu se pot vedea niciodată în altă parte din lume la doar câțiva metri sub apă. Scufundătorilor oricum le place să vadă lucruri foarte speciale, dar ceea ce există în parcul din Baiae este unic”, explică Marcello Bertolaso, șeful Campi Flegrei, centrul de scufundări care duce turiștii în fața spectaculoaselor relicve antice.
„Ruinele mari au fost descoperite cu ușurință, prin mutarea unui strat subțire de nisip, dar, fără îndoială, încă mai există relicve străvechi de găsit“ (Enrico Gallocchio, arheolog)
177 de hectare de relicve
Situl subacvatic de 177 de hectare relevă, printre altele, o podea uimitoare de mozaic, dintr-o vilă care i-a aparținut lui Gaius Calpurnius Pisoni, despre care se știe că și-a petrecut zilele aici conspirând împotriva împăratului Nero, precum și pietrele străvechi ale unui drum de coastă, pe lângă ruinele unor stațiuni balneare și foste magazine,. Iar prin genele de lumină solară care străpung valurile se pot vedea în toată splendoarea replici ale unor statui aflate spre conservare în muzee și care au fost recuperate din orașul „păcatului”.